INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Εσείς θα το πίνατε;

Αυτό είναι το νερό που τροφοδοτεί τις υδρευτικές γεωτρήσεις της «προ του Άθω» περιοχής (Ιερισσού, Νέων Ρόδων, Ξηροποτάμου, Ουρανούπολης, Αμμουλιανής) και του Στρατωνίου. Αν αυτό που το κάνει να αφρίζει δεν έφτασε ακόμα στις βρύσες των σπιτιών μας, θα φτάσει τις επόμενες μέρες. Ήδη χύνεται στη θάλασσα.

Το ρέμα είναι ο Ασπρόλακκας και το βίντεο και οι φωτογραφίες είναι από την περιοχή της συμβολής των ρεμάτων Κοκκινόλακα – Ασπρόλακα μέχρι και την γέφυρα επί της επαρχιακής οδού Ιερισσού – Στρατωνίου, πηγαίνοντας για το Στρατώνι. Μέρος των νερών του Ασπρόλακκα κατεισδύουν στο υπέδαφος και εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφορέα του κάμπου Κρυονερίου από τον οποίο υδρεύονται μέσω γεωτρήσεων όλοι οι προαναφερθέντες οικισμοί (υπόγειο υδατικό σύστημα Ασπρόλακκα με κωδικό GR1000130). Αυτό πίνουμε, με αυτό μαγειρεύουμε, κάνουμε μπάνιο, ποτίζουμε τα λαχανικά.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, εξαιρετικά επείγον, αφορά τη δημόσια υγεία και άμεσα πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Άμεσα να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της “Ελληνικός Χρυσός” στη ρύπανση του ρέματος.

{youtube}BzOIF_PUqrw#t=89{/youtube}

Οι αφροί πρωτοεμφανίστηκαν σε φωτογραφίες του iosifsk από το Λάκκο (ρέμα) Καρατζά και τον Ασπρόλακκα πριν από ένα μήνα. Τις φωτογραφίες εκείνες είχαμε παρουσιάσει στην ανάρτησή μας «Συγκλονιστικές εικόνες από τη ρύπανση στο ρέμα Καρατζά. Εισαγγελέας υπάρχει;» όπου είχαμε δώσει και μια πιθανή εξήγηση για την προέλευση της ρύπανσης. Ο Καρατζάς είναι ο παραπόταμος του Ασπρόλακκα που ξεκινάει από τις Σκουριές όπου αυτή τη στιγμή η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ διανοίγει υπόγεια στοά για τη στεγάνωση της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται εκτεταμένη χρήση χημικών. Λίγο παρακάτω είναι το σημείο όπου η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ξεπατώνει το δάσος για να κατασκευάσει φράγμα απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων. Εκεί εμφανίστηκαν οι πρώτοι αφροί στα νερά του ρέματος.

Όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη, νερά με αφρούς έχουν φωτογραφηθεί σε όλο το μήκος του Ασπρόλακκα, από τον Καρατζά στις Σκουριές μέχρι και λίγο πριν την εκβολή του στη θάλασσα (θέσεις Α, Β, Γ και Δ).

Συγκεκριμένα, από τη θέση «Α» είναι αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 5 Ιανουαρίου:

Από τη θέση «Β» είναι αυτή η φωτογραφία, της ίδιας μέρας:

Από τη θέση «Γ» είναι αυτή η φωτογραφία, όπου ο Ασπρόλακκας (αριστερά) ενώνεται με το άλλο μεγάλο ρέμα, τον Κοκκινόλακκα (δεξιά) που δεν έχει αφρούς:

Και αυτή είναι από τη θέση «Δ», κάτω από τη γέφυρα, μετά από πολύ μεγάλη αραίωση:

Ο Δήμος Αριστοτέλη είναι ο πρώτος που όφειλε να ενεργήσει αμέσως μόλις εμφανίστηκαν οι πρώτες εικόνες και να έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές για να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης και οι επιπτώσεις στο ποτάμι. Έπρεπε να έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες που ελέγχουν (;) την εξέλιξη της «επένδυσης» κατεπείγοντα έλεγχο της δραστηριότητας της εταιρείας στις Σκουριές. Έπρεπε να έχουν ληφθεί από τότε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθεί το περιβάλλον, οι πηγές του πόσιμου νερού και η δημόσια υγεία. Χωρίς καμία χρονοτριβή, καμία ολιγωρία, κανένα δισταγμό.

πηγή: Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

 

Σχετικά άρθρα

Πού και πώς κάνουν φέτος διακοπές οι Έλληνες

Super User

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies