INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Το ματωμένο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ

Μετά την επίσκεψη στα στρατόπεδα εργασίας κοντά στην πρωτεύουσα του Κατάρ, τη Ντόχα, μια διεθνής ομοσπονδία συνδικαλιστικών οργανώσεων παρουσίασε μία σοκαριστική έκθεση που καταγράφει τις συνθήκες εργασίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκτυλίσσονται στη χώρα υποδοχής του παγκόσμιου κυπέλλου FIFA 2022.

Αντλώντας στοιχεία από τις πρεσβείες της Ινδίας και του Νεπάλ, η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ΙΤUC) εκτιμά ότι περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι είναι πιθανό να πεθάνουν πριν το παγκόσμιο κύπελλο του 2022, εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας. Η έκθεση, σύμφωνα με τη Huffington Post, αποκαλεί το Κατάρ μια χώρα με «πρόσοψη κυβέρνησης» και αναφέρει ότι εξαθλιωμένοι μετανάστες εργάτες από το εξωτερικό ζουν σε άθλιες συνθήκες και εξαρτώνται από τους εργοδότες τους, οι οποίοι ελέγχουν τις κάρτες ταυτότητας τους και τις βίζα τους. Η εργασία στην «απίστευτη ζέστη» έξι ημέρες την εβδομάδα οδηγεί στην πρωτοφανή αύξηση των θανάτων των μεταναστών, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν ζώα, όπως τα άλογα που ζουν σε ένα στάβλο. Μία εξουσία από μεσίτες στο Κατάρ έχει επιλέξει να χτίσει μία σύγχρονη οικονομία στις πλάτες των εκμεταλλευόμενων, υποδουλώνοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους».

Η έκθεση έρχεται μετά την πρόσφατη έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας στη FIFA να αντιμετωπίσει τις εμφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιβάλλουν την κατασκευή των εγκαταστάσεων του παγκοσμίου κυπέλλου . Ένας εκπρόσωπος της Αμνηστίας αναφέρει ότι η FIFA «εμπλέκεται στο χάος είτε της αρέσει είτε όχι». Ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «έχουμε κάποια ευθύνη , αλλά δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στα δικαιώματα των εργαζομένων. Επιμένουμε ότι οι ευθύνες πέφτουν πρωτίστως στο κράτος του Κατάρ και δευτερευόντως στις εταιρείες που απασχολούν τους εργαζόμενους» και προσθέτει ότι ελπίζει «η FIFA να μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος μέσα από το ποδόσφαιρο.»

Η (Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία) ITUC ζητάει από το Κατάρ να καταργήσει το σύστημα Kafala, μια μορφή χορηγίας που «δένει» τον ξένο εργαζόμενο μετανάστη με τον εργοδότη της χώρας υποδοχής . Είναι κοινό για τα αφεντικά να κατάσχουν τα διαβατήρια ή να αρνούνται να εκδώσουν τα δελτία ταυτότητας για να κρατήσουν τους εργαζόμενους σε αιχμαλωσία, σύμφωνα με την έκθεση. Η ομοσπονδία καλεί επίσης το Κατάρ να θεσπίσει νόμους που θα εγγυώνται τα προς το ζην και τα δικαιώματα συλλογικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων .

«Η FIFA μπορεί να κάνει τη διαφορά βοηθώντας στην κατάργηση της Kafala και στο σεβασμό των διεθνών δικαιωμάτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτραπεί στο Κατάρ να φιλοξενήσει το παγκόσμιο κύπελλο το 2022», τόνισε ο Σάραν Μπάροου γενικός γραμματέας της ITUC.

πηγή: iefimerida.gr

 

Σχετικά άρθρα

Η μετεξέλιξη και θεαματική επιστροφή της κασέτας

Super User

Έκκληση από την Παλαιστίνη: Σταματήστε τις εκτελέσεις των παιδιών μας!

Super User

Πρόστιμο στους άστεγους που κοιμούνται σε κεντρικά σημεία της Φρανκφούρτης!

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies