INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Η 16η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

Με επιτυχία στέφθηκε και η 16η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας που έγινε το Σάββατο 7 Μαΐου από τις 10.30 το πρωί ως τις 17.00 το απόγευμα. Πρόκειται για την ετήσια κεντρική εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και φέτος για τα 21 χρόνια Πελίτι (1995-2016).

Η φετινή γιορτή είχε ως θέμα “Σπόροι – πρόσφυγες – μετανάστες – αλληλεγγύη” και διοργανώθηκε από το Πελίτι με την υποστήριξη του Κ.Π.Ε. Παρανεστίου, του δήμου Παρανεστίου, του seedfreedom (Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων) και του κινήματος Navdanya από την Ινδία.

Η απεργία στην οποία συμμετείχε το indexanthi.gr δεν επέτρεψε να αναρτήσουμε τις παραμονές της εκδήλωσης το σχετικό υλικό, το οποίο παραθέτουμε… κατόπιν εορτής για αρχειακούς λόγους. Μαζί με μερικές φωτογραφίες κι ένα ενδεικτικό video από τη φετινή σπουδαία διοργάνωση:

{youtube}ZOAfabJXWFk{/youtube}

Σύντομο ιστορικό

Η εκδήλωση ξεκίνησε το 1999 στο χωριό Κάρπη του νομού Κιλκίς και είναι η πρώτη δημόσια ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα και από τις παλιότερες παγκοσμίως. Το 2007 ξεκίνησε να έχει διεθνή χαρακτήρα. Το 2012 και το 2013 οργανώθηκαν παράλληλα και οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων. Το 2013 οι seedsavers της Αυστραλίας τη χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη ανταλλαγή σπόρων παγκοσμίως. Το 2014 ήταν το σημείο έναρξης για το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους. Η γιορτή αυτή έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να οργανώσουν αντίστοιχες γιορτές στην Ελλάδα τη Βουλγαρία στην Τουρκία και αλλού.

Κάθε χρόνο φτάνουν χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχουν στη γιορτή. Ανάμεσά τους και σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κινήματος για την ελευθερία των σπόρων, της γης του νερού κλπ. Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και στρέψτε την προσοχή σας στη συλλογή των σπόρων από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε, έτσι ώστε να είστε κι εσείς ένας από αυτούς που θα προσφέρουν λίγους σπόρους και πολύ χαρά στη 16η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Μια από τις φιλοσοφικές αρχές του Πελίτι είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει τον δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το Πελίτι. Όλοι εσείς λοιπόν που έχετε πάρει σπόρους από το Πελίτι ή που διατηρείτε κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες, φροντίστε το 2016 να έρθετε με σκοπό να δώσετε παρά να πάρετε σπόρους. Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι. Η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών και η ελεύθερη προσφορά τους είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Με τον όρο “πολιτική” εννοούμε τη λύση που επιλέγουμε για να επιλύσουμε τα γεωργικά, περιβαλλοντικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας και όχι μόνο. Η γιορτή σπόρων του Πελίτι είναι μια εικόνα από το μέλλον. Ο καθένας προσφέρει αυτό που έχει στην κοινότητα και όλοι έχουν μέσα από αυτή την πρόσφορα αυτό που χρειάζονται. Έτσι οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Όλοι να προσφέρουμε στην κοινότητα και να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση όλοι σε όλα τα αγαθά. Έτσι και η γιορτή μπορεί και οργανώνεται μέσα από την εθελοντική προσφορά σε εργασίες, τρόφιμα, υλικά, σπόρους, φυτά, μουσική κλπ. Όλα αυτά προσφέρονται ελεύθερα στη γιορτή (σπόροι, φυτά, φαγητό, μουσική, χορός, ομιλίες, δράσεις κλπ).

Οι καλλιεργητές που θα φέρουν σπόρους, θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον πενήντα φακελάκια από την κάθε ποικιλία συν ένα φακελάκι από κάθε ποικιλία για την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι. Θα πρέπει να φέρουν τους σπόρους τους συσκευασμένους σε χάρτινα σακουλάκια στα οποία θα αναγράφονται:

 • το είδος
 • η ποικιλία
 • η περιοχή καλλιέργειας
 • το όνομα του καλλιεργητή
 • ο τρόπος καλλιέργειας.

Προτείνουμε οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι να φέρουν μαζί τους φωτογραφικό υλικό (όχι διαφημιστικό υλικό). Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν περίπτερα όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τους σπόρους ή τα ζώα τους. Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι, ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα προμηθευτούν από τη γραμματεία το ειδικό καρτελάκι με το όνομά τους.

Η διανομή των σπόρων και των φυτών

Η προσφορά των σπόρων και των φυτών θα γίνει από τις 10.30 το πρωί με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν τέσσερα κουπόνια. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα τέσσερα φακελάκια. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος, ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας. Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε κι εσείς. Άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι. Το σύστημα με τα κουπόνια έχει τα μειονεκτήματά του, αλλά για την ώρα δεν έχουμε βρει ένα καλύτερο τρόπο για τη διανομή των σπόρων και των φυτών.

Πρόγραμμα γιορτής

 • Διανομή σπόρων: 10.30-14.00
 • Επίσκεψη στο σπίτι των σπόρων του Πελίτι: 10.30-14.00
 • Σιωπηλή προσευχή: 12.30-12.35
 • Ομιλίες: 12.35-14.45
 • Εργαστήρια: 10.30-13.40
 • Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά: 10.30-13.30
 • Εργαστήριο ψηφιδωτού από σπόρους
 • Ανοιχτό σπορείο για παιδιά
 • Εργαστήριο υφαντικής
 • Σπόροι – πρόσφυγες – μετανάστες – αλληλεγγύη
 • Στα πλαίσια της γιορτής θα εκτεθούν ζωγραφιές παιδιών προσφύγων και μεταναστών και χειροτεχνίες από μετανάστες
 • Το τραπέζι της αγάπης: 13.00
 • Τραγουδώντας για το Πελίτι: 16.00-17.00 (οι Namaste band στη γιορτή – μαζί και το μουσικό σχήμα flordelavida)
 • Χαριστικό παζάρι
 • Εκθέσεις φωτογραφίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Υπογραφές ενάντια στη ρίψη χημικών δυτικά της Κρήτης

Super User

Ευχαριστήριο δελτίο τύπου της Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies