INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Βολές της Λαϊκής Ενότητας Ξάνθης

Με εύγλωττο τίτλο “Η «συμφωνία αλήθειας» – ένα «κενό γράμμα» της Ν.Δ. με τους αγρότες” και υπότιτλο “Τι έχει να περιμένει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος του νομού μας από τις εξαγγελίες της Ν.Δ. για τον πρωτογενή τομέα“, η Λαϊκή Ενότητα Ξάνθης κοινοποίησε τα ακόλουθα:

Πολύς ντόρος για το τίποτε. Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την παρουσίαση των θέσεων της ΝΔ από πολυπληθές κλιμάκιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στάθμευσε το περασμένο Σάββατο στη Γενισέα, στο σημαντικό αυτό κεφαλοχώρι του κάμπου της Ξάνθης, πραγματοποιώντας ανοιχτή εκδήλωση και προσκαλώντας τον κόσμο της Ξάνθης να την παρακολουθήσει. Πολύ μετέπειτα από την επίσκεψη στη Γενισέα του Γραμματέα της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο οποίος δεν αρκέστηκε σε κάποια ομιλία, αλλά επικοινώνησε προσωπικά με τους κατοίκους, ακούγοντας τις γνώμες τους και αναλύοντας την πολιτική του μόνου αντιμνημονιακού κόμματος που έχει πραγματικά προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που συσσώρευσαν οι πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς αγαθών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την ΕΕ στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Όπως εντάθηκαν με τις ποσοστώσεις στην παραγωγή φυτικών και ζωικών προϊόντων (βόειο γάλα, ζάχαρη κ.ά.) και τις προτιμησιακές σχέσεις με τρίτες χώρες που παράγουν μεσογειακά προϊόντα καθώς και με τον αποκλεισμό πολλών προϊόντων από τις επιδοτήσεις. Παράλληλα αφέθηκαν να καταστραφούν κλάδοι αναγκαίοι στην αγροτική οικονομία, όπως ο κλάδος των λιπασμάτων. Είναι φανερό ότι υφίσταται ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της παραγωγής των ελληνικών αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων και περιορισμός των εισαγωγών σε βόειο κρέας, γαλακτομικά, όσπρια, τσάι, μπαχαρικά, μαλακό σιτάρι, ζάχαρη και ορισμένα άλλα. Αλλά αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει από καμία μνημονιακή κυβέρνηση που δηλώνει υποταγή στις αποφάσεις των Βρυξελών. Ιδιαίτερα σήμερα που τα πάντα ελέγχονται από την τρόικα.

Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον που έδειξαν οι κάτοικοι του χωριού για όσα τους είπε ο τότε επικεφαλής και μετέπειτα γραμματέας της ΛΑΕ, δεν πέρασε απαρατήρητο από τα κομματικά στελέχη της ΝΔ Ξάνθης και προσπάθησαν να εντυπωσιάσουν με μια κομματική εκδήλωση προεκλογικού χαρακτήρα, αλλά αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Διότι ναι μεν η μετρίων διαστάσεων αίθουσα του «Μουσείου Λαογραφικών Ενδυμασιών Βαλκανικών Χωρών» ήταν γεμάτη (περί τα 200 άτομα), αλλά ένα μεγάλο τμήμα των παρευρισκομένων δεν είχαν σχέση με τους αγρότες.

Το κλιμάκιο της ΝΔ ανέφερε πως θα προωθήσει τον πρωτογενή τομέα, τον έναν από τους τρεις «βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της ΑΜΘ», μαζί με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Με έμφαση στους συνεταιρισμούς, με το σημείο αυτό να αποτελεί μία μεγάλη αντίφαση, καθώς επί ημερών κυβερνήσεως της ΝΔ, η συνεταιριστική παραγωγή, καθώς και τα συνεταιριστικά εργοστάσια οδηγήθηκαν στον μαρασμό και στο λουκέτο. Χωρίς να υπάρξει καμία δυνατότητα αντιστροφής των εξελίξεων από το Υπουργείο Γεωργίας. Παρόλο που ο πρώην υπουργός κ. Κοντός είχε υποσχεθεί ότι δεν θα επιτρέψει το ολοσχερές κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων της Ξάνθης. Αλλά «άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει». Διότι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας δεν εξαρτάται από τη βούληση των ντόπιων πολιτευτών κανενός κόμματος. Τα συνεταιριστικά εργοστάσια έκλεισαν, διότι αποτελούσαν ανάχωμα στον οδοστρωτήρα της ιδιωτικοποίησης των πάντων, ενόψει της κεφαλαιοκρατικής νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και επειδή η ΕΕ ως σύνολο δεν ενδιαφέρεται για τις πραγματικές δυνατότητες της ανάπτυξης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής κάθε μια χώρας ξεχωριστά. Όταν, όμως, η συνεπής αριστερά υποστήριζε ότι η μονοπωλιοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας επιβάλλει στα πλαίσια λειτουργίας της ΕΕ και το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων (ΣΕΠΕΚ – ΣΕΒΑΘ – ΕΛΒΙΖ κ.ά.), με συνέπεια να μείνει άνεργο ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού, δέχονταν ανηλεείς επιθέσεις από τους υπερασπιστές του ευρωμονόδρομου. Ο κ. Κοντός ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής όταν ανάφερε στην εκδήλωση της Γενισέας ότι «όντως η ΝΔ απομακρύνθηκε από τους αγρότες και την κοινωνία».

Από τους ομιλητές του κλιμακίου αναφέρθηκε επίσης πως θα πάψει η τακτική του “να ζουν οι αγρότες με τα ψίχουλα των επιδοτήσεων και (θα πρέπει) να δοθεί έμφαση στην ανταγωνιστική καλλιέργεια”. Όμως οι αγροτικές επιδοτήσεις, όταν δίδονται με τα σωστά κριτήρια, αποτελούν μία οικονομική ανάσα στην αγροτική παραγωγή, η οποία μαστίζεται από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέσα από τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν από κυβερνήσεις που συμμετείχε η ΝΔ. Η θολή εικόνα που δόθηκε με τον όρο “ανταγωνιστική καλλιέργεια”, δείχνει πως κάποιοι λίγοι μεγαλοαγρότες θα ευνοηθούν, εν αντιθέσει με τους μικρούς αγρότες που δίχως την επιδότηση θα οδηγηθούν στην πλήρη οικονομική εξαθλίωση. Οι ομιλίες του Γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Λ. Αυγενάκη, του Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας και βουλευτή Επικρατείας Β. Οικονόμου (πρώην στελέχους της ΔΗΜΑΡ) και των άλλων απεσταλμένων του κόμματος, κατ’ ουσίαν επικεντρώθηκαν σε μία γενικόλογη και αόριστη “εναλλακτική” πολιτική της ΝΔ προς τους αγρότες, ενώ η όλη εκδήλωση αποτέλεσε μία κίνηση εντυπωσιασμού με ψηφοθηρικούς στόχους, επιδεικνύοντας ένα υποτιθέμενο ενδιαφέρον προς  την επαρχία. Είναι ολοφάνερο ότι, μετά την ομολογία Αυγενάκη ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι πολιτική θέλουμε» αυτό που θα συμβεί πάνω στο αγροτικό κομμάτι του πληθυσμού, δεν θα είναι τίποτε διαφορετικό από το δόγμα που ακολουθήθηκε κατά την εξαετία 2010-2016. Όπου εφαρμόζονται μόνο οι προσταγές των μνημονίων και των δανειστών. Με αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση και συρρίκνωση της ελληνικής αγροτοκτηνοτροφικής και βιομηχανικής παραγωγής. Ώστε η χώρα να παραδοθεί βορά στα σχέδια του κεντροευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και να συγκεντρωθεί, με βάση τις ανισότιμες συναλλαγές και τους υφιστάμενους ετεροβαρείς όρους δανεισμού, όλος ο πλούτος των περιφερειακών χωρών της ΕΕ στα χέρια του. Καθιστώντας εαυτόν πιο ανταγωνιστικό στους παγκόσμιους συσχετισμούς. Αλλά κατά τους υπεύθυνους της αγροτικής πολιτικής της ΛΑΕ «η μείωση του κόστους παραγωγής είναι απολύτως αναγκαία για να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα και η επιβάρυνση του καταναλωτή. Οι τομείς που επιδέχονται σημαντική μείωση είναι το κόστος των τόκων, η μείωση του κόστους του χρήματος και η ευνοϊκή χρηματοδότηση, το πετρέλαιο, η ηλεκτρική ενέργεια, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, ενώ είναι αναγκαίος και ο έλεγχος των επιβαρύνσεων των αγαθών από τον παραγωγό προς τον καταναλωτή».

Ας σημειωθεί ότι από ορισμένα ΜΜΕ αναφέρθηκε η παρουσία του Αντώνη Κοσμίδη, ως μέλους του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ξάνθης που έχει και την ιδιότητα του υπεύθυνου Τύπου και Επικοινωνίας της Λαϊκής Ενότητας Ξάνθης, με τέτοιο τρόπο, ώστε να φανεί πως υπήρξε συμμετοχή του για την ενίσχυση της εκδήλωσης. Το Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ Ξάνθης διευκρινίζει ότι παρακολουθεί με τους υπευθύνους του όλες τις ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων στην Ξάνθη και τοποθετείται σύμφωνα με τις επεξεργασίες του κόμματος επί παντός θέματος που ενδιαφέρει τον τοπικό πληθυσμό, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκεύματος.

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση, τον λόγο πήρε ο υπεύθυνος του αγροτικού τομέα της ΛΑΕ Ξάνθης Γρηγόρης Καραγιαννίδης. Όπως διευκρίνισε, ανήκει σε αγροτική οικογένεια της Γενισέας και ζει και ο ίδιος στο χωριό. Τοποθετήθηκε, κάνοντας ξεκάθαρη την αντίθεσή του με τα λεγόμενα των εισηγητών της εκδήλωσης. Απέσπασε μάλιστα το χειροκρότημα πολλών από τους παρευρισκόμενους, πράγμα που υποχρέωσε τα μέλη του κλιμακίου να αφιερώσουν αρκετό από το χρόνο τους για να δώσουν κάποια απάντηση αιτιολόγησης των μέχρι τώρα πολιτικών πρακτικών και των τοποθετήσεών τους.

Η Λαϊκή Ενότητα σχημάτισε, από τις τοποθετήσεις του κλιμακίου της ΝΔ στη Γενισέα, μια άμεση εικόνα για τις νέες ψευδεπίγραφες εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και για ανακρίβειες που λέγονται ακόμη σχετικά με τους συνεταιρισμούς και τα συνεταιριστικά εργοστάσια. Γενικότερα, η ΛΑΕ θεωρεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν οι βασικοί υπαίτιοι του δράματος της οικονομικής κατοχής της χώρας μας, συμμετέχοντας με τα στελέχη τους στις κυβερνήσεις Παπαδήμου, καθώς και στην τρικομματική (μετέπειτα δικομματική) κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ την περίοδο 2012-2014. Όλοι αυτοί, μαζί με τον νεομνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν τους υπεύθυνους για την εξαθλίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων. Όπως και όλων των βιοπαλαιστών εργαζομένων, μέσα από τους εφαρμοστικούς νόμους που ψήφισαν στο όνομα του μνημονίου. Μάλιστα, η φράση του Γραμματέα της ΝΔ, πως “δε μπορούμε να κάνουμε ό,τι πολιτική θέλουμε”, δεν είναι παρά μία κυνική παραδοχή πως η μνημονιακή πολιτική που ακολουθήσανε και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί καταστροφή για τον ελληνικό λαό, καθιστώντας τη χώρα μας προτεκτοράτο των δανειστών, του διεθνούς κεφαλαίου και των κομμάτων που στηρίζονται σε αυτό. Η Λαϊκή Ενότητα, με τη συνεπή αντιμνημονιακή της στάση και τη φιλολαϊκή της πολιτική, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από τα δεσμά της Ευρωζώνης, που καθιστά την Ελλάδα κράτος-μαριονέτα των Βρυξελλών. Με βάση τις μέχρι τώρα πολιτικές εξελίξεις, μόνο η Λαϊκή Ενότητα, συσπειρώνοντας και τις άλλες ριζοσπαστικές, αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του αντιμνημονιακού τόξου, μπορεί να οδηγήσει τον ελληνικό λαό στην ανάπτυξη και την ευημερία. Οι επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και της ΝΔ, όπως και τώρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ήταν δύο: Η επιλογή της πλήρους συμμόρφωσης στις πολιτικές λιτότητας ή ο δρόμος της ρήξης που θα είχε ως αποτέλεσμα την παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους, την ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα με την κρατικοποίηση των τραπεζών. Η παραδομένη κυβέρνηση του Τσίπρα, επέλεξε τον πρώτο δρόμο και δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, για να ακολουθήσει το δρόμο της ρήξης. Πράγμα που θα προϋπόθετε την κινητοποίηση του λαού, όπου οι αγρότες θα είχαν σημαντικό ρόλο, ώστε να σχηματιστεί μια φιλολαϊκή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

 

Σχετικά άρθρα

Το Κ.Κ.Ε. Ξάνθης για το νοσοκομείο και την υγεία

Super User

“Ενάντια σε κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις”

Super User

Ανακοίνωση για τα έντεκα χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies