INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Πρόταση ψηφίσματος συμπαράστασης στους αγρότες στο περιφερειακό συμβούλιο

Την ακόλουθη “Πρόταση ψηφίσματος συμπαράστασης στην αγωνιζόμενη αγροτιά”, επισυνάπτοντας ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, καταθέτει στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Α.Μ.-Θ. Χρήστος Τρέλλης:

Το περιφερειακό συμβούλιο Α.Μ.-Θ. εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του, στους αγρότες της Περιφέρειάς μας, γιατί κατανοεί τη θέση τους και την επίθεση που δέχονται με τη σκληρή εφαρμογή των περιορισμών της Ε.Ε. και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου.

Κατανοεί ότι:

 • Η αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 26% το 2017 και της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 100% για το 2016.
 • Το νέο ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, που από το β’ εξάμηνο 2015 ξεκινάει η σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη και υγεία, ο οποίος από 7% θα φτάσει στο 27,5% το 2019.
 • Η αύξηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές κ.ά.), από το 13% στο 23%
 • Οι περικοπές στην ενιαία ενίσχυση και στις εξισωτικές αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους
 • Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο αγροτικό πετρέλαιο
 • Οι πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τον ΕΛΓΑ
 • Ο ΕνΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, οικόπεδα και χωράφια

Οδηγούν, ιδιαίτερα τα μικρομεσαία αγροτικά στρώματα, σε αδυναμία επιβίωσης και στην εγκατάλειψη της γης και της παραγωγής.

Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική εξόντωσης των αγροτών και της παράδοσης της τροφικής αλυσίδας στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα. Είμαστε αντίθετοι με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων του λαού για την εκπλήρωση των επιταγών της τρόικα και των ντόπιων και ξένων τραπεζιτών και εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Ανακοίνωση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η ενότητα”

Πέμπτη 21 Γενάρη, από το μπλόκο στον κόμβο Ριζίων – Καστανεών

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

Συνάδελφε αγρότη-κτηνοτρόφε, του βορείου Έβρου

Η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μάς κήρυξαν τον πόλεμο με όπλα τα μέτρα της νέας ΚΑΠ και του τρίτου μνημονίου.

Με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις κόπηκαν, ήδη, κατά 8,5% το 2014 και κατά 15% το 2015, ενώ σταδιακά μέχρι το 2019 θα μειωθούν μέχρι 60%. Ταυτόχρονα, επιβάλλονται νέοι αποκλεισμοί μικροκαλλιεργητών – μικροεισοδηματιών από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, καθώς και περιορισμοί στην παραγωγή.

Με το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έρχεται ως συνέχεια του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιβάλλονται στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά βαρείς φόροι εισοδήματος και πολύ αυξημένες εισφορές ασφάλισης στον ΟΓΑ, καθώς και μέτρα που αυξάνουν κι άλλο το ήδη πολύ υψηλό κόστος παραγωγής.

Κανένα μικρομεσαίο αγροτικό νοικοκυριό δεν μπορεί ν’ αντέξει αυτά τα μέτρα. Αυτό το γνωρίζουν στην ΕΕ και στην κυβέρνηση. Επιμένουν, όμως, στα εξοντωτικά μέτρα γιατί στόχο έχουν να εξαναγκάσουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους  να εγκαταλείψουν την παραγωγή, για να περάσει αυτή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη.

Αγρότη – κτηνοτρόφε, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου  «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» που εκπροσωπεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, το οποίο εκφράζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών στο νομό μας , κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις που ξεκινήσαμε από τις αρχές Νοέμβρη, αποφασίσαμε το στήσιμο ισχυρού μπλόκου στο Βόρειο Έβρο με τρακτέρ στον κόμβο ΡΙΖΙΩΝ – ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ, την Πέμπτη 21 Γενάρη. Στη συνέχεια μπλόκα θα στηθούν και σε άλλα κομβικά οδικά σημεία του νομού.

Καλούμε κάθε μικρομεσαίο αγρότη, από κάθε χωριό του Έβρου, να πάρει το τρακτέρ του και να έλθει στο μπλόκο. Κανείς δεν πρέπει να λείψει από αυτήν τη μάχη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορήσει, ή να λιποψυχήσει. Η θέση κάθε μικρομεσαίου αγρότη είναι στο μπλόκο. Σήμερα, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της “συμπαράστασης από το καφενείο” ούτε και της “διασποράς δυνάμεων”. Όσο πιο πολλοί συμμετέχουμε στο μπλόκο, τόσο πιο δυνατοί στον αγώνα θα είμαστε και τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορούμε να ξεπερνούμε τα εμπόδια που θα βάλουν στο δρόμο μας οι δηλωμένοι εχθροί μας, αλλά και οι “άσπονδοι φίλοι μας”.

Καλούμε, επίσης, όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του Έβρου , που δέχονται την ίδια επίθεση από την ΕΕ και την κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό, να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας. Η πείρα μάς έχει διδάξει ότι η αγωνιστική συμπόρευση, η συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα μας κάνει πιο ισχυρούς, πιο αποτελεσματικούς, δίνει προοπτική στην πάλη μας.

Όλοι με τα τρακτέρ στο μπλόκο στον κόμβο των Ριζίων- Καστανεών. Όλοι στον αγώνα για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα μέτρα της ΚΑΠ και του μνημονίου που εξοντώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Η δύναμη και η προοπτική του αγώνα μας βρίσκεται στη συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40000€.
 • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
 • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς  από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις
 • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
 • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων,  υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών. 
 • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.α). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, την παροχή από τις τράπεζες, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
 • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
 • Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

 

Σχετικά άρθρα

Έκτακτα μέτρα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη

Super User

Στους πρόσφυγες σερβίρουν ευρωπαϊκό πολιτισμό…

Super User

Υπό κατασκευή τα διόδια, φωνή βοώντος εν τη ερήμω οι αντιδράσεις

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies