INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Κατανάλωση ψαριών σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Επτά στους δέκα Ευρωπαίους καταναλώνουν ψάρια στο σπίτι τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενώ τέσσερις στους δέκα μία φορά την εβδομάδα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 37% των Ευρωπαίων και το 75% των Ελλήνων –το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε.– προτιμά αλιεύματα και είδη ιχθυοκαλλιέργειας που προέρχονται από τη χώρα τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι χώρες με παράδοση στην αλιεία εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά. Στην Ελλάδα το ποσοστό διαμορφώνεται σε 83%, στην Ισπανία σε 92%, σε Σουηδία και Πορτογαλία σε 87%, στην Εσθονία σε 85%, στη Φινλανδία σε 84% και στη Δανία σε 83%. Στον αντίποδα, μόλις το 28% του Ούγγρων και το 45% των Σλοβάκων καταναλώνει με αυτή τη συχνότητα ψάρια. Το δε ποσοστό εκείνων που καταναλώνουν ψάρια σε χώρους μαζικής εστίασης μειώνεται σημαντικά, με τους Έλληνες στο 22% και συνολικά σε επίπεδο Ε.Ε.-28 στο 32%.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (77%) προμηθεύεται αλιεύματα και προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας από καταστήματα ειδών μαναβικής και super markets, ενώ το 42% από αυτά που στην Ελλάδα γνωρίζουμε ως ψαράδικα ή σταντ με είδη αλιείας σε αγορές. Το τελευταίο ποσοστό για τους Έλληνες καταναλωτές ανεβαίνει σε 65%, ενώ το 55% δηλώνει ότι ψωνίζει και από λαϊκές αγορές, 31% από ψαραγορές ή ιχθυόσκαλες και 52% από super markets. Οι καταναλωτές στη Μάλτα ξεπερνούν τους Έλληνες που προτιμούν να αγοράζουν ψάρια από τα ψαράδικα, με ποσοστό 74%, όπως και οι Ιταλοί με ποσοστό 64%. Σε όλες τις άλλες χώρες είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά που προμηθεύονται τέτοια είδη από super markets και καταστήματα ειδών μαναβικής, με μεγαλύτερη συχνότητα σε Φινλανδία 97%, Σλοβακία, 93%, Λιθουανία, Σερβία και Εσθονία, 91%.

Το 68% αγοράζει κατεψυγμένα αλιεύματα συχνά ή αρκετά συχνά, ενώ το 21% σπάνια προτιμά τα κατεψυγμένα και ποτέ το 11%. Φρέσκα ψάρια αγοράζει το 67% (συχνά το 37% και αρκετά συχνά το 30%), ενώ ποτέ το 15%. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ψωνίζουν συχνά ή αρκετά συχνά, σε ποσοστό 64% ψαρικά σε κονσέρβα και σε ποσοστό 51% καπνιστά ή παστά. Οι Έλληνες με ποσοστό 98%, το υψηλότερο μεταξύ των ερωτηθέντων των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε., προτιμούν να αγοράζουν φρέσκα ψάρια συχνά ή αρκετά συχνά. Ακολουθούν οι Ισπανοί με ποσοστό 91%, οι Πορτογάλοι (που δείχνουν ίδια προτίμηση και στα κατεψυγμένα) και οι Μαλτέζοι με 88% και οι Κύπριοι με 84%.

Οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν σε ποσοστό 94% να αγοράζουν χύμα ψάρια συχνά ή αρκετά συχνά (το υψηλότερο ποσοστό της Ε.Ε.), ενώ έχουν το χαμηλότερο ποσοστό (40%) στην αγορά προσυσκευασμένων ειδών αλιείας. Ο αντίστοιχος μέσος όρος των 28 για χύμα ψάρια είναι 68% και για προσυσκευασμένα 66%.

 

Σχετικά άρθρα

“Οι πίτσες είναι εντάξει;”

Super User

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

“Αξίζετε τον μεσαίωνα που έχετε επιλέξει”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies