INDEXANTHI.GR
Κόσμος

«Έξυπνα» κινητά – έφηβοι σκλάβοι στη… σοσιαλιστική Κίνα!

Πόσοι παθιασμένοι χρήστες δεν περιμένουν κάθε χρόνο να βγει το νέο «έξυπνο κινητό» iPhone της Apple; Κανείς τους όμως (ή ελάχιστοι) δεν γνωρίζει ότι για να βγει αυτό το iPhone χρησιμοποιήθηκε πλατιά καταναγκαστική εφηβική εργασία. Το γεγονός καταγγέλθηκε από έξι μαθητές μεταξύ δεκαεπτά και δεκαεννιά ετών στους “Financial Times”.

Οι μαθητές δήλωσαν ότι εξαναγκάστηκαν από το τεχνικό σχολείο να δουλέψουν «εθελοντικά» στο εργοστάσιο συναρμολόγησης της “Foxconn” στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας, έντεκα ώρες την ημέρα επί τρεις μήνες, προκειμένου να κατασκευαστεί έγκαιρα το νέο iPhone!

Οι καταγγελίες αφορούν 3.000 μαθητές που χρησιμοποιήθηκαν ως εποχικοί εργαζόμενοι, παραβιάζοντας ακόμα και τη νομοθεσία της Κίνας που επιτρέπει τη μαθητική εργασία μέχρι το όριο των σαράντα ωρών τη βδομάδα. Η δουλειά που έκαναν δεν είχε καμία σχέση με την ειδικότητά τους, όπως κατήγγειλε μία 18χρονη μαθήτρια, που δήλωσε ότι συναρμολόγησε 1.200 κάμερες του iPhone X μέσα σε μία μόνο μέρα! Παρ’ όλα αυτά, το σχολείο τους εξανάγκασε να δουλέψουν σα σκλάβοι στο κάτεργο της “Foxconn” για να αποκτήσουν υποτίθεται «εργασιακή εμπειρία», διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αποφοιτήσουν από την τεχνική σχολή!

Η “Apple” και η “Foxconn” παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιήθηκαν μαθητές («εθελοντικά» είπαν, τους «πλήρωσαν» είπαν, αλλά όχι πόσο) και πως η καθημερινή τρίωρη υπερωριακή απασχόληση έγινε κατά παράβαση της πολιτικής των εταιριών αυτών! Το θράσος των καπιταλιστών δεν έχει όρια όταν δεν υπάρχει εργατική αντίσταση στην κτηνώδη δίψα τους για κέρδος.

Τι να πεις και για το κινέζικο κράτος που τολμάει με απύθμενο θράσος να πλασάρεται σαν «κομμουνιστικό», όταν γίνονται τέτοια εγκλήματα στα εργοστάσιά του; Ο τριπλασιασμός του αριθμού των εργατών στα εργοστάσια της “Foxconn” από Σεπτέμβρη μέχρι Δεκέμβρη κάθε χρόνο (από εκατό στους τριακόσιους χιλιάδες εργάτες, που συναρμολογούν μέχρι και είκοσι χιλιάδες κινητά την ημέρα), προκειμένου να πιαστούν οι προθεσμίες για να βγει το νέο μοντέλο των «έξυπνων κινητών», είναι κάτι που έχει παγιωθεί για χρόνια. Αυτή τη φορά όμως χρειάστηκαν ακόμα περισσότερο κρέας για το κέρδος τους, γι’ αυτό και επιστράτευσαν ακόμα και μαθητές. Χωράει πολλή κουβέντα αν η επιστράτευση μαθητών έγινε «για πρώτη φορά», όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα του τύπου ή αν πρόκειται απλά για την πρώτη φορά που το σκάνδαλο βγήκε στην επιφάνεια, χάρη στο θάρρος ορισμένων μαθητών.

Ο καπιταλισμός πατάει πάνω σε πτώματα για να βγάλει το ανώτατο κέρδος του. Το θέμα είναι πότε η εργατική τάξη θα αποφασίσει να τον θάψει για τα καλά, προκειμένου να σταματήσει να θρηνεί τα δικά της θύματα στο βωμό της ανώτατης εκμετάλλευσης.

πηγή

 

Σχετικά άρθρα

Κενυάτης καθηγητής δίνει το 80% του μισθού του σε φτωχούς μαθητές του

Super User

Η Γερμανία δημιουργεί φυλακή για διαδηλωτές ενάντια στη σύνοδο κορυφής των G20

Super User

Κοινή ανακοίνωση οργανώσεων από Γερμανία, Ιταλία, Ουαλία, Ισπανία, Ελλάδα και Αυστρία για τις ευρωεκλογές

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies