INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Οι ιστορίες των λιμανιών των Αβδήρων

Διάλεξη με θέμα “Άβδηρα: τα λιμάνια και η ιστορία τους στην ιστορική πορεία της πόλης” και περιήγηση – ιστορικό περίπατο στα λιμάνια της πόλης με οδηγό την προϊσταμένη της Κωνσταντίνα Καλλιντζή, διοργανώνει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης.

Η διάλεξη (11.00-11.30) θα πραγματοποιηθεί με προβολή διαφανειών και θα ακολουθήσει (11.45-13.30) περιήγηση που θα πραγματοποιηθεί με αυτοκίνητα και πεζή (θα χρησιμοποιηθούν τα αυτοκίνητα των επισκεπτών, ενώ θα είναι διαθέσιμο και το λεωφορείο του δήμου Αβδήρων, για επιβίβαση στο οποίο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Τηλέφωνα συνεννόησης καθημερινά: 25410 51003 και 25410 51783, e-mail: efaxan@culture.gr.

Τα Άβδηρα, όπως και οι περισσότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις, αντλούσαν τη δύναμή τους από τη θάλασσα. Σε όλες τις περιόδους της ιστορίας της η πόλη έπρεπε να έχει άμεση σύνδεση με το υγρό στοιχείο. Οι συνθήκες όμως δεν υπήρξαν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την προσπάθεια αυτή. Κλιματικοί και γεωμορφολογικοί παράγοντες μετέβαλλαν το περιβάλλον πολύ συχνά, μετατρέποντάς το από θαλάσσια σε ελώδη και τελικά χερσαία περιοχή. Καταβάλλοντας τιτάνιο αγώνα οι Αβδηρίτες μετατόπιζαν τα λιμάνια τους νοτιότερα, ώστε να μην διακοπεί η απαιτούμενη επαφή με τη θάλασσα.

Σήμερα γνωρίζουμε πέντε λιμενικές κατασκευές. Οι δύο βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι λιμενοβραχίονές τους όμως διακρίνονται περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Οι άλλες τρείς βρίσκονται σήμερα σε χερσαία περιοχή. Θα σας τις παρουσιάσουμε με οδηγό την Προϊσταμένη της Εφορείας Κωνσταντίνα Καλλιντζή.

Η εκδήλωση εντάσσεται στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017. Θεσπίστηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991, υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο εορτασμός τους γίνεται σε όλη την Ευρώπη με το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά». Κάθε χώρα έχει τον δικό της συντονιστικό φορέα. Στην Ελλάδα, που συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1996, τον συντονισμό των εκδηλώσεων αναλαμβάνει η Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, με θεματολογία που αλλάζει ανά διετία. Ως χρόνος εορτασμού ορίζεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Έμφαση δίνεται σε χώρους που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, που είναι δυσπρόσιτοι για το κοινό ή κλειστοί.

Το θέμα που επιλέχθηκε για τη διετία 2017 – 2018, έχει τον τίτλο «ΠΟΛ(ε)ΙΣ». Οι πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρές, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, θα προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα θα θέσουν προβληματισμούς και θα ανοίξουν συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στον σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους.

 

Σχετικά άρθρα

Η ανάγνωση του επιγράμματος στο χρυσό δαχτυλίδι του Εζέροβο

Super User

“Στο σινεμά του ουτοπικού έρωτα” – Αφιέρωμα στον Τάκη Κανελλόπουλο

Super User

Βιβλιοπροτάσεις από το “Δύο”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies