INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

“Νόστιμες αναμνήσεις από τη Θράκη”

Το βιβλίο του Θανάση Πανδρευμένου με τίτλο «Νόστιμες αναμνήσεις από τη Θράκη» παρουσιάζεται την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στις 19:00 από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Η παρουσίαση θα γίνει στην καπναποθήκη «Π» και για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν η αναπληρώτρια καθηγήτρια γλωσσολογίας του Δ.Π.Θ. Πένυ Καμπάκη-Βουγιουκλή, η ιστορικός-αρχαιολόγος Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά και ο υπεύθυνος εστιατορίων-πτυχιούχος Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν. Σάκης Ζαϊτίδης, με συντονιστή τον διευθυντή του Ι.Θ.Τ.Π. Σοφιανό Ουτατζή.

Οι «Νόστιμες αναμνήσεις από τη Θράκη» είναι μια σύνθεση εύθυμων ιστοριών από την ζωή της Κομοτηνής των προηγούμενων δεκαετιών και καταγραφής συνταγών μαγειρικής, όπως αυτές διασώθηκαν μέσα από τα παλιά τετράδια συνταγών και τις μνήμες των παλαιότερων. Πρόκειται για ένα λεύκωμα 300 σελίδων που περιέχει δεκαπέντε μικρές ιστορίες. Στις ιστορίες αυτές αναφέρονται  περίπου 150 τοπικές συνταγές, που περιγράφονται σε κάθε κεφάλαιο αναλυτικά και με την ανάλογη ολοσέλιδη φωτογράφηση. Αν ψάχνετε για συνταγές με κρέμες γάλακτος, γλυκόξινες σάλτσες ή υλικά περίεργα, φερμένα από μακρινές εξωτικές χώρες, καλά θα κάνετε να αναζητήσετε μια άλλη έκδοση. Αν όμως αναζητάτε συνταγές καθημερινές που ακόμη μαγειρεύονται στα σπίτια μας, μνήμες από τις γεύσεις της ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και της Πόλης ή της Κομοτηνής του ‘50 και του ‘60, τότε αναζητήστε τις «Νόστιμες αναμνήσεις από τη Θράκη».

Ο Θανάσης Πανδρευμένος γεννήθηκε στην Κομοτηνή όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Με καταγωγή της οικογένειας της μητέρας του από την Αδριανούπολη και την Ξάνθη και του πατέρα του από την Κωνσταντινούπολη και την Μαρώνεια, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με έντονες τις μνήμες και τις επιδράσεις από τις χαμένες πατρίδες. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και εργάσθηκε στην Αθήνα στα υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, ασχολούμενος με θέματα τουρισμού καθώς και συντήρησης και αξιοποίησης παραδοσιακών οικισμών. Μετά το 1976 επέστρεψε στην Κομοτηνή όπου εργάσθηκε ως διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. μέχρι και το 2008, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Ασχολείται παράλληλα με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία, εκθέτοντας έργα του σε πολλές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μόναχο, Βερολίνο, Φράισινγκ, Βασιλεία, Γενεύη, Λουξεμβούργο κ.α.). Το 2002 εμφανίζεται και στην λογοτεχνία με το βιβλίο του «Αθανάσιου Διάκου Αδιέξοδος Β΄», μια ηθογραφική αναδρομή στην Κομοτηνή του παρελθόντος, ενώ το 2004 συμμετέχει στην έκδοση του βιβλίου-αφιερώματος στους θερινούς κινηματογράφους της Κομοτηνής με τίτλο «Τρυφερή είναι η νύχτα στα θερινά σινεμά». Το 2005 εκδίδεται το λεύκωμα του «Ροδόπης στιγμές» με φωτογραφίες του και κείμενα της Βίκης Τριανταφυλλιά, μια έκδοση αφιερωμένη στις κρυμμένες ομορφιές της περιοχής της Ροδόπης, ενώ το 2008 κυκλοφόρησε το λεύκωμα-τουριστικός οδηγός «Νομός Ροδόπης» με κείμενα και φωτογραφίες του ιδίου.

 

Σχετικά άρθρα

Πέφτει η αυλαία των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Super User

“Στον μυστικό κήπο του Νίκου Κυπουργού”

Super User

Το βιβλιοπωλείο “Δύο” προτείνει

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies