INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της αλλεργίας

Με αφορμή τη νεότευκτη παγκόσμια ημέρα κατά της αλλεργίας (γιορτάστηκε με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργιολογίας για πρώτη φορά στις 8 Ιουλίου του 2005), δημοσιεύουμε παλιότερη συνομιλία με τον ιατρό-χειρουργό ΩΡΛ και μέλος της Ευρωπαϊκής Ρινολογικής Εταιρίας Ιωάννη Καρβέλη.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου για τις συνέπειες των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία. Οι αλλεργίες φαίνεται να ταλαιπωρούν όλο και περισσότερους ανθρώπους και να υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους. Με προεξάρχουσα την αλλεργική ρινίτιδα που κάνει θραύση και με το αλλεργικό άσθμα και τα αλλεργικά εκζέματα να ακολουθούν σε μικρότερο βαθμό, τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι πάνω από το ένα πέμπτο (22%) του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιο είδος αλλεργίας. Οι επιπτώσεις των αλλεργιών δεν είναι καθόλου αμελητέες, καθώς θεωρούνται υπεύθυνες για τον θάνατο 180.000 ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι –παγκοσμίως πάντα- τριακόσια εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα και η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη για τη θεραπεία των αλλεργιών ανέρχεται σε οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια.

«Τα αγρωστώδη συνιστούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ξάνθη»

Σε παλιότερη συνομιλία μας -με αφορμή την ημέρα- με τον κ. Καρβέλη, τόνισε ότι «ταλαιπωρείται κόσμος από τις αλλεργίες που είναι σε έξαρση γιατί και το περιβάλλον πλέον δεν είναι τόσο καθαρό, υπάρχει επιμόλυνση αλλά και η φύση αλλάζει» και πρόσθεσε: «Ο κόσμος λέει ότι έχει μια αλλεργία, αλλά πέρα από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας που δυσχεραίνουν κατά πολύ τον ύπνο, φέρνει φτερνίσματα, καταρροή και αλλοιώνει κατά πολύ το επίπεδο ζωής. Κι έτσι ο αλλεργικός δεν έχει το λεγόμενο ευ ζην. Μια εξέλιξη του φαινομένου είναι το άσθμα που μπορεί να εμφανιστεί στην πορεία, ακόμη και σε παιδική ηλικία. Η αλλεργία έχει κληρονομικά χαρακτηριστικά και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και υπό συνθήκες διαφορετικές».

Όσον αφορά στην περιοχή μας, ο κ. Καρβέλης δηλώνει ότι «στην Ξάνθη έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα με τα αγρωστώδη, αλλά και ο αστικός τρόπος ζωής ευνοεί αρκετά τις οικιακές αλλεργίες, με το άκαρι να είναι σε έξαρση» και σημειώνει: «Το θέμα είναι ότι η αλλεργία αποτελεί σοβαρή και συστηματική νόσο που δεν αξιολογείται πάντα έγκαιρα. Αν έχεις αλλεργία στα αγρωστώδη, μπορεί να επιδεινωθεί μετά από μια βροχή ή άνθηση των χόρτων. Εξαρτάται και από το πόσο θα εκτεθεί ο ασθενής, είναι πολυπαραγοντική η αλλεργία».

Την αναγκαιότητα προσφυγής σε ειδικούς γιατρούς και υποβολής σε αλλεργικά tests υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της κατάστασης: «Υπάρχουν οι αιματολογικές εξετάσεις και τα δερματικά tests όπου μπορούμε να δούμε σε ποια στοιχεία είναι αλλεργικός ο ασθενής. Αν διαπιστωθεί αλλεργία, το πώς θα αντιμετωπιστεί ο ασθενής έχει σχέση με κάποιους παράγοντες. Αν για παράδειγμα είναι αλλεργικός στις γάτες ή στα σκυλιά, αυτό αποφεύγεται σχετικά εύκολα. Αν είναι αλλεργικός στα χόρτα ή σε κάποιο δέντρο που υπάρχει στην περιοχή του, δυσκολεύουν τα πράγματα. Κι ακόμη πιο δύσκολα είναι στην οικιακή σκόνη και στο άκαρι που δεν μπορεί να τα αποφύγει εύκολα. Το πρώτο μέτρο είναι η προφύλαξη και η αποφυγή του ερεθιστικού παράγοντα, μετά η καταστολή των συμπτωμάτων με αντισταμινικά και οριστική λύση είναι η ανοσοθεραπεία που κρατάει τρία χρόνια. Αυτή συνήθως ξεκινά μετά από τη δεύτερη χρονιά έξαρσης του φαινομένου και δίνουμε σε μικρές δόσεις αυτό που ενοχλεί τον ασθενή, για να μπορέσει να το οικειοποιηθεί. Αυτό γίνεται με εμβόλια, με υπογλώσσιες σταγόνες ή χάπια, θέλει όμως μεγάλο διάστημα και να μην είναι αλλεργικός σε πολλά στοιχεία ο ασθενής».

«Ένας αλλεργικός αρρωσταίνει ευκολότερα και αποκαθίσταται αργότερα»

Ζητήσαμε από τον γιατρό κάποιες στοιχειώδεις συμβουλές για όσους ταλαιπωρούνται από αλλεργίες και που γίνονται όλο και περισσότεροι: «Αν κάποιος είναι αλλεργικός στα χόρτα, η μεγάλη έξαρση είναι τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες και καλό είναι ο ασθενής να μην βγαίνει έξω πριν από τις εννιά το πρωί και στη δύση του ήλιου» λέει. «Όσον αφορά στο άκαρι που ενοχλεί πολύ και τα παιδιά, χρειάζεται σχεδόν καθημερινό καθάρισμα του σπιτιού με τα παιδιά να μην είναι εκείνη την ώρα στο σπίτι. Τα κλινοσκεπάσματα να αλλάζονται δύο-τρεις φορές την εβδομάδα και να πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία (υπάρχουν και ειδικά σκεπάσματα και καλύμματα για το άκαρι), να μην χρησιμοποιούνται κουβέρτες αλλά μόνο πάπλωμα με κάλυμμα, να βγαίνουν τα κουκλάκια από το δωμάτιο που κοιμάται το παιδί και τα βιβλία να μπαίνουν σε κλειστές βιβλιοθήκες. Γενικά το δωμάτιο θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερες επιφάνειες».

Κλείσαμε τη συζήτησή μας, με τον κ. Καρβέλη να τονίζει ότι «πρόκειται για σοβαρή νόσο», λέγοντας: «Ένας αλλεργικός αρρωσταίνει ευκολότερα και αποκαθίσταται αργότερα. Ο βλεννογόνος της μύτης έχει τη φλεγμονώδη νόσο όλο το χρόνο κι ας μην είναι σε έξαρση. Έτσι, απαντά πολύ εντονότερα στο κρυολόγημα και στην ίωση και πιθανόν να έχει και επιπλοκές. Όταν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια, οι γονείς πρέπει να κινητοποιούνται μετά τα τρία χρόνια του παιδιού. Πολλά παιδάκια εμφανίζουν από νωρίς αλλεργίες που γίνονται αιτία που αρρωσταίνουν συχνότερα με ρινίτιδες και ωτίτιδες. Και ίσως οι γονείς να μην το καταλαβαίνουν εύκολα…».

Σχετικά άρθρα

Καλοκαιρινές αιμοδοσίες στην Ξάνθη

Super User

Ανακοίνωση του δήμου Μύκης για το Κ.Ε.Α.

Super User

Γιορτή χωριάτικης πίτας το Σάββατο στη Σταυρούπολη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies