INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός για τους πρόσφυγες

Θα επαναληφθεί και φέτος το φαινόμενο αδιαφορίας που παρατηρήθηκε στο παρελθόν στην Ξάνθη; Ο λόγος για τον πανελλήνιο διαγωνισμό μαθητικής δημιουργίας για τους πρόσφυγες, που για άλλη μια χρονιά διοργανώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. και την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης Νέων (απαρτίζεται από το υπουργείο Παιδείας και σωρεία φορέων).

Με θέμα για φέτος «“Θα πω την ιστορία σου” – οι νέοι αφηγούνται ιστορίες προσφύγων», ο διαγωνισμός στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων στο προσφυγικό ζήτημα και διεξάγεται μεταξύ μαθητών της γ΄ τάξης γυμνασίου, της α΄ τάξης γενικού λυκείου και της α΄ τάξης επαγγελματικού λυκείου. Η συμμετοχή είναι προαιρετική και οι εργασίες θα εκπονηθούν εκτός ωρών διδασκαλίας.

Τι διαπιστώθηκε σε παλαιότερη δημοσιογραφική έρευνα στην Ξάνθη

Τέτοιου είδους διαγωνισμοί, αποτελούν –σύμφωνα με τις στομφώδεις δηλώσεις των εκάστοτε πολιτικών προϊσταμένων της Παιδείας- αιχμή του δόρατος για την προσέγγιση και κατανόηση από τους μαθητές, αυτού του μείζονος για τη χώρα μας αλλά και παγκόσμιου ζητήματος, καθώς και άλλων κοινωνικών προβλημάτων. Ωστόσο, συχνά στην πράξη παραμένουν κενό γράμμα, αφού η σημασία τους δεν τονίζεται στους μαθητές, με αποτέλεσμα να υπάρχει ισχνή συμμετοχή όπως διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι στο παρελθόν.

Κάνοντας μία έρευνα τον Ιούνιο του 2010, με την ολοκλήρωση του 16ου πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού για τους πρόσφυγες, ακούσαμε τον τότε προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης να μας λέει ότι «συνήθως δεν ανταποκρίνονται τα σχολεία, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή μαθητών», με την ευθύνη να περιέρχεται στους εκπαιδευτικούς από τους οποίους έπρεπε «να προηγηθεί ενημέρωση των μαθητών για το θέμα των προσφύγων, καθώς και για το ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες», αλλά και «να διατεθεί μία τουλάχιστον διδακτική ώρα για τη συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό» όπως έλεγε τότε ο συνομιλητής μας.

Τι έγινε στην πράξη; Όχι και πολλά πράγματα, αφού –σύμφωνα με αρκετούς εκπαιδευτικούς με τους οποίους συνομιλήσαμε- κάποια γυμνάσια και λύκεια δεν έλαβαν καν γνώση της εγκυκλίου (ούτε λόγος βέβαια για ενημέρωση των μαθητών, ως ορίζεται παραπάνω). Σε τουλάχιστον τέσσερα γυμνάσια και λύκεια δεν είχαν καν ιδέα ότι ήρθε εγκύκλιος! «Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μάς είπαν ότι η εγκύκλιος στάλθηκε σε όλους, αλλά εμείς δεν αντιληφθήκαμε τίποτε, ψάχνοντας και τα mails μας μετά την ανακίνηση του θέματος» μας δηλώθηκε από εκπαιδευτικούς, με την επισήμανση: «Υπάρχουν συνάδελφοι που ασχολούνται με το θέμα και αν το ήξεραν, σίγουρα κάτι θα έκαναν»…

Όλα αυτά ήχησαν περίεργα στ’ αφτιά μας, τη στιγμή που σε… άλλου χαρακτήρα διαγωνισμούς και εκδηλώσεις, παρατηρούμε μονίμως μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση και μια ιδιαίτερη σπουδή, που «βομβαρδίζει» με γνωστοποιήσεις και καλέσματα για συμμετοχή…

Πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στο έγγραφο που υπάρχει στο τέλος του άρθρου, εδώ.

 

Σχετικά άρθρα

Η Θάλεια Δραγώνα εφ’ όλης της ύλης των ΚεΣΠΕΜ

Super User

Η Δ.Ο.Ε. για τα… “μπάτε σκύλοι” σχολεία

Super User

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Π.Α.Μ.-Θ. για τους μαθητές της Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies