INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ανακοινώσεις της Π.Α.Μ.-Θ. για κτηνοτρόφους

Από τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εκδόθηκαν οι ακόλουθες δύο ανακοινώσεις για το “Πρόγραμμα επιτήρησης εξωτικών νοσημάτων” και τις “Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντός οικισμών” αντίστοιχα:

Πρόγραμμα επιτήρησης εξωτικών νοσημάτων

Με αφορμή την έναρξη του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος για τα εξωτικά νοσήματα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Α.Μ.-Θ. ανακοινώνει τα παρακάτω:

Από 9/11/2017 εφαρμόζεται σε όλη την Περιφέρεια πρόγραμμα επιτήρησης και λήψης μέτρων για την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της χώρας από τα εξωτικά νοσήματα: Οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών, αφθώδης πυρετός, πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και ευλογιά των προβάτων. Η εφαρμογή του προγράμματος στοχεύει:

 • στη διαρκή και μόνιμη συνεργασία μεταξύ των κτηνοτρόφων και των κτηνιατρικών αρχών για την επιτήρηση, έγκαιρη διάγνωση και άμεση λήψη μέτρων για τα παραπάνω νοσήματα
 • στη συνεχή και αμφίδρομη ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, των κτηνοτρόφων και όλων των εμπλεκομένων φορέων, για την κατάσταση που επικρατεί στις γειτονικές χώρες και τους κινδύνους που μας απειλούν.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλες τις μονάδες βοοειδών και αιγοπροβάτων της Περιφέρειας ως εξής:

 • Βοοειδή: Επιλέγονται δεκαπέντε -διαφορετικές κάθε μήνα- εκτροφές και εξετάζονται σε αυτές κλινικά τουλάχιστον είκοσι ζώα για ύπαρξη ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων ή αλλοιώσεων. Θα εξετάζονται δηλαδή κλινικά ανά μήνα τριακόσια ζώα (15εκμ Χ 20 ζώα) και ετησίως 3.600 ζώα
 • Αιγοπρόβατα: Επιλέγονται δεκαπέντε -διαφορετικές κάθε μήνα- εκτροφές και εξετάζονται σε αυτές κλινικά τουλάχιστον είκοσι ζώα για ύπαρξη ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων ή αλλοιώσεων. Θα εξετάζονται δηλαδή  κλινικά ανά μήνα τριακόσια ζώα (15εκμ Χ 20 ζώα) και ετησίως 3.600 ζώα Από τις μονάδες αιγοπροβάτων θα λαμβάνονται επιπλέον τέσσερα δείγματα αίματος για ορολογική εξέταση. Θα εξετάζονται δηλαδή ορολογικά ανά μήνα εξήντα ζώα (15εκμ Χ 4 ζώα) και ετησίως 720 ζώα.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται επίσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στα ελληνικά νησιά απέναντι από τα τουρκικά παράλια. Για την υλοποίησή του προσελήφθησαν στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. έξι κτηνίατροι (εποχικό προσωπικό) με διάρκεια σύμβασης δώδεκα μήνες και δυνατότητα ανανέωσης όσο διαρκεί το πρόγραμμα.

Επισημαίνουμε πως το πρόγραμμα δεν υποκαθιστά ούτε και αντικαθιστά τα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης. Ως εκ τούτου, όταν ένας κτηνοτρόφος αντιληφθεί την ύπαρξη ύποπτων συμπτωμάτων ή αλλοιώσεων στη μονάδα, θα πρέπει:

 • Να καλέσει ΑΜΕΣΑ το αγροτικό κτηνιατρείο στο οποίο υπάγεται
 • Να κρατήσει τα ζώα περιορισμένα στις εγκαταστάσεις και να μην τα βγάλει για βοσκή
 • Να απαγορεύει την είσοδο στην εκμετάλλευση, ατόμων, οχημάτων και εργαλείων ξένων προς αυτή
 • Να αλλάζει ρούχα και υποδήματα όταν εγκαταλείπει την εκμετάλλευση και να μην επισκέπτεται άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ή σημεία συνάντησης κτηνοτρόφων
 • Να μην ανταλλάσει ζώα, οχήματα και εργαλεία με άλλους κτηνοτρόφους
 • Να πληροφορεί άμεσα το κτηνιατρείο της περιοχής του για πιθανό ύποπτο κρούσμα που παρατήρησε σε άλλα κοπάδια ή για τυχόν παράνομες μετακινήσεις ζώντων ζώων, χορτονομής, προϊόντων ζωικής προέλευσης κλπ.
 • Να εφαρμόζει όλες τις οδηγίες και υποδείξεις των κτηνιατρικών αρχών σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Το παρόν πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τη συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα των κτηνιατρικών αρχών, των κτηνοτρόφων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εισβολής κάποιου από τα παραπάνω νοσήματα στον τόπο μας. Σε περίπτωση εμφάνισης ενός εξωτικού νοσήματος, η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση λήψη των περιοριστικών μέτρων θα συμβάλουν αποφασιστικά στην εκρίζωσή του, στην προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου μας, του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και σε τελική ανάλυση στην οικονομία της περιοχής και της χώρας.

Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντός οικισμών

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. ενημερώνει  τους κτηνοτρόφους που διατηρούν ενεργές σταυλικές εγκαταστάσεις εντός των ορίων οικισμών ή πλησίον αυτών, ότι σε συνέχεια της υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 940/81279 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Φ.Ε.Κ. 2741/Β’/04 Αυγούστου 2017), εκδόθηκε η υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 109/122248/17-11-2017 διευκρινιστική εγκύκλιος για θέματα εφαρμογής της διαδικασίας έκδοσης άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Αιτήσεις προς ένταξη στη διαδικασία έκδοσης άδειας διατήρησης υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων. Επισημαίνεται ότι καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 4η Δεκεμβρίου 2017.

 

Σχετικά άρθρα

Οι εννιά δράσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. το προσεχές διάστημα

Super User

Εκδικητική και τιμωρητική η καταδίκη των τριών αγωνιστών των Σκουριών

Super User

Παράσταση διαμαρτυρίας της Π.Α.Μ.-Θ. ενάντια στα διόδια

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies