INDEXANTHI.GR
Αυτοδιοίκηση

Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Ξάνθης

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης καταγγέλλει με ανακοίνωση-παρέμβασή της την αρπαγή του συνόλου της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων και οργανισμών και καλεί το λαό να δώσει τη δική του απάντηση.

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας:

Βραδιά απολογισμού η τελευταία μέρα του Γενάρη για τον δήμο. Παρόντες στο Ε.Β.Ε. και οι εκπρόσωποι φορέων, κυρίως οικονομικών, της πόλης. Όλα κύλισαν ήρεμα. Για να μην χαλάσει το κλίμα αλληλοσυμπάθειας, καμιά αναφορά δεν έγινε στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη (Φ.Ε.Κ. Β’ 104/24-01-2019) που συζητήθηκε εκτάκτως και στην Κ.Ε.Δ.Ε. και η οποία προβλέπει:

  • Να δημιουργήσουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος οι δημόσιοι φορείς, δήμοι και Περιφέρειες εντός τριάντα ημερών (δηλαδή έως 21-02-2019)
  • Να μεταφέρουν στην ίδια προθεσμία τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα στον λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος
  • Τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) που κατανέμονται στους Ο.Τ.Α. αποδίδονται από 01/03/2019 υποχρεωτικά στον λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι εν λόγω φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αρπάζουν ξανά τα αποθεματικά δημόσιων φορέων, δήμων και Περιφερειών

Η αρπαγή του συνόλου της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων και οργανισμών όπως οι Ο.Τ.Α., τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά., προβλέπεται σε νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Στόχος είναι ο «αποτελεσματικός έλεγχος» και η κατακρεούργηση των «δαπανών», αλλά και το χτίσιμο των λεγόμενων «δημοσιονομικών αποθεμάτων» τα οποία αποτελούν «κράχτη» για τους «επενδυτές», στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων κρατικών δανείων από τις χρηματαγορές.

Η δημοσίευση (2/6748/ΔΛΓΚ/21-01-2019 ΥΑ – Φ.Ε.Κ. Β’ 104/24-01-2019) της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης, που εξαναγκάζει δήμους και περιφέρειες να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμά τους, δεν ξαφνιάζει κανέναν. Ήταν άλλωστε το 2015 από τις πρώτες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, όταν απευθυνόταν στον «πατριωτισμό» των Ελλήνων για στήριξη στη δήθεν «λεβέντικη» διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα με τους λεγόμενους “δανειστές” και λεοντάριζε σχίζοντας τα μνημόνια.

Ο λαός να δώσει απάντηση.

Σήμερα πια και αφού οι “δανειστές” εν μια νυκτί μετατράπηκαν σε “θεσμούς της χώρας”, προχωράει ακάθεκτη εκβιάζοντας τους δήμους να συμμορφωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης (Κ.Α.Π.). Στην πραγματικότητα ζητά να συνεισφέρουν οι δήμοι, εκτός από το ματωμένο πλεόνασμα, και στο μαξιλάρι ασφάλειας που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα ώστε να διασφαλίσουν φτηνότερο δανεισμό στις μπίζνες που ετοιμάζουν.

Είναι γνωστό σε όλους και πρωτίστως στην κυβέρνηση ότι τα όποια ταμειακά διαθέσιμα στους δήμους είναι ανύπαρκτα και όπου αυτά καταγράφονται τα πληρώνουν κατ’ αποκλειστικότητα τα λαϊκά νοικοκυριά, με βάση τις αντιδραστικές ανατροπές που κλιμακώνει στους δήμους χέρι-χέρι αντάμα με τη Ν.Δ., το ΚινΑλ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Γι’ αυτό και είναι ακόμη μεγαλύτερη η πρόκληση της κυβέρνησης, τα φληναφήματά της περί μεγαλύτερων επιτοκίων δεν παραπλανούν κανέναν. Η αγορά των ομολόγων και των repos ούτε και αυτή την ελάχιστη χρηματοδότηση των δήμων διασφαλίζει ούτε, πολύ περισσότερο, τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού μας που θα έπρεπε να υπηρετεί η πλήρης από το κράτος χρηματοδότηση των δήμων.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό μπροστά και στις δημοτικές εκλογές να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Να ενισχύσουν το ρεύμα της λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι σε κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση με τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” σε όλη τη χώρα.

 

Σχετικά άρθρα

Συνεδριάζει την Παρασκευή η Δημοτική Κοινότητα Ξάνθης

Super User

Συνεδριάζει την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Τοπείρου

Super User

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τοπείρου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies