INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Αλλάζει όψη η είσοδος του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με πινελιές του Δ. Ναλμπάντη

Ο διεθνούς φήμης Εβρίτης ζωγράφος Δημήτρης Ναλμπάντης ανέλαβε να αναμορφώσει την είσοδο του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Ήδη το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, η είσοδος έχει ομορφύνει και τραβάει τα βλέμματα του κόσμου που δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιες αισθητικές παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια στην Ελλάδα.

Ο ζωγράφος εργάζεται αυτές τις μέρες εντατικά και σύντομα το έργο του θα έχει ολοκληρωθεί.

Ο Δημήτρης Ναλμπάντης έπιασε πινέλο στα πέντε του χρόνια στο Διδυμότειχο, ενώ στα επτά του κοπιάρει τον Ντελακρουά και μαθητεύει ελεύθερο σχέδιο δίπλα στον ζωγράφο Νίκο Τζιώτη. Στα δώδεκά του αγιογραφεί και αρχίζει να παρουσιάζει τις δουλειές του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Η πρώτη σημαντική βράβευση έρχεται το 1986 από την UNESCO και την Ένωση Κριτικών της Ευρώπης. Το 1987 βραβεύεται από την UNICEF ενώ το 1990 δημιουργεί ομάδα τοιχογράφων. Τα έργα του παρουσιάζονται σε πλήθος συλλογών του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η μεγαλύτερη έως σήμερα διάκριση του ζωγράφου έρχεται το 2000, όταν το έργο του επελέγη να γίνει γραμματόσημο σε ειδική σειρά που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Το έργο του ζωγράφου Δημητρίου Ναλμάντη με θέμα “Μνήμες” βραβεύτηκε το 2000 από τον Κόφι Ανάν και έγινε γραμματόσημο του Ο.Η.Ε., το μόνο που επιλέχθηκε από ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα εκπροσωπείται για πρώτη φορά σε αυτό τον διαγωνισμό και έτσι η διάκριση αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Το όνομα του Δημήτρη Ναλμπάντη συγκαταλέγεται πλέον σε κατάλογο με τους μεγαλύτερους ζωγράφους του κόσμου (Σαλβαντόρ Νταλί, Πικάσσο, Vermeer, Henry Moore, Ραφαέλ, Andrew Wyeth, Hans Erni και Leroy Nieman) των οποίων τα έργα έγιναν γραμματόσημα του Ο.Η.Ε.

Το 2003, άλλα τέσσερα έργα του έγιναν γραμματόσημα στη σειρά “Προστασία Περιβάλλοντος” των Ελληνικών Ταχυδρομείων ενώ το 2006 φιλοτέχνησε δωρεάν τα εικαστικά του “Σχολείου της ειρήνης και του Περιβάλλοντος” στον δήμο Τριγώνου Έβρου. Η έκθεσή του “Τέχνη και περιβάλλον” (2007) διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου.

Οι πίνακες και οι τοιχογραφίες που εκτίθενται στην Πινακοθήκη, είναι κυρίως επηρεασμένοι από τα τοπία του Διδυμοτείχου. Τα περισσότερα έργα του ανήκουν στο μαγικό ρεαλισμό. Υπάρχουν βέβαια επιρροές και από άλλα κινήματα της ζωγραφικής όπως από ιμπρεσιονισμό, εξπρεσιονισμό, avenge art κλπ.

πηγή: alexpoli

 

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση του ΠΑΜε για τους ναυτεργάτες της Θάσου

Super User

Τα θερινά δρομολόγια προς και από Σαμοθράκη

Super User

Πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ αποκαλύπτει: Δε ζήτησε η Τρόικα το λουκέτο

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies