INDEXANTHI.GR
Κόσμος

H Μαύρη Θάλασσα κινδυνεύει

Η Μαύρη Θάλασσα είναι εσωτερική θάλασσα με μοναδικό οικοσύστημα, στο οποίο εισρέουν περίπου τριακόσιοι ποταμοί. Σύμφωνα με έρευνες, το 70% όλων των αποβλήτων που τη ρυπαίνουν έρχεται από τις έξι παρευξείνιες χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία).

Στη βορειοδυτική περιοχή της θάλασσας που συνορεύει με την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τα νερά είναι ρηχά και εκεί μένουν αρκετά είδη. Δυστυχώς αυτό το οικοσύστημα καταστρέφεται ανεπανόρθωτα λόγω της λεγόμενης «υπερλίπανσης». Οι μεγάλοι ποταμοί που εισρέουν στη θάλασσα φέρουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες φωσφορικών και νιτρικών ενώσεων από τα υγρά απόβλητα των νοικοκυριών, της παραγωγής και της λίπανσης. Αυτό προκαλεί τη μαζική ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν που στη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών αυξήθηκε περισσότερο από δέκα φορές.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι έξι παρευξείνιες χώρες υπέγραψαν τη “Σύμβαση για την προστασία της Μαύρης Θάλασσας από τη ρύπανση, Δήλωση της Οδησσού και στρατηγικό σχέδιο προστασίας“, ωστόσο η ρύπανση της Μαύρης Θάλασσας συνεχίζεται. Για αυτό τον λόγο το ίδρυμα «Πράσινα Βαλκάνια» σε συνεργασία με το Τουρκικό Ίδρυμα Ερευνών της Θάλασσας δημιουργούν το σχέδιο “Black Sea watch”.

«Βοηθείστε τις επιστημονικές έρευνες και την προστασία της θάλασσας. Ο καθένας από μας μπορεί να το κάνει». Αυτή την έκκληση απηύθυνε ο πρόεδρος του ιδρύματος «Πράσινα Βαλκάνια» Ντιμίταρ Ποπόφ. Ο βασικός στόχος του σχεδίου είναι η δημιουργία εργαλείων, που να έχουν ευρεία πρόσβαση για συμμετοχή στις έρευνες για τη βιοποικιλότητα της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για κινητή εφαρμογή και ιστοσελίδα που δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε φυσιολάτρη ή άνθρωπο που ανησυχεί για το περιβάλλον, να καταχωρήσει παρατηρήσεις για τα διάφορα είδη που μένουν στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Διάλογος για κοινωνία των πολιτών» που είναι ένα από τα προενταξιακά προγράμματα της Τουρκίας.

Η εφαρμογή “Black Sea watch” υπάρχει εδώ και μερικούς μήνες και ο καθένας που θέλει μπορεί να την κατεβάσει στο κινητό του. Με αυτή μπορεί να βγάζει φωτογραφίες των διάφορων φυτικών και ζωικών ειδών που κατοικούν τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, με ημερομηνία, ώρα και μέρος όπου έχει κάνει τη φωτογραφία. Οι διαχειριστές της πλατφόρμας είναι ειδικοί στις διάφορες ομάδες οργανισμών και θα καθορίσουν με ακρίβεια το φωτογραφημένο αντικείμενο πριν το δημοσιεύσουν στον χάρτη.

Μέρος της πρωτοβουλίας είναι και η έκδοση παιδικού βιβλίου στα βουλγαρικά, αγγλικά και τούρκικα, μια μαγική ιστορία για τη συνάντηση ενός κοριτσιού, της Μέριαμ με το δελφίνι Φάνι που μπορεί να μιλά. Με συναρπαστικό τρόπο το βιβλίο παρουσιάζει στα παιδιά τα προβλήματα και τους κινδύνους για τους κατοίκους του απέραντου θαλάσσιου κόσμου. «Το δελφινάκι Φάνι δείχνει όλα αυτά στο παιδί» εξηγεί μία από τις συγγραφείς του βιβλίου η Ανέλια Παβλόβα και συνεχίζει: «Το δελφίνι οδηγεί το κοριτσάκι παντού με την ελπίδα πως όταν καταλάβει ποιες είναι οι απειλές για τη Μαύρη Θάλασσα, θα μπορεί να διηγηθεί γι’ αυτές στους μεγαλύτερους κι έτσι να φτάσουν σε περισσότερους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν κάτι. Η ιστορία ξετυλίγεται, ξαφνικά πάνω από τη Μέριαμ και το δελφίνι εμφανίζεται μία σκοτεινή σκιά που εκπέμπει πολύ δυνατούς ήχους, από τους οποίους το κοριτσάκι το πιάνει πονοκέφαλος. Είναι τα σόναρ των καραβιών που βλάπτουν τα δελφίνια και τα πιο μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά. Η Μέριαμ και το δελφίνι κρύβονται σε μία σπηλιά, όπου λαμποκοπούν μικρά φωτάκια, κάτι μικρές αλλά πολύ επικίνδυνες μέδουσες επειδή τρώνε το χαβιάρι των ψαριών. Έχουν έρθει από απόμακρους ωκεανούς με τα καράβια. Όταν οι μικρές μέδουσες τρώνε το χαβιάρι των ψαριών, τα ψάρια δεν φτάνουν ούτε για τα δελφίνια ούτε για τους ανθρώπους. Η Μέριαμ και το δελφίνι συνεχίζουν τον δρόμο τους και συναντούν κοπάδι από μικρά ψαράκια που λόγω της υπερβολικής αλιείας δεν μπορούν να μεγαλώσουν. Μένουν τόσο μικρά που δεν μπορούν να αναπαραχθούν».

Η θάλασσα είναι άρρωστη και η ικανότητα της να αυτοκαθαρίζεται δεν μπορεί πια να τη σώσει από την ανεύθυνη ανθρώπινη επέμβαση. Γι’ αυτό κάθε βοήθεια είναι σημαντική. Η προστασία του οικοσυστήματος της Μαύρης Θάλασσας εξαρτάται από εμάς και από την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Ιοάν Κόλεφ (μετάφραση: Σοφία Μπόντσεβα), B.N.R.

 

Σχετικά άρθρα

Μεσαίωνας

Super User

Λίβυοι ενάντια στο λαθρεμπόριο ανθρώπων

Super User

15.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies