INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Το ευρωκοινοβούλιο καλεί (ξανά!) σε απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλευτική βιομηχανία

Επτά χρόνια μετά το ιστορικό ψήφισμα για πλήρη απαγόρευση της χρήσης κυανίου στην εξορυκτική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5/5/2010), το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με νέο ψήφισμά του ζητά ξανά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει την τοξική ουσία, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Με ισχυρή πλειοψηφία (566 υπέρ και 8 κατά) το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επανέλαβε το κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει το συντομότερο δυνατό τις εξορυκτικές δραστηριότητες με βάση το κυάνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας για τα Απόβλητα της Εξορυκτικής Βιομηχανίας (2006/21/ Ε.Κ.). Η οδηγία ρυθμίζει τη διαχείριση των αποβλήτων στις εξορυκτικές βιομηχανίες και εγκρίθηκε αρχικά ως συνέπεια της τραγικής διαρροής κυανίου από μονάδα επεξεργασίας χρυσού στη Baia Mare της Ρουμανίας το 2000. Η Οδηγία για τα Εξορυκτικά Απόβλητα και ο τρόπος εφαρμογής της από τα κράτη-μέλη αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας που διενεργήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρακτική εφαρμογή των διατάξεων της οδηγίας είναι προβληματική. Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν πραγματικά πρακτικά προβλήματα με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης (για εγκαταστάσεις κατηγορίας Α), καθώς και με τις άδειες και τις επιθεωρήσεις (για όλους τους τύπους εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της κατηγορίας Α). Ακόμα και μόνο αυτά τα δύο παραδείγματα είναι εξαιρετικά σημαντικά, δεδομένου ότι η μη εφαρμογή τους αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο των συναφών εξορυκτικών δραστηριοτήτων για την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να μειωθεί η χρήση των πρωτογενών πόρων και να προωθηθεί η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση εν όψει της μετάβασης της Ε.Ε. σε κυκλική οικονομία.

Η οδηγία για τα εξορυκτικά απόβλητα προέκυψε από το ατύχημα της Baia Mare. Η ισχυρή πλειοψηφία χθες επιβεβαιώνει ότι η οδηγία είναι επικίνδυνα αναποτελεσματική. Αν μη τι άλλο ήταν καθαρή τύχη και όχι τα επαρκή μέτρα ασφαλείας που εμπόδισαν νέα ατυχήματα. Ωστόσο, η υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη ή την ευκαιρία και γι’ αυτό το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κάλεσε την επιτροπή να απαγορεύσει πλήρως τις τεχνολογίες εξόρυξης με κυάνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατό“, λέει η Roxana Pencea -Bratadan από τη Συμμαχία BangBanCyanide.

Όταν αρνήθηκε προηγουμένως να απαγορεύσει την εξόρυξη με βάση το κυάνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε ότι υπάρχει η οδηγία για τα απόβλητα της εξορυκτικής βιομηχανίας, επιχειρηματολογώντας ότι θα αποτρέψει ατυχήματα. Η έκθεση που ήταν στη βάση της ψηφοφορίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι η οδηγία είναι αναποτελεσματική από την άποψη αυτή. Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες για να μην δράσουν. Η απαγόρευση του κυανίου στην εξόρυξη δεν είναι μόνο μια υπεύθυνη απάντηση, αλλά και ένα καθήκον υπό το φως του επαναλαμβανόμενου αιτήματος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου», προσθέτει η Stephanie Roth από την καμπάνια Save Rosia Montana.

πηγή: antigold

 

Σχετικά άρθρα

Όξινα υγρά απόβλητα από μεταλλείο (σαν τις Σκουριές) δηλητηριάζουν τον ποταμό Σονόρα στο Μεξικό

Super User

Δεν έχουν τέλος οι πολύμορφες αθλιότητες στον Αμαζόνιο

Super User

Το 2015 ήταν η πιο αιματοβαμμένη χρονιά για ακτιβιστές γης και οικολόγους

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies