INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

“Στα ίχνη του οικονομικού εγκληματία”

Το οικονομικό έγκλημα στις πολλαπλές εκφάνσεις του και η διαφθορά στο δημόσιο βίο υπονομεύουν την αξιοπιστία της χώρας και αποτελούν τροχοπέδη στην αναπτυξιακή της πορεία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ομιλητές στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μάρκοβιτς «Στα ίχνη του οικονομικού εγκληματία» που οργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο και την Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ξάνθης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Κυριακή Κιούση-Σιούτη αναφέρθηκε στη διαχρονική εμφάνιση του φαινομένου, παραθέτοντας ιστορικές αναφορές από την αρχαιότητα με ζητήματα διαφθοράς που απασχόλησαν την κοινωνία, για να επικεντρωθεί στη συνέχεια στη σύγχρονη εποχή, κάνοντας αναφορά στη νομοθεσία και στον τρόπο που η κοινωνία προσλαμβάνει το οικονομικό έγκλημα.

Ο Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης Δημήτριος Ζιγκόλης, μέσα από μια εκτενή παρουσίαση του βιβλίου αναφέρθηκε στις νομικές πτυχές του ζητήματος, στα ειδικά χαρακτηριστικά και τις δυσκολίες που η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει τόσο στο προανακριτικό στάδιο όσο και στον καταλογισμό των ποινών. Παράλληλα, παρέθεσε παραδείγματα από το δίκαιο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επισημαίνοντας τα προβλήματα άκριτης μεταφοράς της πρακτικής και κανόνων δικαίου στην ελληνική πραγματικότητα μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ο πρώην Πρωτοδίκης Διοικητικής Δικαιοσύνης Χρήστος Μουδράκης, μετά την παρουσίαση της δομής και του περιεχομένου του βιβλίου, παρουσίασε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις αναφορικά με ζητήματα οικονομικού εγκλήματος όπως η λαθρεμπορία καυσίμων, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην απονομή δικαιοσύνης και στον καταλογισμό προστίμων μέσα από την προσπάθεια συνάρθρωσης του ελληνικού με το διεθνές, ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος αφού χαρακτήρισε διεπιστημονική την προσέγγιση του συγγραφέα σε ένα ζήτημα που αποτελεί ανοικτή πληγή για την κοινωνία αναφέρθηκε στην περιπετειώδη σχέση μεταξύ της λειτουργίας των θεσμών και της διαφθοράς, για να καταλήξει πως η ποιότητα των θεσμών επηρεάζεται από τα επίπεδα διαφθοράς σε μια χώρα.

Ο συγγραφέας και οικονομικός επιθεωρητής στο υπουργείο Οικονομικών Γιάννης Μάρκοβιτς, αναφέρθηκε στα κίνητρα και τις παρορμήσεις για τη συγγραφή του βιβλίου. Τόνισε πως η επαγγελματική του εμπειρία με την ενασχόληση του σε έρευνες για υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων και διαφθοράς, κατέδειξε πως το οικονομικό έγκλημα επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο τις οικονομικές σχέσεις κράτους–πολίτη και τις σχέσεις δικαίου, ασφάλειας και ισονομίας. Για να επισημάνει καταλήγοντας πως η ζημία που προκύπτει διαχέεται στην οικονομία και στην κοινωνία, χωρίς να είναι εμφανής άμεσα ο θιγόμενος.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με απαγγελίες από την εκπαιδευτικό του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης Αναστασία Κελίδου, κειμένων που υπάρχουν με μορφή αυτόνομων λογοτεχνικών αφηγήσεων στο βιβλίο.

 

Σχετικά άρθρα

Μόνο για… συγκεκριμένο κοινό το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των φετινών Γιορτών Παλιάς Πόλης

Super User

Το πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη

Super User

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου: Αυλαία για τις γιορτές παλιάς πόλης – Το πρόγραμμα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies