INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Σε έξαρση η κλοπή ρεύματος στην Ελλάδα

Στα αυξημένα κρούσματα κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας “Handelsblatt”.

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Ντύσελντορφ παρατηρεί ότι «η κλοπή ρεύματος βρίσκεται σε έξαρση στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «η Δ.Ε.Η. μάχεται ενάντια στις κακοπληρωμές των ταλαιπωρημένων από την κρίση πελατών της. Δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ απλήρωτων λογαριασμών και ολοένα περισσότεροι Έλληνες αντλούν παράνομα ρεύμα από το δίκτυο».

Όπως σχολιάζει καυστικά η “Handelsblatt”, «δεν πληρώθηκε ο λογαριασμός, κόπηκε το ρεύμα; Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σβήσουν τα φώτα. Τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα». Το δημοσίευμα παραθέτει στοιχεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., του φορέα που διαχειρίζεται τη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκαν πέρσι 11.528 περιπτώσεις κλοπής ρεύματος. «Σχεδόν διπλάσιες από ό,τι το 2014» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις για κλοπή 1,52 εκατομμυρίων κιλοβατωρών πέρσι αντιστοιχούν σε διαφυγόντα έσοδα περίπου 170 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Δ.Ε.Η. «εισήγαγε μεν τα φθηνότερα κοινωνικά τιμολόγια εξαιτίας της κρίσης. Όσοι έχουν ανάγκη δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα τους κόψουν το ρεύμα. Όμως και εδώ υπάρχει μεγάλη κατάχρηση», παραθέτοντας πρόσφατες αναφορές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Δ.Ε.Η. Μανώλη Παναγιωτάκη σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά εύπορων ατόμων που εντάχθηκαν παράτυπα στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Όπως γράφει η “Handelsblatt”, «η ιδρυθείσα το 1950 Δ.Ε.Η. είχε επί δεκαετίες το μονοπώλιο. Οι εργαζόμενοί της εισέπρατταν τους υψηλότερους μισθούς όλων των ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων και απολάμβαναν γενναιόδωρες συνταξιοδοτικές διατάξεις». Η εφημερίδα σημειώνει ότι το συνδικάτο της Δ.Ε.Η. (σ.σ. ΓενΟΠ Δ.Ε.Η.) θεωρείτο το πιο αυστηρά οργανωμένο και σκληρό στην Ελλάδα και «στην πράξη καθόριζαν οι συνδικαλιστές την πορεία της επιχείρησης». Ωστόσο, «με την απορρύθμιση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ξεκίνησε στις αρχές του 2000, φυσά διαφορετικός άνεμος» σχολιάζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι μετά την εισαγωγή της Δ.Ε.Η. στο χρηματιστήριο, βρίσκεται πλέον σήμερα στα χέρια του δημοσίου το 51% των μετοχών, ενώ «ιδιώτες πάροχοι κατέλαβαν τα προηγούμενα χρόνια μερίδια στην αγορά».

Τέλος, η “Handelsblatt” αναφέρεται στον στόχο της πώλησης περίπου 40% των μονάδων της Δ.Ε.Η. μέχρι τον Ιούνιο του 2018, στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. «Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω στην υλοποίηση αυτών των όρων, διότι υπάρχουν σημαντικές πολιτικές αντιστάσεις στους κόλπους της» επισημαίνει η εφημερίδα, αναφέροντας ως παράδειγμα τον πρώην υπουργό Ενέργειας και νυν Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τον οποίο χαρακτηρίζει «εκπρόσωπο της σκληρής γραμμής κατά των ιδιωτικοποιήσεων».

 

Σχετικά άρθρα

Σίγησαν τα όπλα των F.A.R.C. στην Κολομβία

Super User

Το ιθαγενικό κίνημα πάλι μπροστά για τη σωτηρία της μάνας γης

Super User

Άλλη μια θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies