Στην ετήσια συνάντηση της Θεσσαλονίκης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη συμμετέσχε το περασμένο Σάββατο η ΛΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Στη συνάντηση ανακοινώνονται αποτελέσματα από το έργο της περασμένης χρονιάς, με την Ξανθιώτικη εφορεία να συμμετέχει φέτος με δύο ανακοινώσεις:
• «Μετασχηματισμός ενός τόπου. Το νεκροταφείο των Αβδήρων αφηγείται» (Κωνσταντίνα Καλλιντζή)
• «Εκπαιδευτικές δράσεις της ΛΑ΄ Ε.Π.Κ.Α.» (Μαρία Χρυσάφη, Δέσποινα Σκουλαρίκη).
Αναφερόμενη στα της παρουσίασής της, η αρχαιολόγος και υπεύθυνη του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων Κωνσταντίνα Καλλιντζή λέει ότι «αφορούσε στην καταστροφή από την καλλιέργεια και σε προτεινόμενους τρόπους για προστασία και διάσωση των ταφικών τύμβων στο νεκροταφείο των Αβδήρων», εξηγώντας: «Το νεκροταφείο των Αβδήρων βρίσκεται βόρεια-βορειοανατολικά από την αρχαία πόλη, είναι πολύ μεγάλο σε έκταση και το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί ιδιοκτησίες. Όλοι αυτοί οι ταφικοί τύμβοι καταστρέφονται με την άροση χρόνο με τον χρόνο και ενώ όταν το 1952 -που πρωτοξεκίνησε η έρευνα των Αβδήρων- ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης είχε μετρήσει εκατοντάδες τύμβους, τώρα πια μιλάμε μόνο για μερικές δεκάδες». Η ίδια πρότεινε τρόπους διάσωσης (περιοδείες, καταγραφή κάθε τύμβου σε ατομικό δελτίο, ολόπλευρη φωτογράφηση, καθορισμός συντεταγμένων με σύγχρονα συστήματα), ώστε να διασφαλιστεί η διατήρησή τους.
Όσο για την παρουσίαση των άλλων δύο αρχαιολόγων της ΛΑ΄ Ε.Π.Κ.Α., αφορούσε σε εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπόνησαν και υλοποίησαν οι ίδιες στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο των Αβδήρων. «Ήταν αρκετές πέρυσι και σ’ αυτές περιλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια στον αρχαιολογικό χώρο κ.α.» λέει συμπληρωματικά η κα Καλλιντζή.
(σ.σ. στην πρώτη φωτογραφία αποτυπώνεται η ανασκαφή δύο τάφων του 4ου π.Χ. αιώνα στην περιοχή Παλιόχωρα).