INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Α.Μ.-Θ.

Με αφορμή την έναρξη της φθινοπωρινής καμπάνιας εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Α.Μ.-Θ. ανακοινώνει τα παρακάτω:

Εκδόθηκε η με αριθμό 2997/98343/21-09-2017 απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ορίζεται η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. για το φθινόπωρο του 2017 ως περιοχή εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων έναντι του ιού της λύσσας. Όπως και πέρυσι, ο εμβολιασμός θα υλοποιηθεί με εναέρια ρίψη δολωμάτων και η εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης των ρίψεων για την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. είναι η 11η Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως την 18η Οκτωβρίου.

Ο εμβολιασμός γίνεται με δολώματα που περιέχουν εμβόλιο έναντι του ιού της λύσσας. Όταν οι αλεπούδες καταναλώσουν έστω και ένα δόλωμα αποκτούν ανοσία έναντι της νόσου. H διασπορά των δολωμάτων θα διενεργηθεί στους χώρους διαβίωσης των ζώων-στόχων και δεν θα διενεργηθεί εμβολιασμός σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες Το εμβόλιο δόλωμα περιέχει μία κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου κρυμμένου σε ένα περίβλημα. Το περίβλημα είναι ελκυστικό για την αλεπού και περιέχει τετρακυκλίνη ως δείκτη εμβολιασμού (χρωματισμός των δοντιών του ζώου που κατανάλωσε το δόλωμα). Φέρει σφραγίδα με εμφανή προειδοποίηση “ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ – ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ”.

Ενέργειες στην περίπτωση που ένα δόλωμα βρεθεί σε κατοικημένη περιοχή, αγρούς η σε χώρους ανθρώπινης δραστηριότητας(όπου τυχαία μεταφέρθηκε λόγω του ανέμου):

  • Ανεύρεση δολώματος από κάποιον πολίτη: Σε περίπτωση εύρεσης ενός δολώματος, μην το αγγίζετε, μην το καταστρέφετε και  αποφύγετε κάθε επαφή με αυτό. Αν χρειαστεί να απομακρύνετε ένα δόλωμα από μία κατοικημένη περιοχή, χρησιμοποιείστε πλαστικά γάντια μιας χρήσης ή μια πλαστική σακούλα, τοποθετήστε το σε σημείο όπου κανένα ζώο ή άνθρωπος δεν έχει πρόσβαση και καλέστε άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές. Κίνδυνος για τον άνθρωπο υπάρχει μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος, έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, τραύματα ή βλεννογόνους (στόμα, μάτια).
  • Κατά λάθος επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα – Εάν από ατύχημα ή από λάθος έρθετε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα, προβείτε άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες: Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά χρησιμοποιείστε οινόπνευμα ή ιώδιο. Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Αν είχατε επικίνδυνη επαφή με το υγρό του δολώματος, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια παίρνοντας το εμβόλιο με μια πλαστική σακούλα για να το επιδείξετε στον γιατρό.

Αν κάποιο κατοικίδιο ή παραγωγικό ζώο (σκύλος, γάτα, βοοειδές, πρόβατο κ.α.) βρει έναν δόλωμα, μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε από το στόμα του γιατί το ίδιο δεν διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο, απλά προτρέψτε το ζώο να το αφήσει. Στην περίπτωση που το δόλωμα καταναλωθεί ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, προσπαθήστε φορώντας γάντια να πλύνετε την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου µε νερό και σαπούνι και μην έρθετε σε επαφή µε το ζώο µε γυμνά χέρια, για τουλάχιστον µία ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚεΕλΠΝο (www.keelpno.gr) ακολουθώντας τη διαδρομή νοσήματα λοιμώδη νοσήματα ζωονόσοι λύσσα. Επίσης στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (http://www.minagric.gr) στη διαδρομή πολίτης – νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο – λύσσα.

 

Σχετικά άρθρα

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Σχετικά με τη σκανδαλώδη απαλλαγή της “Eldorado Gold” από τα πρόστιμα

Super User

Ανοίγει ξανά το αναψυκτήριο στις Καστανιές

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies