INDEXANTHI.GR
Τουρκία

Το Ενωμένο Επαναστατικό Κίνημα των Λαών

Δέκα επαναστατικές οργανώσεις από το Κουρδιστάν και την Τουρκία ανακοίνωσαν (video εδώ) τη δημιουργία του Ενωμένου Επαναστατικού Κινήματος των Λαών, στον απόηχο των συζητήσεων που διεξάγονται από τον Δεκέμβριο με σκοπό την ενότητα των δυνάμεων και της δράσης. Εκπρόσωποι των οργανώσεων παρευρέθηκαν σε κοινή συνεδρίαση τύπου στις ζώνες των ανταρτών.

Η συνεδρίαση-συνέντευξη έγινε για να ανακοινώσουν τη συμμαχία τους “με σκοπό την επιτάχυνση της επανάστασης σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του ένοπλου αγώνα κατά του φασιστικού A.K.P. και του συστήματος κυριαρχίας της τουρκικής δημοκρατίας“.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ρ.Κ.Κ. Duran Kalkan ανέφερε τα ονόματα των ακόλουθων επαναστατικών οργανώσεων από την Τουρκία και το Κουρδιστάν που ενώθηκαν για να νικήσουν τον φασισμό και να γίνουν μια αχτίδα ελπίδας για τους λαούς: TKP/ML, PKK, THKP-C/MLSPB, MKP, TKEP-Leninist, TİKB, DKP, Devrimci Karargah και MLKP. Στο κίνημα έχει ενταχθεί και ο Προλεταριακός Επαναστατικός Συντονισμός, ενώ τη θέλησή του να ενταχθεί έχει εκφράσει και το Resurrection Movement.

Ο Καλκάν δήλωσε ότι αυτή η ενότητα των επαναστατικών δυνάμεων έχει συσταθεί για την υλοποίηση της επανάστασης εναντίον του Α.Κ.Ρ., που προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα φασιστική δικτατορία με την αποκατάσταση των φασιστικών στρατιωτικών πραξικοπημάτων της 12ης Μαρτίου και της 12ης Σεπτεμβρίου. Επεσήμανε ότι το Ενωμένο Επαναστατικό Κίνημα των Λαών ανακοινώθηκε στις 12 Μαρτίου στην 45η επέτειο του φασιστικού στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Μαρτίου 1971, την 21η επέτειο της 12 Μαρτίου 1995 της σφαγής στο Γκάζι, και την 12η επέτειο της 12ης Μαρτίου 2004 της σφαγής στο Qamishlo. Ο Καλκάν κάλεσε όλες αυτές τις επαναστατικές οργανώσεις και τους κοινωνικούς κύκλους που θέλουν να πολεμήσουν τον φασισμό, να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια.

Την ομιλία Καλκάν ακολούθησε η ανάγνωση της κοινής δήλωσης στα τουρκικά και κουρδικά, η οποία επέστησε την προσοχή στη συνεχιζόμενη κρίση και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή που απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του Α.Κ.Ρ. λαμβάνει μέρος σε μία από τις πιο βρώμικες συμμαχίες που σχηματίζονται από τις περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις σε αυτό το αιματηρό πόλεμο, η κοινή δήλωση υπογράμμισε τον ολοκληρωτικό πόλεμο που το Α.Κ.Ρ. διεξάγει ενάντια σε όλο τον λαό και τις ομάδες της αντιπολίτευσης στη χώρα σήμερα, και ειδικά στον κουρδικό λαό που υποφέρει μια σφαγή από τανκς και πυρά πυροβολικού που στοχεύουν τους αρχαίους χώρους διαβίωσής του.

Η διακήρυξη αναφέρει: «Η Τουρκική Δημοκρατία προσπαθεί σκληρά για να δημιουργήσει μια δικτατορία του ενός κόμματος και να καταστείλει το σύνολο της αντιπολίτευσης, συγκεντρώνοντας από πίσω της όλες τις παραδοσιακές, μοντέρνες, αντιδραστικές και φασιστικές δυνάμεις του συστήματος της κυριαρχίας. Αυτή η αιματηρή και φασιστική συμμαχία στηρίζεται στην εχθρότητα εναντίον των Κούρδων σήμερα. Η βαριά καταστροφή, ο πόνος και η εκμετάλλευση που δημιουργήθηκε από τις περιφερειακές δυνάμεις, έφερε την επαναστατική κατάσταση σε ωριμότητα και άνοιξε το δρόμο για το Ενωμένο επαναστατικό Κίνημα των Λαών. Η υπεράσπιση και η αναπαραγωγή της επανάστασης της Rojava, της κουρδικής αντίστασης για την αυτοδιεύθυνση και του Ενωμένου Επαναστατικού Αγώνα των Λαών, σημαίνει την υπεράσπιση της ασφάλειας της ζωής και του μέλλοντος όλων των καταπιεσμένων, εργατών, διανοούμενων, δημοκρατών και όλων των ανθρώπων. Κανένας κοινωνικός κύκλος στην Τουρκία δεν έχει ένα ασφαλές μέλλον μέσα σε αυτό το σύστημα, καθώς όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι κάτω από επίθεση. Αν η κουρδική αντίσταση για την αυτοδιεύθυνση σπάσει, η κυβέρνηση του A.K.P. θα καταστείλει το σύνολο της αντιπολίτευσης στην Τουρκία με αίμα και την ίδια επιθετικότητα και τη σκληρότητα. Επομένως, το μέλλον των προοδευτικών, επαναστατικών και εργατικών κύκλων στην Τουρκία είναι συνυφασμένο με το μέλλον της κουρδικής αντίστασης“.

Στη διακήρυξη αναφέρεται επίσης ότι το Ενωμένο Επαναστατικό Κίνημα των Λαών έχει ως στόχο την επίτευξη της δημοκρατίας και του ελεύθερου μέλλοντος των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό, τον σοβινισμό, τον φασισμό και τον ρατσισμό, θεωρώντας απαραίτητη την ανατροπή του διοικούντος φασιστικού Α.Κ.Ρ. και όλων των κοινωνικών του βάσεων μέσω της λαϊκής επανάστασης.

Το Ενωμένο Επαναστατικό Κίνημα των Λαών καλεί όλους όσοι έχουν υποστεί ζημιά από τον φασισμό -κυρίως τις γυναίκες, τους νέους και τους εργαζομένους- να οργανωθούν ενωμένοι και να παλέψουν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την αδελφοσύνη των λαών.

 

Σχετικά άρθρα

Κουρδικό κόμμα επίσημα στην Τουρκία

Super User

Τούρκοι και Έλληνες δημοσιογράφοι συναντιούνται στην Άγκυρα

Super User

Γιατί βρυχάται ο Ερντογάν;

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies