INDEXANTHI.GR
Πολιτική

“Η φτώχεια δεν είναι πυρετός να πέσει με ασπιρίνες – Θα ανατραπεί με αντίσταση και διεκδίκηση”

Από το Κ.Κ.Ε.(μ-λ) Ξάνθης κοινοποιήθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση με τον παραπάνω τίτλο, αναφορικά με τις “παροχές” που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εν όψει του υπόλοιπου της εκλογικής χρονιάς:

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ εξήγγειλαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές, άμεσα μέτρα «ανακούφισης» που βασικά περιλαμβάνουν ένα ετήσιο επίδομα στους συνταξιούχους, μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, σε τρόφιμα και ενέργεια (ηλεκτρικό, φυσικό αέριο).

Όπως ο ίδιος ο Τσίπρας ομολόγησε, τα μέτρα αυτά «δεν παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους» που έχουν επιβληθεί από τους ιμπεριαλιστές των Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ.- Δ.Ν.Τ. και ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2 % ως το 2060! Αποτελούν μια επιδοματική πολιτική για να «παραμυθιαστεί» ο λαός για το 2019 μ’ αυτά που θα εφαρμοστούν άμεσα, αλλά κι έναν απόλυτο εκβιασμό για αυτά που θα «νομοθετηθούν» το 2020. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ δίνει πίσω ένα πολύ μικρό μέρος από τα βάρη που έχει φορτώσει τον εργαζόμενο λαό, με το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν και τα κόμματα Ν.Δ. – ΠαΣοΚ – Ποτάμι – Ε.Κ., αλλά και αυτά που ψήφισε στη διάρκεια των αξιολογήσεων για «να βγει το πρόγραμμα».

Τα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα που έχουν φορτώσει στις πλάτες των εργαζόμενων και όλου του λαού όλες οι κυβερνήσεις του συστήματος, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες, υποταγμένες στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ. – Δ.Ν.Τ., ανατρέποντας δικαιώματα και καταχτήσεις, έφεραν εκτεταμένη φτώχεια και εξαθλίωση που με τα χρόνια γίνεται όλο και πιο βαθιά και μόνιμη. Ένα καθεστώς ανεργίας, πετσοκομμένων μεροκάματων, μισθών και συντάξεων, ελαστικής και ανασφάλιστης δουλειάς, με κτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, με ταξικούς φραγμούς στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση.

Αυτό το καθεστώς της φτώχειας και της εξαθλίωσης η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ επιχειρεί δήθεν να το «γιατρέψει» με μέτρα αντιμετώπισης των πιο ακραίων φαινομένων, διατηρώντας την βασική πολιτική κατεύθυνση της πειθαρχίας και της υποταγής στους κανόνες «αυστηρής εποπτείας» που έχουν επιβάλει οι δανειστές-ιμπεριαλιστές, για δεκαετίες. Η επιδοματική πολιτική και η σχετική μείωση φόρων με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης δεν αλλάζει σε τίποτα την κατάσταση του εργαζόμενου λαού, αλλά μεταφέρει κέρδη από το κράτος στο κεφάλαιο και την εργοδοσία. Δεν αλλάζει σαφώς καθόλου τον «σκληρό πυρήνα» της επίθεσης που έχει δεχτεί ο λαός όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο οποίος παραμένει άθικτος. Προφανώς δεν αυξάνονται οι συντάξεις, δεν αυξάνεται το αφορολόγητο, δεν «επανέρχονται» ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Η ανατροπή της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής της φτώχειας και της εξαθλίωσης δεν θα έρθει από καμία κυβέρνηση είτε ΣυΡιζΑ είτε Ν.Δ., που υποταγμένες στα συμφέροντα της ντόπιας κεφαλαιοκρατίας και των ιμπεριαλιστών κυρίαρχων Η.Π.Α. – Ν.Α.Τ.Ο. – Ε.Ε., στόχο έχουν να επιβάλουν την «κανονικότητα» της εκμετάλλευσης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Η ανατροπή της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής είναι υπόθεση που πρέπει να πάρει στα χέρια του ο εργαζόμενος λαός, στηριγμένος στις δικές του δυνάμεις, αρνούμενος να ζει με το χέρι απλωμένο αλλά σφίγγοντας τη γροθιά του. Με οργάνωση στους χώρους δουλειάς και ζωής, με αγώνες αντίστασης και διεκδίκησης κόντρα σε λογικές ανάθεσης και εκλογικών αυταπατών.

 

Σχετικά άρθρα

Δελτίο τύπου του ΣυΡιζΑ

Super User

Το Κ.Κ.Ε. Ξάνθης για τις εξελίξεις στη ΣΕΚαπ

Super User

Διακήρυξη της πολιτικής επιτροπής Λαϊκής Ενότητας για τις δημοτικές εκλογές στον δήμο Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies