INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Κάλεσμα του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης

Κάλεσμα προς συλλόγους και εργατικές ενώσεις για κοινή σύσκεψη το μεσημέρι (15.00) της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου στο κτίριο της λέσχης του Δ.Π.Θ. απευθύνει ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

Το προηγούμενο διάστημα ο σύλλογός μας έδωσε μάχη πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις και με αποκορύφωμα την κατάληψη. Τώρα δεν πρέπει να υπάρξει ούτε για μια στιγμή εφησυχασμός. Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί κόντρα σε όλους αυτούς που ευαγγελίζονται το τέλος των μνημονίων και ότι έρχεται για όλους η περιβόητη ανάπτυξη, καθώς οι συνθήκες σπουδών μας υποβαθμίζονται συνεχώς. Μόνο με τους δικούς μας αγώνες κόντρα στην πολιτική αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων μπορούμε να πετύχουμε νίκες στο σήμερα.

Η νέα χρονιά μπήκε αλλά παρέμειναν τα προβλήματα που υπήρχαν από την προηγούμενη, ενώ σε αυτά προστέθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειες τους λόγω των καιρικών συνθηκών. Παρά τις καιρικές συνθήκες αρκετά δωμάτια στις εστίες παραμένουν χωρίς καλοριφέρ με αποτέλεσμα αρκετοί εστιακοί να καλούνται να καλύψουν ατομικά την ανάγκη τους για θέρμανση. Οι εξαγγελίες του ΙΝεΔιΒιΜ ότι τέτοιες “τεχνικές δυσκολίες” όπως τις αποκαλεί θα λυθούν άμεσα, έχουν μείνει στα λόγια.

Εκατοντάδες φοιτητές που αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτι για να σπουδάσουν δεν δικαιούνται ούτε το σημερινό πενιχρό επίδομα θέρμανσης (!) αφού θεωρούνται «προστατευόμενα μέλη» των οικογενειών τους. Σε πολυκατοικίες λαϊκών γειτονιών η κεντρική θέρμανση έχει «σφραγιστεί» προ πολλού και από τους προηγούμενους χειμώνες, αφού το κόστος τόσο του πετρελαίου όσο και της συντήρησης είναι απαγορευτικό για τις λαϊκές οικογένειες.

Ζήτημα έχει προκύψει επίσης και με τα δρομολόγια των λεωφορείων τα οποία μειώθηκαν από 43 σε 35, κάτι που σίγουρα θα δυσκολέψει τις μετακινήσεις και εν μέσω εξεταστικής. Νέα εξέλιξη είχαμε όμως και στο ζήτημα της λέσχης των εστιών όπου δύο μάγειρες και δύο εργαζόμενοι απολύθηκαν, με αποτέλεσμα το προσωπικό να μειωθεί. Ακόμα η υπάρχουσα σύμβαση λήγει 22 Ιανουαρίου. Από εκεί και πέρα υπάρχει πιθανότητα να επαναληφθεί ο περσινός εφιάλτης με την κλειστή λέσχη, σε κάθε περίπτωση θα γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια με τα οποία θα τρώμε δωρεάν, ενώ τα δικαιώματα και των εργαζόμενων που έχουν μείνει δεν διασφαλίζονται.

Η προκλητική δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι πρέπει «να μπει μια τάξη στη σίτιση των φοιτητών… Αν θέλουμε να έχουμε φοιτητική μέριμνα πρέπει να πούμε ότι με αυτά πρέπει να σιτίζονται τόσοι και αν εσείς έχετε αίτημα να σιτίζονται περισσότεροι η πολιτεία αδυνατεί να το αντιμετωπίσει» αποδεικνύει ότι η περικοπή της σίτισης είναι απόφαση της ίδιας της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ! Με το νέο κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στις 18/12 η χρηματοδότηση της παιδείας παρέμεινε στα σημερινά άθλια επίπεδα, παραμένουν οι μειώσεις κατά 65% στη χρηματοδότηση της λειτουργίας των ιδρυμάτων! Στο Δ.Π.Θ. οι δαπάνες σίτισης-στέγασης μειώνονται κατά επιπλέον ένα εκατομμύριο ευρώ! Μεγάλες είναι οι περικοπές και στο επίδομα στέγασης των φοιτητών παρά τις αυξανόμενες ανάγκες. Την ίδια ώρα εξασφαλίζονται 4 δις για τους πολεμικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, μείωση της φορολογίας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και απελευθέρωση των πλειστηριασμών για τις τράπεζες!

Με το νέο προϋπολογισμό μειώνονται οι κοινωνικές δαπάνες κατά 530 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2018, όπως επίσης η κρατική χρηματοδότηση προς τις συντάξεις, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ανέργους, ενώ εμπορευματοποιούνται κοινωνικές υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση απογειώνει τη φορολογία προς τις οικογένειες μας κατά ένα δισ. ευρώ!

Τώρα χρειάζεται να συγκεντρώσουμε τα πυρά και τον αγώνα μας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που είναι και η πραγματική υπεύθυνη για τα προβλήματα, η μοναδική που μπορεί να ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματά μας

Η στάση της συγκλήτου, του ΙΝεΔιΒιΜ και του υπουργείου, μας δείχνει ότι τα αιτήματά μας μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο αν αντιπαλέψουμε την υποχρηματοδότηση και τους εργολάβους. Χωρίς αυτά κάθε δέσμευση θα είναι κάλπικη, προσωρινή. Απαιτούμε:

  • Δωρεάν, δημόσια, καθημερινή σίτιση για όλους, χωρίς εργολάβους. Καμία σκέψη για catering, διακοπή της σίτισης, μείωση των δικαιούχων
  • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων της λέσχης. Καμία σκέψη για νέα απόλυση
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας
  • Έξω οι εργολάβοι από τις λέσχες σίτισης και τις εστίες. Μόνιμο προσωπικό με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα
  • Αύξηση των δρομολογίων για σχολές κι εστίες, ιδιαίτερα το σαββατοκύριακο. Δωρεάν μετακίνηση με τα δρομολόγια των Κιμμερίων.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης: Νέα παράσταση διαμαρτυρίας και αγώνας μπάσκετ

Super User

Από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης

Super User

Ανακοίνωση της Δ.Α.Κ.Ε. Ξάνθης και αποτελέσματα εκλογών

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies