INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Καλέσματα για την πρωτομαγιά

Από τη Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία και την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης εκδόθηκαν τα ακόλουθα καλέσματα-ανακοινώσεις εν όψει της πρωτομαγιάς:

Λαϊκή Αντίσταση

Εργατική πρωτομαγιά αντίστασης και συνέχισης του αγώνα

Συγκέντρωση-πορεία: Δευτέρα 1η Μάη, 10.00, πλατεία Ελευθερίας

131 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, τότε που οι εργάτες πάλευαν για 8ωρο και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, οι εργατική τάξη της χώρας μας, οι άνεργοι, οι μετανάστες και η νεολαία βρίσκονται μπροστά στην ίδια αναγκαιότητα: να πιάσουν το κόκκινο νήμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς και να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.

Οι μακρόχρονοι αγώνες των λαών στις δεκαετίες που ακολούθησαν την εξέγερση του Σικάγου και η συγκρότηση της εργατικής τάξης σε πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας, ανάγκασαν τις δυνάμεις του συστήματος σε μια σειρά από υποχωρήσεις. Η κατοχύρωση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων, της Κοινωνικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, των συνδικαλιστικών, δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά νίκες που κερδήθηκαν στο πεδίο της ταξικής πάλης, «παραχωρήσεις» που αναγκάστηκαν να κάνουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου.

Σήμερα, με δοσμένη την εδώ και δεκαετίες αποσυγκρότηση της εργατικής τάξης, την ήττα των αγωνιστικών, επαναστατικών ιδεών και την επικράτηση αντιλήψεων συνδιαλλαγής-υποταγής και όχι αντιπαράθεσης με το σύστημα, η επίθεση του κεφαλαίου εξελίσσεται χωρίς κανένα όριο.

Τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ και ΔΝΤ(ΗΠΑ) ανταγωνίζονται πάνω στις πλάτες του λαού και της χώρας, αλλά τελικά ομονοούν, και μαζί με το ντόπιο κεφάλαιο επιβάλλουν μια πολιτική ακραίας φτώχιας, ανεργίας και εξαθλίωσης για τις λαϊκές μάζες. Μια πολιτική που απαρέγκλιτα εφαρμόζουν όλες οι υποτακτικές κυβερνήσεις, μαζί και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η νέα επιδρομή που ετοιμάζουν, με τη μείωση του αφορολόγητου, το «κούρεμα» των συντάξεων, το ξεπούλημα του κοινωνικού πλούτου, το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η ψήφιση βάρβαρων μέτρων για μετά το 2018, αποδεικνύουν ότι η επίθεση του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού δεν έχει όρια.

Την ίδια στιγμή ο κίνδυνος του πολέμου δυναμώνει και η χώρα εκχωρείται στους ιμπεριαλιστές σαν πλατφόρμα εξόρμησης για την επίτευξη των δολοφονικών-επεκτατικών τους σχεδίων. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι επιθετικές πολεμικές ενέργειες των ΗΠΑ, με το βομβαρδισμό της Συρίας και του Αφγανιστάν και την πρωτοφανή συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό, δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ, Κίνας) οξύνεται επικίνδυνα και φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης.

Η μόνη διέξοδος για την εργατική τάξη και το λαό είναι η συγκρότηση του δικού τους Μετώπου Αντίστασης και Πάλης. Αντλώντας δυνάμεις από τις αγωνιστικές παρακαταθήκες που σηματοδοτεί η Εργατική Πρωτομαγιά να αγωνιστούμε:

 • Ενάντια στον πόλεμο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτές. Έξω οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Βάσεις – ΕΕ – ΔΝΤ
 • Ενάντια στα βάρβαρα μνημόνια και στην πολιτική της εξαθλίωσης και της εξάρτησης.

Για να γίνουν τα όνειρά μας ο εφιάλτης για τους δυνάστες σε όλη τη Γη!

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης

Εργατική πρωτομαγιά 2017 – όλοι στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία (10.00)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι στο εμπόριο,

Η 1η Μαΐου εδώ και 131 χρόνια αποτελεί ημερομηνία σταθμό για την εργατική τάξη και τους αγώνες της, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας. Η εξέγερση των εργατών στο Σικάγο με αίτημα την καθιέρωση του 8ωρου και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι μία κορυφαία στιγμή της πάλης των τάξεων. Αυτά τα ίδια αιτήματα είναι και σήμερα επίκαιρα θυμίζοντας με τον πιο σκληρό τρόπο πως ό,τι η εργατική τάξη κατακτάει με αιματηρούς αγώνες η αστική τάξη τα παίρνει πίσω με την παραμικρή αναδίπλωση του εργατικού κινήματος.

Στο χώρο του εμπορίου το 8ωρο έχει χτυπηθεί βάναυσα και οι ελαστικές μορφές εργασίας αποτελούν πλέον τον κανόνα. Οι συνθήκες εργασίας έχουν χειροτερέψει και συγκρίνονται πλέον με αυτές του προηγούμενου αιώνα. Σε αυτά προστίθενται και μια σειρά αντεργατικοί νόμοι που έχει εφαρμόσει η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις προηγούμενα καθώς και τώρα με τα μνημόνια, στην προσπάθειά της να ανακάμψει από την καπιταλιστική οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Η διεύρυνση των ωρών εργασίας (Κυριακές, λευκές νύχτες, εορταστικά ωράρια κ.τ.λ.), η μείωση μισθών και συντάξεων, η φοροληστεία, οι απολύσεις και το πέταγμα χιλιάδων συναδέλφων στην ανεργία, η τρομοκρατία στους χώρους εργασίας, η μείωση των κοινωνικών παροχών σε υγεία και παιδεία έχουν φέρει πολλούς συναδέλφους και τις οικογένειές τους σε απόγνωση.

Η ίδια όμως η αστική τάξη παραδέχεται μέσω των κυβερνήσεων και των διεθνών συμμαχιών της (ΕΕ, ΔΝΤ) ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να επιτύχουν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Προσανατολίζονται λοιπόν σε πιο δραστικές ενέργειες όπως είναι η καταστολή των εργατικών αγώνων, το ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς και το ξαναχάραγμα των συνόρων. Σε όλα αυτά, η ελληνική αστική τάξη και η εκάστοτε κυβέρνηση δεν μένει αμέτοχη και προσπαθεί να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία μέσα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Αυτά όμως, όπως η ίδια η ιστορία διδάσκει, είναι οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν μέχρι τώρα σε δύο παγκοσμίους πολέμους και πολλούς περιφερειακούς. Την ίδια ώρα που έχουν περάσει οδοστρωτήρας τα αντιλαϊκά μέτρα η κυβέρνηση δίνει το 2% του Α.Ε.Π. σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, συμμετέχει σε στρατιωτικές αποστολές ανά τον κόσμο και παραχωρεί «γη και ύδωρ» σε στρατιωτικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ, το οποίο ευθύνεται για το αιματοκύλισμα πολλών λαών παγκοσμίως αλλά και στην γειτονιά μας.

Να γιατί οξύνεται τελευταία ο εθνικισμός και ο ρατσισμός, διαχωρίζοντας τους εργάτες με θρησκευτικά, φυλετικά και εθνικά κριτήρια.

Οργανώνουμε την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς και διεκδικούμε την άμεση ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Αυτό είναι και το μήνυμα της πρωτομαγιάς. Απεργούμε “με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά”.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι εκμεταλλευτές μας και οι κυβερνήσεις τους δεν θα διστάσουν στιγμή να μας εμπλέξουν σε έναν καινούριο πόλεμο είτε αμυντικό, είτε επιθετικό, αν αυτό υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Για ακόμη μια φορά ετοιμάζονται να γκρεμίσουν με τον πόλεμό τους, ότι έχει αφήσει όρθιο η ειρήνη τους.

Ο πόλεμος ήταν και είναι το κρυφό χαρτί στο μανίκι του ιμπεριαλισμού.

Το δικό μας συμφέρον είναι η δική μας οργάνωση, με μοναδικό κριτήριο το ταξικό. Εργάτες Έλληνες και ξένοι ενωμένοι απέναντι στον κοινό αντίπαλο. Ο μόνος φόβος που έχουν είναι η οργάνωσή μας, γι αυτό και υιοθετούν νέους νόμους για να την χτυπήσουν.

 • Να μετατρέψουμε τον φόβο τους σε εφιάλτη
 • Να μην γίνουμε οι σκλάβοι τους στην ειρήνη τους
 • Να μην γίνουμε κρέας στα κανόνια τους στον πόλεμό τους
 • Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξελίσσονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα
 • Όχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο
 • Όχι στην αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν
 • Όχι στο μίσος των εθνικιστών. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Απομόνωση σε όλους τους εργασιακούς χώρους της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής
 • Να κλείσει η βάση της Σούδας
 • Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Τιμάμε, συνεχίζουμε τους αγώνες της τάξης μας. Βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο που χαράχτηκε από το Σικάγο του 1886, τη Θεσσαλονίκη του 1936, από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή, από τις χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές μέχρι τις μέρες μας!

Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά! Όλοι στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία (10.00).

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα της Λαϊκής Αντίστασης – Α.Α.Σ. Ξάνθης

Super User

Κοινή δήλωση Κ.Κ.Ε.(μ-λ) και T.K.P./M.L.

Super User

“Επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και κλιμάκωση τουρκικής επιθετικότητας”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies