INDEXANTHI.GR
Τουρκία

Μάχες σπίτι το σπίτι καθώς οι Κούρδοι συνεχίζουν να αντιστέκονται στην τουρκική θηριωδία

Οι τουρκικές δυνάμεις καταστολής έχουν αναπτύξει -με αφορμή τον πόλεμο ενάντια στους “τρομοκράτες” του Ρ.Κ.Κ.- τανκς και ελεύθερους σκοπευτές στο κέντρο των κατοικημένων περιοχών στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η Κουρδική οργή αυξάνεται ενάντια στις ενέργειες του κράτους, καθώς επίσης και την αδράνεια της Ε.Ε.

Δακρυγόνα, σημεία ελέγχου της αστυνομίας και ελικόπτερα που πετάνε ελάχιστα πάνω από τις στέγες του Ντιγιαρμπακίρ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Πυροβολισμοί ακούγονται συνεχώς καθώς οι μαχητές του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος προσπαθούν να σταματήσουν τη στρατιωτική εισβολή. μ24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει τεθεί σε ισχύ σε ένα μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης από τις 2 του Δεκέμβρη με μόνο μια σύντομη διακοπή. Μαχητές από πτέρυγα του P.K.K. και της νεολαίας Y.D.G.-Η. έσκαψαν χαντάκια, σήκωσαν οδοφράγματα και μάχονται εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Εκτός από την Sur -παλιά πόλη του Ντιγιαρμπακίρ που έγινε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το καλοκαίρι- απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν τεθεί σε ισχύ σε τέσσερις άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τουρκικές στρατιωτικές πηγές, δεκάδες αντάρτες του Ρ.Κ.Κ. έχουν σκοτωθεί. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έχει δεσμευθεί για την καταπολέμηση του Ρ.Κ.Κ. “συνοικία ανά συνοικία, επαρχία ανά επαρχία, από σπίτι σε σπίτι“. “Οι άνθρωποι σε αυτά τα σπίτια είναι άμαχοι, δεν είναι τρομοκράτες», λέει ο Abdusselam Inceoren της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων I.H.D. στο Ντιγιαρμπακίρ. Βλέπει τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που διαρκούν για μέρες ως παράνομες και κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας για συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Αναπτύσσουν πυραύλους και άρματα μάχης. Δεν δίνουν καμία προσοχή στις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Αυτές οι επιθέσεις έχουν στόχο τον κουρδικό λαό“, λέει ο Inceoren. Είναι κατάπληκτος από το ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν έχει καταδικάσει ακόμη και τη βία. Οι επικρίσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε. -μια υποψήφια προς ένταξη χώρα και μέλος του Ν.Α.Τ.Ο.- έχουν σιγήσει καθώς η Άγκυρα φλερτάρεται ως εταίρος για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Αστυνομικοί εμποδίζουν τον καθένα να πλησιάσει στις εισόδους της περιοχής Sur που τελεί υπό απαγόρευση της κυκλοφορίας, και ο στρατός έχει τεθωρακισμένα οχήματα που σταθμεύουν στους δρόμους πρόσβασης. Τα σκουπίδια δεν έχουν μαζευτεί για μέρες. Μια μαύρη σημαία κυματίζει πάνω από τις δημοτικές υπηρεσίες, οι οποίες ελέγχονται από το φιλοκουρδικό H.D.P. Σχεδόν όλοι οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, με τους εμπόρους να στέκονται γύρω σε ομάδες. Οι κάτοικοι αρνούνται να παράσχουν τα ονόματά τους αν μιλήσουν στον τύπο, από τον φόβο των αντιποίνων. “Δεν με νοιάζει για το κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά εκεί η ανθρωπότητα πεθαίνει», λέει ένας δείχνοντας προς την περιοχή αποκλεισμένη από τις δυνάμεις ασφαλείας. “Κάποιοι απολαμβάνουν την ζωή στη δυτική Τουρκία, ενώ οι άνθρωποι πεθαίνουν στα ανατολικά“.

Ο Serdil Cengiz, ένας φοιτητής21 χρονών, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας ενάντια στην απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Sur που μετατράπηκε σε βίαια σύγκρουση τη Δευτέρα, την περασμένη εβδομάδα. Στην κηδεία του, η οικογένειά του επέμεινε ότι η σφαίρα είχε ως άμεσο στόχο το κεφάλι του. Μια ημέρα μετά τον Cengiz και τον θάνατο άλλου ενός διαδηλωτή, το P.K.K. πυροδότησε μια βόμβα στην πόλη Σιλβάν, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από το Ντιγιαρμπακίρ, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις αστυνομικούς. Θωρακισμένα οχήματα περιπολούν τώρα στο δρόμο προς την πόλη. Οι αρχές έχουν επιβάλει έξι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας στην Silvan από τον Αύγουστο. Σε ορισμένα μέρη της πόλης, ολόκληροι δρόμοι μοιάζουν με εμπόλεμες ζώνες, με τρύπες από σφαίρες σε κάθε τοίχο και πολλά κατεστραμμένα κτίρια από βαρέα όπλα.

Δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς κάλυψη κινητής τηλεφωνίας, χωρίς τηλέφωνα και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο” λέει ο φούρναρης, κατηγορώντας ότι ελεύθεροι σκοπευτές είχαν στόχο πολίτες που προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πτώματα. “Δεν ξέρει η Ε.Ε. ότι η κυβέρνηση επιτίθεται στους ανθρώπους με τανκς; Γιατί δεν παρεμβαίνουν;” ρωτά ένας άλλος κάτοικος. Ένας γείτονας προσθέτει: «Η αστυνομία έχει πυροβολήσει ακόμη και αγελάδες και σκυλιά Το έγκλημα που διαπράττουν απλώς καταδεικνύει το μίσος τους“.

Γκράφιτι στους τοίχους γραμμένα από τις ειδικές δυνάμεις: «Αν είσαι Τούρκος, να είσαι υπερήφανος Αν όχι, να υπακούς». Οι κάτοικοι της πόλης όμως συνεχίζουν να ζουν και έχουν αρχίσει να ζωγραφίζουν πάνω από τα συνθήματα και να επισκευάζουν τα σπίτια τους. Η Hamdiye Bilgic του δημοτικού συμβουλίου του Σιλβάν λέει ότι οχτακόσια σπίτια έχουν καταστραφεί, με εκατό από αυτά να είναι πλήρως ακατοίκητα. Μέσα σε δεκατρείς ημέρες οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, προσθέτει. Όπως και πολλοί άλλοι Κούρδοι εκφράζει κατανόηση για τους μαχητές του Y.D.G.-Η., τους οποίους η κυβέρνηση θεωρεί τρομοκράτες. “Είναι απλώς άνθρωποι που υπερασπίζονται τους εαυτούς τους” λέει η Bilgic, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της δεκαετίας του 1990, οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους στην Silvan. “Όσοι αγωνίζονται τώρα είναι τα παιδιά τους» λέει, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει την ειρήνη. “Απλώς το λέει αυτό. Φανταστείτε μια χώρα που χρησιμοποιεί τα τανκς κατά των πολιτών της. Αυτή είναι η αρχή ενός εμφυλίου πολέμου“.

Εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν στη νοτιοανατολική πόλη Τσιζρέ στην επαρχία Σιρνάκ όπου η πλειονότητα του πληθυσμού αποτελείται από Κούρδους, με το πρόσχημα της καταδίωξης των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, ανέφεραν τοπικές πηγές την Πέμπτη. “Ο στρατός που εισέβαλε στην Cizre συνοδεύεται από δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα» είπε ένας ακτιβιστής των τοπικών μέσων ενημέρωσης. «Μια 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σήμερα κατά των αμάχων στην πόλη, καθώς συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε ένα αριθμό ανταρτών του Ρ.Κ.Κ. και των τουρκικών στρατευμάτων».

Το P.K.K. είχε σηκώσει οδοφράγματα με σάκους με άμμο στην περιοχή της πόλης Cizre στο πλαίσιο της προετοιμασίας για συγκρούσεις με τα τουρκικά στρατεύματα. Ο στρατός κατέστρεψε όλα τα οδοφράγματα και οι συγκρούσεις μετακόμισαν τώρα μέσα στην πόλη. Πυρά από όπλα ακούγονται πλέον σε κατοικημένες γειτονιές. Εν τω μεταξύ, ο τουρκικός στρατός ανέφερε σε δήλωσή του ότι 23 αντάρτες του Ρ.Κ.Κ. σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις την Πέμπτη στην επαρχία Σιρνάκ. Ανάλογες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην περιοχή Silopi της επαρχίας Σιρνάκ, όπου υπήρχαν θύματα και στις δύο πλευρές. Τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι περίπου 10.000 στρατιώτες συμμετέχουν στη συνεχιζόμενη επιχείρηση στο Σιρνάκ.

πηγή: indymedia

 

Σχετικά άρθρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων – «από το ένα αφτί θα μπει και θα βγει από το άλλο» το κυνικό σχόλιο Erdogan

Super User

Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές κατά Erdogan – διαμαρτυρίες και των Ελληνοκυπρίων

Super User

Ενημέρωση από τον αγώνα των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies