INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Τις Κυριακές ούτε δουλεύουμε ούτε ψωνίζουμε

Παρέμβαση με πανό (φωτο) και με διανομή του ακόλουθου κειμένου με τον παραπάνω τίτλο, έκανε στη γειτονική πόλη η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής:

Τα τελευταία επτά χρόνια, η ελληνική κοινωνία έχει βιώσει από πρώτο χέρι τη διαρκή εξαθλίωση του επιπέδου διαβίωσης, μια συνεχή υποβάθμιση που αντανακλά την ουσία του κρατικού-καπιταλιστικού μοντέλου οργάνωσης που επιβάλει η κυριαρχία. Υπό το πρόσχημα της «ανάγκης εξόδου από την κρίση», «της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης», από το 2010 μέχρι και σήμερα, οι συνέπειες των τεσσάρων μνημονίων και των «μέτρων λιτότητας» έχουν οδηγήσει στη ραγδαία φτωχοποίηση της κοινωνίας, με την πλειοψηφία είτε να προσαρμόζεται με δυσκολία στην τρέχουσα κατάσταση, είτε να αναγκάζεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Το 2015, υπό το πρόσχημα της «ελπίδας» που έρχεται, μιας ελπίδας βασισμένης στην ανάθεση και στον απόλυτο συμβιβασμό με την υπάρχουσα κατάσταση, ένα ανερχόμενο -τότε– κόμμα ήρθε να πάρει τη σκυτάλη των προηγούμενων κυβερνήσεων και να συνεχίσει να βαδίζει πιστά στο μονοπάτι που είχαν ήδη χαράξει.

Ένα βασικό κομμάτι που θίγεται και επηρεάζεται από τις επιταγές των τεσσάρων –μέχρι στιγμής- μνημονίων αφορά την ολοένα και εντεινόμενη υποτίμηση της ζωής των εργαζομένων με μέτρα που αφορούν την ελαστικοποίηση των ωραρίων και των μορφών εργασίας, την κατάργηση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας, τις μαζικές απολύσεις, τους μισθούς πείνας, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.α. Μέτρα τα οποία στο βωμό της προαναφερθείσας «ανάπτυξης» υπονομεύουν κατάφορα τις χρόνιες εργατικές διεκδικήσεις στον τομέα του εμπορίου αλλά και ευρύτερα. Αυτές οι συμφωνίες γίνονται όπλο στα χέρια αφεντικών και πολυεθνικών, οι οποίοι και εκμεταλλεύονται τις ρυθμίσεις αυτές στο έπακρο, σε μία προσπάθεια μεγιστοποίησης του κέρδους τους με κάθε τρόπο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εργοδοτικής εκμετάλλευσης και ασυδοσίας αποτελούν:

  • ο πολυεθνικός όμιλος “Inditex” που δραστηριοποιείται διεθνώς στον κλάδο του ρουχισμού μέσα από μια σειρά γνωστών καταστημάτων (“Zara”, “Bershka”, “Pull & Bear”, “Oysho”, “Stradivarius”, “Massimo” Dutti κ.α.), ο οποίος κατηγορείται μάλιστα για τις άθλιες συνθήκες παραγωγής που επικρατούν στα εργοστάσια του, για τους μισθούς πείνας αλλά και για εκμετάλλευση παιδικής εργασίας, με τους εργάτες του να απαρτίζονται ακόμη και από προσφυγόπουλα
  • η πολυεθνική αλυσίδα “H&M”
  • τα καταστήματα “Public” (τα οποία φέτος εγκαινίασαν και την καταναλωτική φιέστα «Βlack Friday»)
  • γνωστές αλυσίδες supermarkets όπως ο Μασούτης, οι οποίες έχουν ήδη εκμεταλλευτεί τις μνημονιακές αντεργατικές ρυθμίσεις που προβλέπουν άνοιγμα των καταστημάτων ορισμένες Κυριακές του χρόνου κ.α.

Είναι τα ίδια καταστήματα-πολυεθνικές που καθημερινά καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων τους επιβάλλοντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Τον κανόνα επιβεβαιώνουν και αλυσίδες εστίασης όπως οι καφετέριες “Mikel”, που ωθούν το προσωπικό τους σε συνθήκες εργασιακής σκλαβιάς αναγκάζοντάς το να εργάζεται ολόκληρες εβδομάδες αμισθί υπό το πρόσχημα “σεμιναριακής εκπαίδευσης”. Εξευτελιστικές συμβάσεις εργασίας και ένα άθλιο εργασιακό περιβάλλον έρχονται να συμπληρώσουν τις πρακτικές που ακολουθεί η εν λόγω αλυσίδα.

Το 4ο μνημόνιο, όπως ήδη αναφέρθηκε, προβλέπει μεταξύ των άλλων την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η σημερινή Κυριακή είναι μία από τις τριάντα στο σύνολο Κυριακές που βάσει της συμφωνίας τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά υπό το πρόσχημα της “τόνωσης της αγοράς” στις μητροπόλεις και στις τουριστικές περιοχές. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα παίρνουν “επιπλέον αμοιβή” για την κυριακάτικη εργασία, κάτι που στην πράξη όμως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί μιας και τα αφεντικά εφαρμόζουν διάφορες πρακτικές όπως το κυλιόμενο ωράριο και η κανονική αμοιβή με ρεπό κάποια άλλη μέρα της εβδομάδας. Είναι προφανές ότι το κυριακάτικο άνοιγμα ωφελεί μονάχα τις επιχειρήσεις, με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται να συμβιβαστούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπό την πίεση του ασφυκτικού κλοιού της επιβίωσης στον οποίο βρίσκονται παγιδευμένοι. Υπόθεση όλων (εργαζομένων και καταναλωτών) είναι λοιπόν το μποϊκοτάρισμα όλων των παραπάνω μεθοδεύσεων που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την όξυνση του καταναλωτισμού και την περαιτέρω εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας.

Απέναντι στην εργοδοτική εκμετάλλευση και καταπίεση προτάσσουμε τον δρόμο της αντίστασης. Μιας αντίστασης που παίρνει σάρκα και οστά μέσω της αυτοοργάνωσης σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Από τη γειτονιά μέχρι τους χώρους εργασίας δεν αναθέτουμε την τύχη μας σε κανέναν εργατοπατέρα και σε καμία εξουσία. Μέσα από την αυτοδιαχείριση της παραγωγής, όπως χαρακτηριστικά αποτελεί το παράδειγμα της ΒιοΜε, και από σωματεία βάσης που λειτουργούν αντιιεραρχικά και αμεσοδημοκρατικά, θέτουμε τις βάσεις για έναν κόσμο χωρίς αφεντικά.

Να δημιουργήσουμε τους όρους ζωής που εμείς θέλουμε πέρα από εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους. Ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά, καμιά ειρήνη με τα αφεντικά. Αντίσταση – αλληλεγγύη – αυτοοργάνωση – αξιοπρέπεια.

Αντιεξουσιαστική κίνηση Κομοτηνής

 

Σχετικά άρθρα

Απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων από τον Φ.Π.Α.

Super User

Σύσκεψη για το παραεμπόριο και συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής στην Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Το επικίνδυνο μπλουζάκι-σύμβολο

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies