INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Καταργήθηκε η ερασιτεχνική άδεια αλιείας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ξάνθης σχολιάζει την κατάργηση της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας για ψαράδες και σκάφη από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και το κλείσιμο των λιμενικών σταθμών Αβδήρων και Φαναρίου.

Με στόχο τη μείωση του φόρτου εργασίας στο λιμενικό αλλά και την προώθηση του λεγόμενου αλιευτικού τουρισμού, το υπουργείο Ναυτιλίας κατάργησε την ερασιτεχνική άδεια αλιείας για μεμονωμένους ψαράδες ή σκάφη, χωρίς αυτό να σημαίνει –όπως σημειώνεται- ότι καταργούνται οι περιορισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο, περίπου 85.000 άνθρωποι ετησίως έπρεπε να περάσουν από τα λιμεναρχεία για να πληρώσουν παράβολο και να ανανεώσουν την ερασιτεχνική άδεια αλιείας. Σε περίπτωση μάλιστα που ταξίδευαν σε διαφορετική περιοχή έπρεπε να επαναλάβουν τη διαδικασία από την αρχή.

Όπως είχε εκτιμήσει το υπουργείο πριν από την ψήφιση και δημοσίευση του νόμου, με τίτλο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», με την κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών περίπου 850 λιμενικοί θα αποδεσμευθούν από τα λιμεναρχεία προκειμένου να απασχοληθούν σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και σε άλλες μάχιμες υπηρεσίες. Το υπουργείο τόνιζε πάντως ότι η κατάργηση της άδειας σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται εξαίρεση από την εφαρμογή των υπόλοιπων προβλέψεων της νομοθεσίας σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία, όπως ενδεικτικά: ώρες της ημέρας, εποχές του έτους και περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η αλιεία, επιτρεπόμενα εργαλεία, είδη και ποσότητες αλιευμάτων, απαγόρευση πώλησης και γενικά εμπορίας των αλιευμάτων».

Οι περιορισμοί

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου, απαγορεύεται μεταξύ άλλων η ερασιτεχνική αλιεία, αλιεία οστράκων, σπόγγων και κοραλλιών, καθώς και η αλιεία ψαριών με συρόμενα ή κυκλωτικά δίχτυα, γρι-γρι, δράγες, απλαδιά διχτυών, μανωμένων διχτυών και συνδυασμό διχτυών βυθού. Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να αλιεύει συνολικά μέχρι πέντε κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα ανά 24ωρο, ενώ αν χρησιμοποιεί παραγάδια οποία επιτρέπεται να ψαρεύει μέχρι δέκα κιλά. Ακόμη, απαγορεύεται η πώληση και γενικά το εμπόριο ψαριών που έχουν πιαστεί από ερασιτέχνες.

Όσον αφορά το ψαροτούφεκο, η αλιεία απαγορεύεται σε απόσταση 200 μέτρων από λουόμενους ή σκάφη. Απαγορεύονται επίσης οι μπουκάλες, οι υποβρύχιοι φακοί στη διάρκεια της νύχτας και η αλίευση ψαριών βάρους μικρότερου από 150 γραμμάρια.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τρέξουν όλοι για ψάρεμα»

«Πράγματι έχει καταργηθεί η άδεια ερασιτεχνικής αλιείας, τόσο του σκάφους όσο και του προσώπου» λέει σε συνομιλία μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ξάνθης Ιωσήφ Μεϊμαρίδης, λέγοντας ότι «τα μέλη του συλλόγου έχουν ενημερωθεί για την έκδοση του σχετικού διατάγματος που απλουστεύει την υπόθεση και μειώνει τις δαπάνες για τους ερασιτέχνες ψαράδες» και σχολιάζοντας: «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα τρέξουν όλοι για ψάρεμα, αφού όλοι πια υπολογίζουν τα έξοδα, βενζίνες, βάρκες και άλλα. Πάντως, μόνο στην Ελλάδα ίσχυε η προσωπική άδεια αλιείας, σε όλη την Ευρώπη το σύστημα ήταν απλοποιημένο».

«Οι περιουσίες μας θα είναι στο έλεος του καθενός»

Ευκαιρίας δοθείσης, ο κ. Μεϊμαρίδης καταθέτει την ανησυχία των αλιέων μετά την κατάργηση τόσο του Λιμενικού Σταθμού Αβδήρων όσο και αυτού του Φαναρίου, λέγοντας: «Το πρόβλημά μας είναι ότι καταργείται ο Λιμενικός Σταθμός Αβδήρων και δεν θα έχουμε έλεγχο της λαθραίας αλιείας στην περιοχή μας ή έλεγχο στις βάρκες. Και σίγουρα θα έχουμε φαινόμενα κατά τους χειμερινούς μήνες, από διάφορους που θέλουν να αφαιρέσουν πράγματα από ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Μας στεναχωρεί αυτό, όσο κι αν το επισημάναμε και το λέμε στους τοπικούς φορείς. Σταματάει και το λιμεναρχείο του Φαναρίου και οι περιουσίες των Ξανθιωτών θα είναι πλέον στο έλεος του καθενός…».

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Οκτάμηνες συμβάσεις για δύο άτομα στον δήμο Ξάνθης

Super User

Για τις πλημμύρες στον δήμο Αβδήρων

Super User

Οι εκδηλώσεις οικισμών του δήμου Ξάνθης για την Καθαρή Δευτέρα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies