XanTheater

  • "Φίδι στα καμαρίνια του ανοιχτού δημοτικού θεάτρου Ξάνθης" λέει είδηση της 1ης Αυγούστου. Πού είναι το περίεργο;
  • Το... καλοκαιράκι φέρνει συνεχείς αναβολές συνεδριάσεων δημοτικών οργάνων σε δήμους της Π.Ε. Ξάνθης
  • Η ρήση "δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται" βρήκε εφαρμογή (και) στον ΣυΡιζΑ Ξάνθης
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Συναυλία των Δημήτρη και Νικολού Δημόπουλου με πιάνο και φλάουτο διοργανώνεται το βράδυ (20.30) της Παρασκευής 12 Απριλίου στο Μουσείο Παραδοσιακών Ενδυμασιών Βαλκανικών Χωρών (Γενισέα), στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη.

Πρόγραμμα συναυλίας

  • Piotr Illych Tschaikovsky – "Άρια του Lensky"
  • Sergei Prokofiev – "Σονάτα op. 94"
  • Michel Blavet – "Σονάτα σε σολ ελάσσονα"
  • Camille Saint Saens – "Ρομάντσα op. 67"
  • Francis Poulenc – "Σονάτα".

Δημήτρης Δημόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Μεγάλωσε στην Κοζάνη όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής σε ηλικία έξι ετών. Έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του σε ηλικία δεκατριών ετών στην αίθουσα «Παρνασσός» των Αθηνών. Το 1983 πήρε πτυχίο πιάνου και πτυχίο αρμονίας με διακρίσεις από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (τάξη Τ. Σακελλάριου και Γ. Τσανακά). Το 1985 πήρε το δίπλωμα πιάνου με πρώτο χρυσό βραβείο και χρυσό μετάλλιο από το Δ.Ω.Λ. και πτυχία αντίστιξης και φούγκας από το "Ορφείο" Ωδείο Αθηνών (τάξη Κ. Νόνη). Συνέχισε τις μεταδιπλωματικές σπουδές του από το 1985 μέχρι το 1987 στο Royal College of Music – London, στο πιάνο με τη Ruth Gerald και στη διεύθυνση ορχήστρας με τον Christopher Adey και από το 1989 μέχρι το 1991στη Μουσική Ακαδημία "Ferenc Liszt" της Βουδαπέστης με τον Laszlo Baranyay. Επί μια δεκαετία παρακολούθησε μαθήματα ερμηνείας με τον Roberto Szidon στη Sion της Ελβετίας. Επίσης σπούδασε με τους Peter Wallfisch, Gunter Lutwing και τέλος στη Μόσχα με τον Lev Naoumov. Έχει διδαχθεί το κλασικό ρεπερτόριο μουσικής δωματίου από τον Τhomas Brandis(βιολί), τον Yuri Bashmet(βιόλα) και τον William Pleeth (τσέλο) .

Έχει διακριθεί για την ερμηνεία του αλλά και το φάσμα του ρεπερτορίου του με πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων, τόσο σε ρεσιτάλ και εμφανίσεις μουσικής δωματίου όσο και σε εμφανίσεις με ορχήστρα. Έχει εμφανιστεί με πολλές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ,Ορχήστρα Ακαδημίας Σόφιας, Συμφωνική Ορχήστρα Βάρνας, Συμφωνική Ορχήστρα Βράτσα, Ορχήστρα Δωματίου Λάρισας, Ορχήστρα Δωματίου Μόσχας), με εξαιρετική στιγμή την παρουσίαση κοντσέρτου για πιάνο του Alfred Shnittke παρουσία του συνθέτη στο Ωδείο "Τσαϊκόφσκι" της Μόσχας. Έχει ηχογραφήσει για την Ε.Ρ.Τ. και τη γερμανική ραδιοφωνία. Από το 1999 διευθύνει την Ορχήστρα του "Αριστοτελείου" Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Νικολός Δημόπουλος

O Nικολός Δημόπουλος γεννήθηκε το 1967. Ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία έξι ετών πιάνο και στα δώδεκα φλάουτο. Αρχικά έπαιξε με σχήματα δημοφιλούς μουσικής. Σπούδασε φλάουτο στο Kρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τους T. Takahashi και Ilie Macovei, στην τάξη του οποίου πήρε δίπλωμα φλάουτου το 1988. Συνέχισε τις σπουδές του (1989-1991) στην Aκαδημία "Ferenc Liszt" της Bουδαπέστης με τους Lorant Kovacs και Istvan Lang (τάξη σύγχρονης μουσικής). Παράλληλα και στη συνέχεια πήρε μέρος ενεργά σε master classes με τους William Bennett και Alexandre Magnin. Ενδιαφέρεται και μελετά επίσης τα παλαιά όργανα (μπαρόκ φλάουτο, κλασικό φλάουτο και φλάουτο με ράμφος).

Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε διάφορους χώρους και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Δήμου Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα Vratza (Βουλγαρία), τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Λάρισας και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

Μέλος και συντελεστής διαφόρων σχημάτων μουσικής δωματίου: "L’ estro armonico" (1990-1995), κουαρτέτο φλάουτων Θεσσαλονίκης (1998-2007), "Jazsic" (2004-2007), "Trio essences" (2005-2014), "Ideefixe" (2006-2014). Είναι συνιδρυτής του Σεμιναρίου και Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Kοζάνης (1989-2014) και του θερινού σεμιναρίου φλάουτου του Αγίου Νικολάου (2006-2009), στα πλαίσια των οποίων έχει συμπράξει και συνεργαστεί με αναγνωρισμένους μουσικούς της διεθνούς σκηνής. Όντας ενθουσιώδης υποστηρικτής της νέας μουσικής, έχει ερμηνεύσει πολυάριθμα έργα σε πρώτη εκτέλεση. Έχει ηχογραφήσει CD ("Irida") με έργα Ελλήνων συνθετών για σόλο φλάουτο και φλάουτο και πιάνο, το οποίο έχει βραβευθεί από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών. Από το 1997 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1995-2004) και σε άλλα σημαντικά ωδεία της βόρειας Ελλάδας. Από το 2005 διδάσκει στο ωδείο "Δημήτρης Δημόπουλος" της Κοζάνης και στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης.

 

Καλαϊδόπουλος