INDEXANTHI.GR
Πολιτική

“Ακόμα ένας εργάτης νεκρός σε ώρα εργασίας!”

Η αντιπροσωπεία αποτελούταν από τον Κώστα Βογιατζή (μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, τον Αναγνώστη Καραμπατζάκη και τον Αναστάση Γεωργιάδη, μέλη του διοικητικού συμβουλίου και του γενικού συμβουλίου αντίστοιχα, της ομοσπονδίας οικοδόμων. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εργαζόμενους όπου συζητήθηκαν οι συνθήκες εργασιών στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, αλλά και οι λόγοι του θανατηφόρου ατυχήματος. Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο δουλεύουν ανά δεύτερη εβδομάδα και Σάββατο, αλλά και καθημερινά υπερωρίες μία με δύο ώρες, στις οποίες εξαντλημένοι εξαναγκάζονται να συμπληρώσουν τα πενιχρά τους μεροκάματα. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει πως δεν είναι τυχαίο που το 90% των ατυχημάτων γίνεται μετά το πέρας του ωραρίου, στις λεγόμενες «υπερωρίες».

Αναδείχθηκε το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους οικοδόμους, για τους χειριστές βαρέων οχημάτων, για τα ένσημα που τους «κολλά» η εταιρία, που τουλάχιστον για τους παλιούς εργαζόμενους έχουν ρίξει τα μεροκάματα στα τάρταρα. Επίσης σημαντικά θέματα συζήτησης ήταν η ύπαρξη -σε καθημερινή βάση- τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας, που δίνει παρουσία μία φορά την εβδομάδα κι όχι καθημερινά, η εκπαίδευση του προσωπικού ανάλογα με την επικινδυνότητα του έργου και της εργασίας, καθώς και τα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας.

Οι εργαζόμενοι ρωτούσαν για τη στάση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, των σωματείων οικοδόμων και χειριστών, που για μία ακόμη φορά φάνηκε ότι οι πλειοψηφίες που τα ελέγχουν περνούν στο «ντούκου» τα εργατικά ατυχήματα και το συγκεκριμένο θανατηφόρο συμβάν, χωρίς καν να εκδώσουν μια ανακοίνωση, ενώ για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πώς θα κρατήσουν τις καρέκλες τους και θα διατηρούν σιγή ιχθύος στους εργασιακούς χώρους και τους συσχετισμούς υπέρ των συμβιβασμένων ηγεσιών.

Μοιράστηκαν η καταγγελία της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜε για το θανατηφόρο ατύχημα και το διεκδικητικό πλαίσιο της ομοσπονδίας οικοδόμων, ενώ η αντιπροσωπεία κάλεσε τους εργαζόμενους σε οργάνωση στον συγκεκριμένο τόπο δουλειάς με ταξικό σωματείο, για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, για την υπογραφή κλαδικών Σ.Σ.Ε. που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και άλλες διεκδικήσεις.

Έγινε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο ότι το ΠΑΜε απαιτεί

την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και τον καταλογισμό των ευθυνών

να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο

την άμεση στήριξη της οικογένειας.

Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους, ότι οι εργαζόμενοι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας να γίνουν και άλλα ατυχήματα, για να αυγατίζουν τα κέρδη του κάθε επιχειρηματικού ομίλου.

 

Σχετικά άρθρα

Συνέλευση για το ΠαΣοΚ Ξάνθης

Super User

“Βlack lives matter, refugee lives matter” και στην Ξάνθη

Super User

Για τη διεθνή κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies