INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Κούβα: Εκεί που δεν πεθαίνουν οι μέλισσες!

Οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο εξαιτίας των φυτοφαρμάκων και της μόλυνσης. Οι αναφορές για εκατομμύρια νεκρές μέλισσες πού βρέθηκαν σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και των Η.Π.Α. σημαδεύουν την είσοδο σε μια εφιαλτική εποχή, αυτή της απουσίας των μελισσών πού μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη διατροφική αλυσίδα και συνεπώς να καταστήσει αδύνατη την επιβίωσή μας.

Παντού λοιπόν πεθαίνουν οι μέλισσες, στην Κούβα όμως όχι! Ή στροφή 180 μοιρών στη βιολογική γεωργία είναι η αιτία που αυτή τη στιγμή η Κούβα είναι ο παράδεισος των μελισσών και η παραγωγός ενός από τα καλύτερα μέλια στον κόσμο.

H γνωστή για τα πούρα και το ρούμι της Κούβα έχει προσθέσει το βιολογικό μέλι στη λίστα των βασικών γεωργικών εξαγωγών, δημιουργώντας θόρυβο μεταξύ των γεωργών παγκοσμίως, καθώς η χρήση φυτοφαρμάκων έχει συνδεθεί με τη μείωση των πληθυσμών των μελισσών παντού.

Το βιολογικό μέλι έχει γίνει το τέταρτο πιο πολύτιμο εξαγώγιμο προϊόν της Κούβας, μετά τα προϊόντα ψαριών, τον καπνό και τα ποτά, αλλά μπροστά από την πιο διάσημη ζάχαρη και τον καφέ τού νησιού της Καραϊβικής“, δήλωσε ο Theodor Friedrich, εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για την Κούβα. “Όλα τα προϊόντα του μελιού μπορούν να πιστοποιηθούν ως βιολογικά“, είπε. “Το μέλι της Κούβας έχει μια πολύ συγκεκριμένη, χαρακτηριστική γεύση. Σε νομισματική αξία είναι ένα προϊόν υψηλής κατάταξης“.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, που ήταν ο κύριος εμπορικός εταίρος της Κούβας, το νησί δεν ήταν σε θέση να αντέξει το υψηλό κόστος των φυτοφαρμάκων που οφειλόταν στην έλλειψη των ξένων νομισμάτων, σε συνδυασμό με το εμπορικό εμπάργκο των Η.Π.Α. Κατ’ ανάγκη η κυβέρνηση και οι πολιτικές της αγκάλιασαν τη βιολογική γεωργία σε μεγάλο βαθμό και επιμένουν σ αυτή. Τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλάρωσαν το εμπάργκο μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων το περασμένο έτος, η εξαγωγή του βιολογικού μελιού της Κούβας θα μπορούσε να δει σημαντική ανάπτυξη εάν η κυβέρνηση υποστηρίξει την προσπάθεια, δηλώνουν οι μελισσοκόμοι.

Στην Κούβα παράχθηκαν το 2014 περισσότεροι από 7.200 τόνους μέλι αξίας περίπου 23.300.000 δολαρίων, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης. Και το 2015 πήγε ακόμα καλύτερα. Η βιομηχανία μελιού της χώρας εξακολουθεί να είναι μικρή σε σύγκριση με το βαρέων βαρών μέλι, όπως της Κίνας, της Τουρκίας και της Αργεντινής. Αλλά με ένα αγαθό αξίας ανά λίτρο πιο πάνω από το πετρέλαιο, οι παραγωγοί μελιού της Κούβας πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι στα πρόθυρα μιας κερδοφόρας εποχής.

Με ογδόντα κουτιά γεμάτα με μέλισσες (το καθένα παράγει 45 κιλά μελιού ετησίως), ο υπεύθυνος ενός αγροκτήματος Javier Alfonso πιστεύει ότι οι εξαγωγές της Κούβας μπορούν να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Το μελισσοκομείο του, κάτω από ένα χωματόδρομο στο San Antonio de los Banos, μια γεωργική πόλη με απόσταση μία ώρα οδικώς από την πρωτεύουσα Αβάνα, χτίστηκε από το μηδέν από τους εργαζομένους, λέει ο ίδιος. “Υπάρχει μόνο ένα μικρό κομμάτι της παραγωγής σήμερα, αλλά μπορεί να γίνει μεγαλύτερο» είπε, κοιτάζοντας τις σειρές των πολύχρωμων ξύλινων κουτιών. Όπως και άλλοι αγρότες μελισσών της Κούβας, πουλάει μέλι αποκλειστικά στην κυβέρνηση, η οποία τον πληρώνει ανάλογα με την τιμή της παγκόσμιας αγοράς και στη συνέχεια αναλαμβάνει την ευθύνη για την εμπορία του προϊόντος στο εξωτερικό. Οι περισσότερες από τις εξαγωγές μελιού Κούβας πάνε στην Ευρώπη, είπε. Θα ήθελε να είναι σε θέση να δανειστούν χρήματα για να επεκτείνουν την παραγωγή, αλλά για να πάρει πίστωση είναι δύσκολο, έτσι -τουλάχιστον για τώρα- η ομάδα των αγροτών θα δημιουργήσει τη δική της υποδομή για τις μέλισσες με τα μέσα που έχει.

Είναι ένα πολύ φυσικό περιβάλλον εδώ» λέει ο Ραούλ Vasquez, ένας μελισσοκόμος τού αγροκτήματος. “Η κυβέρνηση απαγορεύει διά νόμου στους πάντες να μας πουλήσουν χημικά και φυτοφάρμακα κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μέλισσες δεν πεθαίνουν εδώ όπως σε άλλα μέρη“.

Ενώ οι μικρές αγορές τού οργανικού μελιού της Κούβας έχουν ως στόχο να αντλήσουν τα οφέλη της αύξησης του εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι παραγωγοί μελιού σε άλλες περιοχές των Η.Π.Α. είναι υπό απειλή και εξαφάνιση. Οι μελισσοκόμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές, έχουν τα τελευταία χρόνια παράπονα αλλά και αποδείξεις ότι τα φυτοφάρμακα ευθύνονται για τη θανάτωση των μελισσών τους, πληγώνοντας τον κλάδο μελιού ευρύτερα. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (η οποία είναι τυφλή μπροστά σε πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα πού έχουν προκύψει τελευταία σ’ αυτή την ήπειρο) δημοσίευσε μια μελέτη τον Ιανουάριο πού δείχνει ότι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται σε φυτά βαμβακιού και εσπεριδοειδή μπορεί να βλάψει τους πληθυσμούς μελισσών.

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι πληθυσμοί των μελισσών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν μειωθεί δραματικά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο” δήλωσε ό Νόρμαν Carreck, ό διευθυντής του Διεθνούς Συνδέσμου” Bee Research” στη Μεγάλη Βρεττανία. “Η κλιματική αλλαγή, οι λιγότερες θέσεις για τα άγρια μελίσσια για να φωλιάζουν, οι αλλαγές στη χρήση της γης, οι ασθένειες και τα φυτοφάρμακα, ευθύνονται για την παρακμή και την εξαφάνισή τους“, είπε.

Η οργανική μελισσοκομία της Κούβας λειτουργεί ως προστασία από τα προβλήματα που χτυπούν τους άλλους εξαγωγείς μελιού και είναι και ένας αναπάντεχος σύμμαχος για μια αυξανόμενη ροή εσόδων για τους αγρότες του νησιού. Η Κούβα έχει ανοσία στη μόλυνση και τον θάνατο των μελισσών πού εξαπλώνονται ραγδαία σε πολλές περιοχές του πλανήτη και είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο, για μια υπεύθυνη και σοφή γεωργία που θα δεχτεί επιτέλους σαν συνεργάτη και φίλο ένα τόσο δα μικρό έντομο αλλά τόσο πολύτιμο και καθοριστικό για την επιβίωσή μας.

πηγή: indymedia

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Η «καμπάνα του Χίτλερ» ανήκει στο καμπαναριό

Super User

Στην 91η θέση παγκόσμια η Ελλάδα για το κόστος πρόσβασης στο διαδίκτυο

Super User

Βαρύς φόρος αίματος από ένοπλες επιθέσεις στις Η.Π.Α.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies