INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

“Κισμέτ”: ένα ντοκιμαντέρ για τις τουρκικές σαπουνόπερες

Το ντοκιμαντέρ «Κισμέτ» της Νίνας-Μαρίας Παρσχαλίδου που ερευνά την απήχηση που έχουν οι τουρκικές σαπουνόπερες στον αραβικό κόσμο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, ανακαλύπτοντας την έντονη επίδρασή τους στις γυναίκες, θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις 27 Μαρτίου.

Ταξιδεύοντας από την Κωνσταντινούπολη στο Κάιρο και το Αμπού Ντάμπι, η ταινία ανακαλύπτει πώς οι τουρκικές σειρές σπάνε προκαταλήψεις αιώνων και ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αλλάξουν τη ζωή τους. Στη «Φατμαγκιούλ», μια γυναίκα που έχει πέσει θύμα βιασμού βρίσκει τη δύναμη να καταφύγει στο δικαστήριο. Στη σειρά «Η Ζωή Συνεχίζεται», ένα ανήλικο κορίτσι αναγκάζεται να παντρευτεί έναν εβδομηντάχρονο άντρα. Στη «Νουρ» η ανεξάρτητη πρωταγωνίστρια υποφέρει πριν ανακαλύψει την πραγματική αγάπη και στο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» παρακολουθούμε μια χριστιανή σκλάβα να μεταμορφώνεται στην πιο ισχυρή γυναίκα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το «Κισμέτ» αποκαλύπτει πώς αυτές οι δραματικές σειρές «αιχμαλωτίζουν» το μουσουλμανικό κοινό δείχνοντας ένα μοντέρνο και απελευθερωμένο τρόπο ζωής και ειδικότερα των γυναικών. Προβάλλοντας πρωτόγνωρες κοσμικές ελευθερίες -εξωσυζυγικές σχέσεις, διαζύγια, γυναίκες που διακρίνονται στο χώρο εργασίας τους- σε μια περιοχή που ακόμα επικρατεί η βία και η ανισότητα στις σχέσεις ανδρών και γυναικών, οι σειρές αυτές ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Όπως αναφέρει και η Σαμίρα, μια ακτιβίστρια από το Κάιρο που συμμετείχε στην επανάσταση και υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από αξιωματούχους του στρατού, «χρειαζόμαστε τουρκικές σειρές σαν τη Φατμαγκιούλ οι οποίες προβάλλουν τα δικαιώματα των γυναικών, σπάνε ταμπού και παροτρύνουν τις γυναίκες να μιλούν ανοιχτά». Η Σαμίρα μήνυσε τον αιγυπτιακό στρατό και κατάφερε να σταματήσει τα τεστ παρθενίας στο Κάιρο. Στην Αθήνα, το Μόσταρ και τη Σόφια, όπου οι τουρκικές σειρές έχουν αντικαταστήσει τις εγχώριες, το ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει πώς τα σίριαλ αναδεικνύουν μια θετική εικόνα των Τούρκων και ξυπνούν σε πολλές γυναίκες μια αίσθηση νοσταλγίας για το παρελθόν και μια στροφή σε πιο παραδοσιακές οικογενειακές αξίες, τις οποίες νιώθουν ότι έχουν χάσει.

Με μοναδική πρόσβαση στους δημιουργούς, τους παραγωγούς, τους ηθοποιούς των τηλεοπτικών σειρών, καθώς και σε πολιτικούς αναλυτές, το ντοκιμαντέρ μάς βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο στις μέρες μας οι τουρκικές σαπουνόπερες αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά μέσα επιρροής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Το «Κισμέτ» περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τις ηθοποιούς Σογκιούλ Οντέν (Γκιουμούς/ Νούρ), Μεριέμ Ουζερλί (Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής), Μπεργκιουζάρ Κορέλ (Χίλιες και μια Νύχτες), Μελτέμ Μιράλογλου (Η Ζωή Συνεχίζεται) και Μπερέν Σάατ (Φατμαγκιούλ). Παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο IDFA 2013 (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ), το σημαντικότερο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ευρώπης και επιλέχθηκε στην τριάδα των υποψήφιων ντοκιμαντέρ για το βραβείο καλύτερης ταινίας στην κατηγορία Mid-Length. Είναι το μόνο ελληνικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

Η Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και δημοσιογράφος, με κύριο αντικείμενο τις κοινωνικές συγκρούσεις και τον πόλεμο. Είναι πτυχιούχος του Boston University στον τομέα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου, στον τομέα της Επιχειρηματικότητας του πανεπιστημίου Bentley. Σπούδασε σκηνοθεσία στο La Femis (Παρίσι) και στο NYU (Νέα Υόρκη). Φοίτησε επίσης, στο School of Foreign Service του Πανεπιστημίου Georgetown (Ουάσιγκτον). Τα τελευταία 12 χρόνια, εργάστηκε ως δημοσιογράφος για τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Καθημερινή» και ως παραγωγός στη βραβευμένη τηλεοπτική εκπομπή «Εξάντας». Το 2010, κατέγραψε την ελληνική κρίση, παρουσιάζοντας το multimedia έργο «The Prism GR2011» και την ταινία «Krisis» (YLE, Estonia TV, ΕΡΤ – LIDF, FIPA, IDFA, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, See Festival 2012, It’s All True 2012, Hot Docs 2012). Το έργο «The Prism GR2011» διακρίθηκε ως finalist στο διαγωνισμό 69th Pictures of the Year Awards και απέσπασε τιμητικό τίτλο στα Webby Awards 2012.

πηγή: turkishgreeknews.org

 

Σχετικά άρθρα

Οι “Εκδόσεις των Συναδέλφων” για την 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Super User

Φθηνά εισιτήρια για το φεστιβάλ “Πλάι στο Κύμα”

Super User

“Καβείρια 2018” στη Σαμοθράκη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies