INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

Μούγκα

Ο Ασάνζ δεν έβλαψε την ανθρωπότητα. Αντίθετα, ανεξάρτητα από τις όποιες απόψεις του, με τη δημοσιοποίηση τόσων εγγράφων βοήθησε όλους όσους αγωνίζονται για την αλλαγή του κόσμου. Οι οποίοι καλούνται να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, όχι για την αγριότητα του ιμπεριαλισμού η οποία τους είναι γνωστή, αλλά για τον οργανωμένο τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιπαλευτεί αυτή η αγριότητα.

Η εικόνα του Τζούλιαν Ασάνζ να μεταφέρεται τσουβαληδόν από τους άγγλους μπάτσους, θύμιζε την εικόνα άγριου ζώου που αιχμαλωτίστηκε μετά από ανελέητο κυνηγητό και χτυπιέται μην έχοντας ακόμα αποδεχτεί την αιχμαλωσία του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, νέοι κυρίως, απ’ αυτούς που περνούν αρκετό χρόνο μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός έξυπνου κινητού, θα ηρωποιήσουν τον ιδρυτή των Γουίκιλικς. Εμείς δεν έχουμε αυτή την πρόθεση. Ο Ασάνζ έπαιξε με τα μέσα του συστήματος και συνετρίβη, γιατί οι αντίπαλοί του ήταν πιο δυνατοί απ’ αυτόν. Εν αντιθέσει με τον Εντουαρντ Σνόουντεν, που πρόλαβε να «πετάξει» μέχρι τη Ρωσία και να εξαφανιστεί μέσα στη ζεστή αγκαλιά του Πούτιν και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ασάνζ κατάφερε να φτάσει μέχρι την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Η παραμονή του εκεί είχε ημερομηνία λήξης. Οι διώκτες του περίμεναν υπομονετικά να φύγει από την εξουσία ο σοσιαλδημοκράτης Κορέα, ώστε ο διάδοχός του να τους παραδώσει τον Ασάνζ, όπως και έγινε.

Οι «ελεύθεροι σκοπευτές», τύπου Ασανζ, Σνόουντεν, Τσέλσι Μάνινγκ, ανεξάρτητα από τα κίνητρά τους, που μπορεί να ξεκινούν από αγανάκτηση για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών που από τη θέση τους έτυχε να μάθουν, και να φτάνουν μέχρι τη φιλοδοξία οικοδόμησης μιας διεθνούς καριέρας με δόξα και χρήμα, δεν έχουν καμιά τύχη. Αργά ή γρήγορα θα εξοντωθούν ή -για να μην εξοντωθούν- θα καταφύγουν σε κάποια αντίπαλη ιμπεριαλιστική «αυλή», όπως έκανε ο Σνόουντεν και απέτυχε να κάνει ο Ασάνζ. Θυμίζουν τα πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη των αρχαιοελληνικών πόλεων-κρατών, που όταν ετίθεντο εκποδών από τους πολιτικούς τους αντιπάλους, κατέφευγαν στην αυλή των περσών βασιλέων, προαιώνιων εχθρών κατά τα άλλα.

Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή είναι «ελεύθεροι σκοπευτές» και όχι μέλη ενός κινήματος, εθνικού ή διεθνούς ή και τα δύο, που θέτει ως σκοπό του την απελευθέρωση της κοινωνίας από τα δεσμά του καπιταλισμού και την εξαφάνιση κάθε μορφής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και οργανώνει μηχανισμούς προστασίας των στελεχών του. Τα οποία όταν συλλαμβάνονται, αντιμετωπίζουν με υπερηφάνεια τους διώκτες τους (πλην εξαιρέσεων που «σπάνε»), ακριβώς επειδή γνωρίζουν πως στον δρόμο της επαναστατικής τους δράσης ελλοχεύει και αυτός ο κίνδυνος.

Όλα τα παραπάνω δεν σημειώθηκαν για να οδηγήσουν σ’ ένα σήκωμα των ώμων, σε ένδειξη αδιαφορίας για τη σύλληψη του Ασάνζ. Το αντίθετο. Η σύλληψη του Ασάνζ και αυτά που τον περιμένουν (από δικαστήριο σε δικαστήριο και από φυλακή σε φυλακή θα τον περιφέρουν, εκτός αν γίνει συνεργάτης τους) δείχνουν πόσο αδίστακτοι είναι οι ιμπεριαλιστές και με πόση βαρβαρότητα υπερασπίζονται το κρατικό μονοπώλιο στην ενημέρωση.

Αυτοί που στην προμετωπίδα των συνταγμάτων τους γράφουν για την ελευθερία του τύπου, είναι αποφασισμένοι να τσακίσουν όποιον δημοσιεύει έγγραφα που αποκαλύπτουν τα εγκλήματά τους και τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουν για να ρυθμίσουν τις παγκόσμιες υποθέσεις. Αυτό είναι το «έγκλημα» για το οποίο κατηγορείται ο Ασάνζ: Η αποκάλυψη εγγράφων που εκθέτουν ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις (οι υπόλοιπες κατηγορίες κατασκευάστηκαν για να δικαιολογήσουν τη σύλληψή του). Κι αυτό είναι αρκετό για να τον υπερασπιστούμε και να ενώσουμε τη φωνή μας με όσους σε όλο τον κόσμο απαιτούν την απελευθέρωσή του.

Πέτρος Γιώτης

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Τα καλόπαιδα της Φρειδερίκης

Super User

Ευχές από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Super User

«Έχε το νου σου στο παιδί…»

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies