INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

Περί ηρώων της αστικής δημοκρατίας

Δύο κείμενα ιδιαίτερου ιστορικού βάρους –δημοσιεύτηκαν από το “Δίκτυο Σπάρτακος”- με αφορμή τη σημερινή επέτειο παράδοσης της Αθήνας στους ναζί κατακτητές και το «τρικαλινό Κιλελέρ», που συνδέονται μέσω του ίδιου προσώπου:

Χρήστος Καβράκος: Ο τιμώμενος προδότης που παρέδωσε την Αθήνα στους ναζί

Ήταν όπως και σήμερα Κυριακή του Θωμά, όταν στις 27 Απριλίου 1941 οι ναζί κατακτητές εισήλθαν στην έρημη Αθήνα, οι κάτοικοί της οποίας κλείστηκαν στα σπίτια τους, αντιδρώντας έτσι στους εισβολείς. Ενώ ήδη είχε υπογραφεί η συνθηκολόγηση με όρους ατιμωτικούς για τον ελληνικό στρατό, από τους επικεφαλής του στρατηγούς (Τσολάκογλου, Μπάκο, Δεμέστιχα κ.ά.) που θα σχηματίσουν αμέσως μετά την πρώτη κατοχική κυβέρνηση, τους ναζί υποδέχεται στην πρωτεύουσα, στη διασταύρωση Κηφισίας και Αλεξάνδρας, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους διορισμένους από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου δημάρχους Αθήνας και Πειραιά, και τον νομάρχη Αττικοβοιωτίας, επικεφαλής της οποίας βρίσκεται ο φρούραρχος της πόλης υποστράτηγος Χρήστος Καβράκος, ο οποίος την παρέδωσε και τυπικά στους κατακτητές.

Έχοντας συμμετάσχει στους πολέμους της περιόδου 1912-22, ο τρικαλινός Χρήστος Καβράκος ήταν διοικητής του 5ου Συντάγματος Πεζικού της γενέτειράς του, όταν στις 2 Φεβρουαρίου 1925 έγινε η μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών της περιοχής με αίτημα τη διανομή χωραφιών, στην οποία συμμετείχαν και οι εργάτες και επαγγελματίες της πόλης των Τρικάλων. Ο Καβράκος ήταν αυτός που διέταξε τον στρατό να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών, δολοφονώντας εφτά συμπολίτες του, μεταξύ των οποίων και ένα δωδεκάχρονο κοριτσάκι, και τραυματίζοντας άλλους είκοσι πέντε.

Για το έγκλημά του αυτό και για την προδοτική του στάση στις 27 Απριλίου 1941 και στη συνέχεια, ο Καβράκος εκτελέστηκε τον Δεκέμβριο 1944 από την ΟΠΛΑ. Εντούτοις, η μνήμη του δολοφόνου εθνοπροδότη τιμάται από το ελληνικό κράτος. Το Στρατόπεδο του 5ου Συντάγματος στα Τρίκαλα, καθώς και μια οδός της πόλης φέρουν το όνομά του, ενώ υπάρχει και προτομή του για να θυμίζει τις υπηρεσίες του προς… το έθνος!

Λαϊκή απαίτηση να φύγει από τη Σ.Μ.Υ. το όνομα του προδότη και δολοφόνου στρατηγού Καβράκου – να πώς το αστικό καθεστώς «τιμά» τα πιστά σκυλιά του

Συμπληρώθηκαν 85 χρόνια από την λαϊκή εξέγερση που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου 1925 στα Τρίκαλα, και που προήλθε από το αίτημα μοίρασμα των τσιφλικιών στους ακτήμονες, για να τεθούν αυτομάτως και αιτήματα υπέρ των εργατών, των επαγγελματιών. Το συλλαλητήριο, βάφτηκε με αίμα με 7 νεκρούς και το γεγονός αυτό, θεωρήθηκε ως ένα «δεύτερο Κιλελέρ», όπου αγρότες και εργάτες, βρέθηκαν σε κοινό αγώνα. Αυτό το «Τρικαλινό Κιλελέρ», επιχειρήθηκε απόψε να αναδειχθεί, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δημαρχείο όπου παραβρέθηκε και ο Μανώλης Γλέζος.

Το «Τρικαλινό Κιλελέρ», περιέγραψε στην ομιλία του ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Νίκος Γκόγκος που αναφέρθηκε στα γεγονότα και ταυτόχρονα έθεσε εκ νέου θέμα μετονομασίας του Στρατόπεδο «Χρήστου Καβράκου», θεωρώντας τον υπεύθυνο για τον θάνατο των 6 ατόμων το 1925…. Σε εκείνα τα γεγονότα, έχασαν την ζωή τους οι Μιχάλης Ράδος ξυλουργός, Γιώργος Ντάνας καρεκλάς, Νίκος Τζαβάρας καπνεργάτης, Νίκος Σταυρίκος εργάτης Κώστας Βουτσελάς, γεωργός από τον Πυργετό Δημήτρης Κούτρας γεωργός από τις Καρυές και ένα κοριτσάκι 12 ετών. Τραυματίστηκαν περισσότερα από 25 άτομα.

«Κατήγοροι ήταν οι πραγματικοί ένοχοι Καβράκος, ο Νομάρχης Πανόπουλος, ο Αστυνόμος κ.α.», ανέφερε ο κ. Γκόγκος και πρόσθεσε πως «ο Καβράκος δεν πήγε στην Ασκληπιού από μόνος του. Τον κάλεσε ο νομάρχης. Σύμφωνα με τον κανονισμό Πόλεων και Φρουρίων τότε καλούνταν ο στρατός για να επιβάλει την τάξη. Να επιβάλει την τάξη, όχι να σπείρει το θάνατο. Οι διαδηλωτές ήταν άοπλοι. Αν ο νομάρχης παραλάβανε το ψήφισμα, θα τελείωναν όλα εκεί και θα αποφεύγονταν οι σκοτωμοί και οι τραυματισμοί. Η προσπάθεια μερικών να δικαιολογήσουν τις ενέργειες του Καβράκου ως υποχρεωτικές και εκ του νόμου καθοριζόμενες, προσβάλουν τη μνήμη των νεκρών Τρικαλινών εκείνης της ημέρας. Το όνομα του Στρατηγού Χρήστου Καβράκου δόθηκε στο στρατόπεδο το 1973. Καμία αντίδραση από τους Τρικαλινούς. Λες και μας αρέσει να μας σκοτώνουν και εμείς να τους τιμούμε. Δώσαμε το όνομά του και σε ένα δρόμο της πόλης. Καμία σκέψη να τιμήσουμε τους αδικοχαμένους εκείνης της ημέρας. Εκείνους τους σκότωσαν ο Καβράκος με το νομάρχη βάσει νόμου. Τους σκοτώνουμε και εμείς τώρα στην προσπάθειά μας να δικαιολογήσουμε τις ενέργειες του. Δεν τολμούμε να αποκαταστήσουμε τη μνήμη των νεκρών. Στο Κιλελέρ τιμούμε κάθε χρόνο τα πρώτα θύματα που έβαψαν με το αίμα τους το θεσσαλικό κάμπο. Στα Τρίκαλα τιμούμε αυτόν που είτε από υπερβάλλοντα ζήλο, είτε από βαριά αμέλεια, έβαψε την Ασκληπιού με το αίμα αθώων και βύθισε στο πένθος και στη στενοχώρια δεκάδες οικογένειες. Τι παραλογισμός», ανέφερε ο κ. Γκόγκος και πρόσθεσε «Εισηγήθηκα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων να στείλει επιστολή στο ΓΕΣ με αίτημα την αλλαγή του ονόματος του στρατοπέδου με άλλο όνομα που θα επέλεγε το ΓΕΣ. Η εισήγηση χαρακτηρίστηκε λιβελογράφημα και προσβολή μνήμης νεκρού. Καταψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη. Έστειλα και στο Δήμαρχο Τρικάλων δύο επιστολές για να αλλάξει το όνομα της οδού Καβράκου και να τιμήσει αυτούς που άδικα έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα. Πρότεινα μάλιστα να εξεταστεί ως νέο όνομα το «2α Φεβρουαρίου 1925».Είπε ότι θα εξέταζε το θέμα με μεταφορά του ονόματος σε άλλη περιοχή και θα εισηγούταν την ανέγερση μνημείου στην πλατεία Αγρότισσας με τα ονόματα των νεκρών. Όμως μέχρι σήμερα καμία ενέργεια εκ μέρους του δήμου, ούτε καμία επίσημη απάντηση».

Ο κ. Γκόγκος αφού παρουσίασε ένα …ιστορικό της δράσης του Στρατηγού Καβράκου τόνισε πως «Πρέπει να γνωρίζουμε ως Τρικαλινή κοινωνία ποιον στρατηγό Χρήστο Καβράκο τιμούμε. Ποιον τιμάει το ΓΕΣ και έδωσε το όνομά του στο στρατόπεδο; Ποιον τιμάει ο Δήμος Τρικκαίων και έδωσε το όνομά του σε μεγάλο δρόμο της πόλης; Εκείνον που έλαβε μέρος στους πολέμους μόνο; Εκείνον που έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να σκοτώσουν αθώους συμπολίτες του στις 2 Φεβρουαρίου 1925; Ή εκείνον που προετοίμασε την τελετή και παράδωσε την Αθήνα στους Γερμανούς κατακτητές;».

 

Σχετικά άρθρα

Καλώς ήλθατε στην κόλαση!

Super User

Σε ρόλο… αμερικανού δικαστή ο Νίκος Παρασκευόπουλος

Super User

Η μάνα – πορεία προς την Ευρώπη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies