INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Γιορτή Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Κομοτηνή

Με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη και εκπροσώπους των δημάρχων Ιάσμου και Αρριανών συναντήθηκε την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου το Δίκτυο ΚοινΣΕπ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δικτύου Λουίζα Σαλτσίδου, η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα ως προς τους σκοπούς και τις δράσεις του δικτύου. «Με βάση τον Ν.4430 για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, θέλουμε ν’ αναζητήσουμε τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των ΚοινΣΕπ και των δήμων» εξήγησε, προσθέτοντας ότι δίνεται η δυνατότητα συμβάσεων κοινωνικής αναφοράς με την έννοια ότι «οι δήμοι μπορούν ν’ αναθέτουν την εκτέλεση έργου ή την προμήθεια αγαθών σε ΚοινΣΕπ». Για παράδειγμα, το επισιτιστικό πρόγραμμα του δήμου Καβάλας το έχει αναλάβει ΚοινΣΕπ.

Ο αντιπρόεδρος του δικτύου Αντώνης Κουτσούμπας, εκ μέρους της ΚοινΣΕπ “Επάρκεια” που εδρεύει στην Ξάνθη και ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση δημητριακών, ανέφερε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν δημιουργηθεί 35 ΚοινΣΕπ αλλά -όπως δηλώνει- θα πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα.

Γιορτή Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Ο κ. Κουτσούμπας ενημέρωσε ότι σχεδιάζεται στις 4 Μαρτίου μια Γιορτή Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Κομοτηνή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης με τη συμμετοχή στελεχών από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με σκοπό την ενημέρωση γύρω από την κοινωνική οικονομία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν τρία εργαστήρια, ενώ θα λειτουργήσει και εκθετήριο. Η γιορτή απευθύνεται σε κάθε πολίτη που θέλει να μάθει ποιοι είναι οι φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, θα είναι «μια γιορτή για την εναλλακτική οικονομία και τον συνάνθρωπο. Μια γιορτή που θα τα έχει όλα: ενημέρωση, προβολή ντοκιμαντέρ, εργαστήρια, εκθετήριο, συναυλία».

Ως προς το εκθετήριο, το Δίκτυο ΚοινΣΕπ Α.Μ.-Θ. απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο φορέα συλλογικής προσπάθειας ή συνεταιριστικού εγχειρήματος που θα ήθελε να συμμετάσχει και να παρουσιάσει τη δράση ή τα προϊόντα του. Για την καλύτερη δυνατή οργάνωση και διαχείριση του χώρου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους διοργανωτές μέχρι την Τετάρτη 1 Μαρτίου είτε τηλεφωνικά στο 6974 795954 είτε ηλεκτρονικά στο diktyokoinsepamth@gmail.com.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 17.00 στον χώρο της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ωστόσο θα υπάρχει κουτί ενίσχυσης για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (Παιδικά Χωριά SOS) Κομοτηνής.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

  • 17.00-19.00: Παρουσίαση θεσμικού πλαισίου για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (Ν.4430/2016) και το Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας – εκπρόσωπος υπουργείου εργασίας
  • 19.00-20.00: Προβολή ντοκιμαντέρ και παρουσίαση καλών πρακτικών – «Κοινωνική οικονομία: Εναλλακτική λύση»
  • 20.00-22.00: Παράλληλες δράσεις: Εκθετήριο – εργαστήρια
  • 22.00-01.00: Κλείσιμο εκδήλωσης με τη συνοδεία του μουσικού συνόλου “Blind bullets”.

Εργαστήρια

  • Εργαστήριο με θέμα «Πώς δημιουργώ μια ΚοινΣΕπ. Πώς γίνεται η μετάβαση των υφιστάμενων ΚοινΣΕπ στο νέο μητρώο» – υπουργείο Εργασίας, ΚοινΣΕπ ΘραΚι, ΚοινΣΕπ “Γαληνός”
  • Εργαστήριο με θέμα «Πώς φτιάχνω ροφήματα και γλυκά του κουταλιού με σιρόπι ζαχαροκάλαμου (πετμέζι)» – ΚοινΣΕπ “Γενισέα”
  • Εργαστήριο με θέμα «Πώς φτιάχνω ζυμωτό ψωμί με αλεύρι ζέας» – ΚοινΣΕπ “Επάρκεια”.

Σημειώνεται ότι στις 28, 29 και 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Φεστιβάλ Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας στο δασικό χωριό του Παγγαίου στην Καβάλα.

Μαρία Αμπατζή – “Ύπαιθρος”

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Πτώση 30% του τζίρου στις θερινές εκπτώσεις

Super User

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα αλληλεγγύης των 360 ευρώ που χορηγεί ο Ο.Γ.Α.

Super User

«Δεν ταυτίζονται με το ευαγγέλιο αντιλήψεις εκδικητικές, ρατσιστικές, ξενοφοβικές, φυλετικές, εθνικιστικές, σεξιστικές»

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies