INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Ευχαριστήριο και γενική συνέλευση κατοίκων της παλιάς πόλης

O Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους τους συμπολίτες μας, κατοίκους της παλιάς Ξάνθης και μη, που συμμετείχαν στην εκδήλωση-συζήτηση που οργανώσαμε στις 22 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο “Elisso”.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους ομιλητές Πασχάλη Ξανθόπουλο, Τριαντάφυλλο Σφυρή, Αδριανή Διαγουμά, Xρήστο Μιχαλόπουλο, καθώς και τον πρόεδρο του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου Θωμά Κρεβετζάκη, για τον χρόνο που διέθεσαν για να προετοιμάσουν τις ομιλίες τους και για την παραμονή τους στην εκδήλωση μετά από αυτές, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους να τους απευθύνουν ερωτήσεις. Λυπούμαστε που ο χρόνος δεν μας επέτρεπε να διαθέσουμε περισσότερο χρόνο στους ομιλητές της εκδήλωσης, πολλούς από αυτούς θα μπορούσαμε με ευχαρίστηση να ακούσουμε για πολύ περισσότερη ώρα.

Ευχαριστούμε για την παρουσία τους εκπροσώπους φορέων της πόλης μας. Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο πρωτοσύγκελλος αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, ο Γιώργος Γιοβανόπουλος εκ μέρους του Δ’ Σώματος Στρατού, η αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νέας Γενιάς, Ισότητας φύλων, Τουρισμού, Πολιτισμού, Ενέργειας και Περιβάλλοντος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Αλεξία Γκιρτζίκη, ο βουλευτής Ξάνθης Γρηγόρης Στογιαννίδης, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες για την Ξάνθη» Νίκος Ανταμπούφης, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης Γιώργος Κολλάρος, ο δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης και επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική πρωτοβουλία Ξάνθης-Σταυρούπολης» Σωτήρης Τσιακίρογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλίκη Μιχαλοπούλου, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Μανώλης Τσέπελης και η πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης Μαρία Τσιακίρογλου (αν ξεχάσαμε κάποιον ας μας συγχωρέσει).

Ευχαριστούμε τον συμπολίτη μας κάτοικο παλιάς Ξάνθης και μέλος του συλλόγου μας ιατρό και μοριακό βιολόγο Βασίλη Παπαδόπουλο και τον δήμο Ξάνθης για τις χορηγίες τους που κατέστησαν δυνατή την εκδήλωση, όπως και τα μέλη της επιτροπής του δήμου για την παλιά Ξάνθη Νίκο Ανταμπούφη και Γιάννη Δρεμσίζη για την υποστήριξή τους σε όλη τη φάση της διοργάνωσης.

Γενικά, είμαστε ευχαριστημένοι που μπορέσαμε να βρεθούμε με τόσους συμπολίτες μας και να συζητήσουμε ανθρώπινα τα υπαρκτά προβλήματα που έχει η παλιά πόλη, όπως η έλλειψη μαστόρων, η έλλειψη οποιασδήποτε κρατικής ή θεσμικής οικονομικής βοήθειας στο αυξημένο κόστος επισκευών παραδοσιακών κτισμάτων, τις νομοθετικές αγκυλώσεις όσον αφορά στις οικοδομικές άδειες, το θόρυβο, τις κανονιστικές λειτουργίας καταστημάτων που δεν εφαρμόζονται. Πέραν όμως από τη διαπίστωση των προβλημάτων, ακούστηκαν πολλές προτάσεις όπως, ενδεικτικά, η δημιουργία χρωματικού δειγματολογίου για τους ανακαινίζοντες κτίρια στον οικισμό, η δημιουργία γραφείου πληροφόρησης για τους επισκέπτες της παλιάς Ξάνθης, η βελτίωση της πυροπροστασίας, η εκπροσώπηση των κατοίκων της παλιάς Ξάνθης σε επιτροπές του δήμου που παίρνουν αποφάσεις σε θέματα που αφορούν στην παλιά πόλη,

η δημιουργία σχολής παραδοσιακών μαστόρων στην Ξάνθη.

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας πιστεύει ότι χωρίς συζήτηση και συγκερασμό απόψεων δεν είναι δυνατόν να βρούμε λύσεις διαρκείας σε τίποτε. Μετά από αυτή την πρώτη εκδήλωση/συζήτηση θα οργανώσουμε κι άλλες, ώστε να ακουστούν περισσότερες απόψεις και δημιουργικές προτάσεις. Το ευχάριστο από τη συζήτηση ήταν ότι ακούστηκαν θετικές προτάσεις που εκτιμούμε ότι είναι υλοποιήσιμες και μάλιστα για πολλές από αυτές υπάρχουν μόνο κερδισμένοι (ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόταση για τη δημιουργία σχολής παραδοσιακών μαστόρων στην Ξάνθη).

Τον χειμώνα ο σύλλογος, μετά από αιτήματα πολλών μελών, θα οργανώσει ακόμη μια εκδήλωση/συζήτηση με στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων από τη λειτουργία νεωτερικών «παραδοσιακών καφενείων» και επίσης τη βελτίωση της εικόνας των Γιορτών Παλιάς Πόλης και τη μείωση των προβλημάτων που δημιουργούν. Το 2018 το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου θα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε:

  • Να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα καφέ-μπαρ (όσα από αυτά ενοχλούν κατ’ εξακολούθηση), να βελτιωθεί η εικόνα που παρουσιάζουν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης
  • Να θεσμοθετήσει ο δήμος την άτυπη επιτροπή για την παλιά Ξάνθη, να οριστούν οι αρμοδιότητές της και να συμμετέχει στην επιτροπή εκπρόσωπος των κατοίκων
  • Να βρει τρόπους, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, ώστε να γίνει πιο ορθολογική η διαδικασία ανακαίνισης/συντήρησης των κτιρίων και να βρεθούν πιθανώς τρόποι να ενισχυθούν οικονομικά οι κάτοικοι που ανακαινίζουν σπίτια
  • Σε συνεργασία με διάφορους άλλους φορείς να δρομολογηθεί η δημιουργία σχολής παραδοσιακών μαστόρων και να προωθηθεί η εγκατάσταση παραδοσιακών επαγγελμάτων στην παλιά Ξάνθη.

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου καλεί όλα τα μέλη του συλλόγου (αλλά και όσους θέλουν να γίνουν μέλη) στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 11.00 το πρωί στο καφέ-εστιατόριο “Κήπος”. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Θα γίνει αποτίμηση του έργου του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου του οποίου λήγει η διετής θητεία, όπως και εκλογές για την ανάδειξη νέου.

 

Σχετικά άρθρα

Στην Ξάνθη η “Ανοιχτή αγκαλιά”

Super User

Ανακοίνωση για την “e-value”

Super User

Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Σύλλογο Τριτέκνων Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies