INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

“Τα τραγελαφικά και επιπόλαια στην (υποτιθέμενη) καταπολέμηση των κουνουπιών”

Με τίτλο «Τα τραγελαφικά και τα επιπόλαια που συμβαίνουν στην (υποτιθέμενη) καταπολέμηση των κουνουπιών», ο εκδότης της «Θράκης» Τένης Καμαρίδης γράφει στη στήλη του “Με απλά λόγια” τα εξής ενδιαφέροντα για την εξοργιστική κατάσταση που επικρατεί στην Ξάνθη τα τελευταία χρόνια (το άρθρο μεταφέρεται αυτούσιο):

Στις «κόκκινες περιοχές» συγκαταλέγεται η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και ιδιαίτερα η ΠΕ Ξάνθης, σχετικά με το πρόβλημα του ιού Δυτ. Νείλου που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια σε κάθε καλοκαιρινή περίοδο και χτυπάει αλύπητα, αφήνοντας πίσω ανάπηρους συμπολίτες μας, αλλά και αρκετούς… νεκρούς! Όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα ξεφεύγει από το στάδιο του σοβαρού και αγγίζει το ΤΡΑΓΙΚΟ!

Κι όμως, παρόλα αυτά, η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας, μέχρι τώρα το έβλεπε ως ένα από τα δεκάδες προβλήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή μας και το αντιμετώπισε «νωχελικά»! Αφήνω κατά μέρος, τα όσα επισυνέβησαν κατά την διάρκεια αξιολόγησης των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους εργολάβους και τις τεράστιες καθυστερήσεις που προέκυψαν από την πλημμελή άσκηση καθηκόντων των αξιολογητών…

Στο δια ταύτα όμως και με ένα τέτοιο «ιστορικό» θα περίμενε κανείς φέτος και εφόσον εγκρίθηκαν τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα καταπολέμησης σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜ-Θ, να πετάνε ΜΟΝΙΜΑ πάνω από τα κεφάλια μας τα ελικόπτερα και να υπάρχουν ΜΟΝΙΜΑ κάποια συνεργεία εφαρμογών από ξηράς, έτσι ώστε να περιορισθεί σημαντικά το πρόβλημα γι’ αυτή την περίοδο.

Αντιθέτως, δεχόμαστε κάθε 2-3 εβδομάδες μία ανακοίνωση από την Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας για αεροψεκασμούς σε συγκεκριμένες περιοχές (συνήθως στην παραβιστωνίδια ζώνη) και όχι στο σύνολο της Περιφέρειας, τουλάχιστον στα πεδινά και ημιορεινά τμήματά της!

Υπάρχει ακόμη και το εξής αξιοπερίεργο, να προηγείται δηλαδή αεροψεκασμός ακμαιοκτονίας με όλα τα προβλεπόμενα και να ακολουθεί αεροψεκασμός… προνυμφοκτονίας!

Κάνοντας μία θλιβερή σύγκριση με το παρελθόν, όταν δηλαδή λειτουργούσε το Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης επί Νομαρχίας Παυλίδη στην Ξάνθη, θυμάμαι τότε καθημερινές εφαρμογές από 3-4 επίγεια συνεργεία, αλλά και από αέρος, με σκάφη υπερελαφρέως τύπου (ανεμόπτερα κλπ), που ωστόσο ράντιζαν ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ σε όλο το εύρος του νομού και ιδιαίτερα στην παραλιακή και την πεδινή ζώνη.

Μόνο υπ’ αυτή την έννοια μπορούμε να ελπίζουμε σε αποτελέσματα και στην προστασία της δημόσιας υγείας… Όλα τα υπόλοιπα, όλα αυτά δηλαδή που γίνονται σήμερα, τάχα μου συντεταγμένα και συντονισμένα, αποτελούν «κολώνια» στα… ράμφη των κουνουπιών, τα οποία είναι περιττό να αναφέρω ότι χτυπάνε κατά σμήνη και μέσα στην πόλη!

Έχοντας λοιπόν μια τέτοια προϊστορία στο πρόβλημα και με γνώμονα τις τραγικές συνέπειες που έχει αυτό στην δημόσια υγεία και στην ζωή των ανθρώπων της περιοχής μας, το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει η απερχόμενη περιφερειακή αρχή, ήταν να εντατικοποιήσει τους ψεκασμούς, προσκαλώντας εγκαίρως και τις άλλες πτέρυγες του περιφερειακού συμβουλίου να συμφωνήσουν σε μία εξτρά δαπάνη, την οποία θα έπρεπε να… κόψουν το κεφάλι τους και να βρουν πόρους για να την πραγματοποιήσουν!

Θεωρώ φθηνή δικαιολογία, τα υποτιθέμενα προβλεπόμενα από την Ε.Ε., γιατί όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές στην Θράκη, δεν μπορεί να περιμένουμε ως αυτοδιοίκηση από τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο να μας πουν πως θα πρέπει να κινηθούμε…

Φέτος λοιπόν την ευθύνη για το πρόγραμμα καταπολέμησης θα το έχει για ακόμη μια φορά (δυστυχώς) η απερχόμενη αρχή… Ας φροντίσουν τουλάχιστον, σ’ αυτό το κομμάτι, για την υστεροφημία τους, γιατί αν γι’ ακόμη μια φορά αποτύχουν και γι’ ακόμη μια φορά θρηνήσουμε θύματα, τότε θα είναι πολύ… «άτακτη» η αποχώρησή τους…

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Νέα επιστολή του Δημήτρη Αδαμίδη

Super User

Η φωτογραφία που διημερεύει

Super User

Το γεφύρι της Πλάκας δεν έπεσε από τη βροχή

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies