INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Καταγγελία ΠΑΜε και Ταξικής Πορείας

Δυστυχώς ο συνάδελφός μας στην ΕλΒιΖ κατέληξε από τα βαριά τραύματα-εγκαύματα, μετά το εργατικό ατύχημα που έλαβε χώρα στο λεβητοστάσιο των εγκαταστάσεων της εταιρίας στην Ξάνθη, όπου ο εργαζόμενος έκανε εργασίες συντήρησης στη δεξαμενή συμπυκνωμάτων.

Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του. Τον συνάδελφο δεν τον θρηνεί μόνο ο περίγυρός του, αλλά όλη η εργατική τάξη του νομού μας, καθώς αποτελεί ένα ακόμη θανατηφόρο «ατύχημα» στο βωμό των κερδών των εργοδοτών, κάτω από την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας.

Για τα εργατικά «ατυχήματα» δεν φταίει η κακιά η ώρα, δεν είναι τυχαία, είναι εγκλήματα των αφεντικών. Σοβαρότατες ευθύνες της εργοδοσίας, της κυβέρνησης, για τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» που έχουν συμβεί από την αρχή του έτους αλλά και για τους δεκάδες νεκρούς εργάτες που πήγαν για το μεροκάματο αλλά δεν γύρισαν ποτέ στα σπίτια τους. Η πλήρης διάλυση και απονέκρωση των σωμάτων επιθεώρησης εργασίας και η αδυναμία τους να πραγματοποιήσουν ελέγχους, έχουν δώσει αέρα στα πανιά των εργοδοτών που δεν τηρούν πλέον κανένα κανονισμό ασφαλείας και έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε σύγχρονες γαλέρες. Μάλιστα είναι τέτοια η έλλειψη ελέγχων και προστασίας των εργαζομένων, που υπάρχουν περιστατικά εργατικών «ατυχημάτων» που δεν δηλώνονται υπό την απειλή της απόλυσης.

Πριν ακόμη στεγνώσει το αίμα του συναδέλφου μας στην ΕλΒιΖ, νέο εργατικό «ατύχημα» με θύμα έναν συνάδελφο εργαζόμενο ως οδηγό σε courier, ευτυχώς όχι θανατηφόρο, έρχεται να προστεθεί στον θλιβερό κατάλογο. Τα γεγονότα των εργατικών «ατυχημάτων» στην Ξάνθη λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που στην Ελλάδα σχεδόν κάθε τρεις μέρες ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του από εργατικό «ατύχημα», ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των σοβαρών μη θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων». Επίσης οι επαγγελματικές ασθένειες, που στην ουσία δεν καταγράφονται στη χώρα μας, θερίζουν και αποτελούν την αιτία πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων υγείας και θανάτων σε χιλιάδες εργαζόμενους, την ώρα που η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν προοδεύσει σε βαθμό που να προλαμβάνονται πλήθος «ατυχημάτων». Και στην περίοδο της μεγάλης ανάπτυξης είχαμε μεγάλη συχνότητα εργατικών «ατυχημάτων», αλλά και τώρα στην περίοδο της ύφεσης έχουμε τσάκισμα στις ζωές των εργαζομένων και μάλιστα σε κλάδους που μέχρι τώρα δεν είχαν συχνότητα εργατικών «ατυχημάτων».

Καλούμε τα σωματεία του νομού μας και τους εργαζόμενους συνολικά, να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα δικά τους χέρια, με την οργάνωση και την πάλη τους στους χώρους δουλειάς.

Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ.

Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜε

Ταξική Πορεία

Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» – καμιά ανοχή στο νέο εργασιακό μεσαίωνα – τα εργατικά «ατυχήματα» είναι εργοδοτικά εγκλήματα.

Ένας άνθρωπος του μόχθου και του μεροκάματου άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Παρασκευή 3-11, καθώς υπέκυψε στα τραύματά του. Ο μοιραίος τραυματισμός του αδικοχαμένου 52χρονου Φώτη προκλήθηκε στα καζάνια της ΕλΒιΖ (Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών) στο Πετροχώρι Ξάνθης. Κατά τη διάρκεια συντήρησης διέρρευσαν αέρια, προκαλώντας έκρηξη τόσο ισχυρή ώστε τίναξε τον εργαζόμενο στον αέρα. Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε πως έφερε εγκαύματα στο 90% του σώματός του. Στην εντατική γράφτηκε ο επίλογος της ζωής του. Πρώην εργαζόμενος της ΣΕΚαπ, τα τελευταία χρόνια πάλευε με την κρίση, την ανεργία και την αποβιομηχάνιση που μαστίζουν και την περιοχή μας για να συντηρήσει την οικογένειά του και να συμπληρώσει τα ένσημα που του έλειπαν για να βγει στη σύνταξη.

Το άδικο που συντελέστηκε δεν πρέπει να αποτελέσει έναν ακόμη αριθμό στις στατιστικές που δημοσιεύει το ΣΕπΕ και το υπουργείο εργασίας κάτω από τον απρόσωπο τίτλο «εργατικά ατυχήματα». Τα στοιχεία που δημοσιεύονται μιλούν για αύξηση των εργατικών ατυχημάτων κατά 10% κάθε χρόνο από το 2013. Όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2017 το ποσοστό ανέβηκε στα 15%.Ο κατάλογος με τους νεκρούς και τραυματίες εργάτες στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα ΕλΠε, στην Top Gas, στον Ασπρόπυργο, στον Πύργο της Ηλείας, στο Ηράκλειο, στις Σέρρες, στη Δράμα, στη Ξάνθη μεγαλώνει με ραγδαίο τρόπο καθημερινά.

Το κεφάλαιο και η εργοδοσία μιλούν για «τυχαία περιστατικά». Για μας τα εργατικά «ατυχήματα» είναι ένα προμελετημένο έγκλημα στην περίοδο του εργασιακού μεσαίωνα που ζούμε. Η υπερ-εντατικοποίηση της εργασίας, όπου ένας εργάτης/εργάτρια καλείται, με την πρόφαση της κρίσης, να κάνει διπλές και τριπλές δουλειές, τα εξαντλητικά ωράρια και οι ατελείωτες υπερωρίες που επιβάλλονται από την εργοδοσία με τον εκβιασμό «όποιος δεν μπορεί φεύγει», σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική έλλειψη μέτρων ασφαλείας, διαμορφώνουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για μικρά και μεγάλα «ατυχήματα».

Την ίδια στιγμή πορίσματα και συμπεράσματα προστίθενται σε αυτά των προηγούμενων ετών και επικεντρώνουν στη διαπίστωση ότι η εφαρμογή των μνημονίων επιφέρει ραγδαία αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων». Η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που βρίσκεται μπροστά μας, θα κάνει ακόμη χειρότερη τη κατάσταση. Θέλουν την εργατική τάξη να δουλεύει σαν σύγχρονος δούλος, χωρίς δικαιώματα και κατακτήσεις, χωρίς μιλιά. Για αυτόν ακριβώς το λόγο ετοιμάζονται να χτυπήσουν το δικαίωμα στην απεργία και τον ελεύθερο συνδικαλισμό.

Να μετατρέψουμε την οργή και τη θλίψη από το θάνατο του συναδέλφου σε οργανωμένη δράση, σε αντίσταση και διεκδίκηση. Πρέπει να σηκώσουμε τη φωνή μας , σε κάθε εργασιακό χώρο, να παλέψουμε για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και εργασίας, να απαιτήσουμε να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Μόνο μέσα από τον αγώνα και τη συλλογική διεκδίκηση μπορούμε να βάλουμε φρένο στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.

  • Μαζικός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς!
  • Καμία ανοχή στην καθημερινή εργασιακή βαρβαρότητα!
  • Κανένας στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας!

 

 

Σχετικά άρθρα

Για τη φωτιά στον Χ.Υ.Τ.Α. της Ξάνθης

Super User

Ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε. για τις βάσεις εισαγωγής σε Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι.

Super User

Ανακοίνωση του ΣυΡιζΑ Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies