INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο «αφορίζει» τον ΕνΦΙΑ

Σε αντίθεση με το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, που στην τελευταία συνεδρίασή του απέρριψε την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για διεξαγωγή συζήτησης επί του ΕΝΦΙΑ και για έκδοση καταγγελτικού ψηφίσματος, το περιφερειακό συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, αφιέρωσε αρκετό χρόνο στη συζήτηση για το φλέγον θέμα, που ταλανίζει χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, που εκπροσωπεί.

Σίγουρα ο ΕΝΦΙΑ δεν εντάσσεται άμεσα ή έμμεσα στο πεδίο αρμοδιοτήτων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ούτε η τελευταία έχει αποφασιστικό ρόλο στην υπόθεση της διατήρησης ή της κατάργησής του. Παρά ταύτα, το ανώτατο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας έκρινε αναγκαίο να αφουγκραστεί και να μεταφέρει τις αγωνίες των πολιτών στην κεντρική διοίκηση, αναλαμβάνοντας μια πολιτική πρωτοβουλία, που έχει τον συμβολισμό και την αξία της.

Την πρόταση για τη συζήτηση επί του ΕΝΦΙΑ έφερε στο περιφερειακό συμβούλιο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Χρήστος Τρέλλης, ο οποίος εκτός του ότι κατήγγειλε την αντιλαϊκή φύση του, με την αφαίμαξη που προκαλεί στα λαϊκά νοικοκυριά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και όσον αφορά στην υπερφορολόγηση των ακινήτων, που έχουν στην κατοχή τους οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, έκανε λόγο για εμπαιγμό από την κυβέρνηση, αφού κατόπιν των αντιδράσεων που προέκυψαν στη βουλή, το αποτέλεσμα, όπως παρατήρησε, «ήταν να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ στους μεγαλοϊδιοκτήτες της Αττικής και των μεγάλων αστικών κέντρων και όχι σε αυτούς που σήμερα λιμοκτονούν κυριολεκτικά από την κρίση».

Θεόδωρος Μαρκόπουλος «Ένα πολύ πρακτικό αναπτυξιακό μέτρο θα ήταν να απαλειφθεί αυτός ο φόρος»

Ιδιαίτερα καταγγελτικός εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, που αντικαθιστούσε τον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Παυλίδη. Ο κ. Μαρκόπουλος εστίασε, όχι μόνο στις τρομακτικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει για τα ελληνικά νοικοκυριά η θέσπιση του επίμαχου φόρου, αλλά και στον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα, που αποκτά, εξαιτίας της εξάντλησης της καταναλωτικής δύναμης αυτών των οικογενειών. «Ο ΕΝΦΙΑ ως φόρος λειτουργεί πολύ επιβαρυντικά στη μέση οικογένεια της Περιφέρειας, αλλά το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στην πίεση αυτή», παρατήρησε. «Σαφώς αυτό είναι το κυρίαρχο», συνέχισε, «αλλά το δεύτερο σημείο, που πρέπει να καταθέσουμε, είναι το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα στην πραγματικότητα τα στερείται και η τοπική οικονομία. Διότι αυτός ο οποίος δυσκολεύεται να πληρώσει τη δόση στην τράπεζα, τη δόση στην εφορία, τη δόση του ΕΝΦΙΑ και μετά από λίγο καιρό τα τέλη κυκλοφορίας, δε θα πάει να αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια ή ένα κοστούμι, δε θα βγει έξω να φάει με τη γυναίκα και τα παιδιά του, δε θα μπορέσει να στείλει παραπάνω χρήματα στο παιδί του που σπουδάζει. Κι όλο αυτό το σύστημα οδηγεί με μία αυξητική τάση στο να περιορίζεται και να καταβαραθρώνεται η τοπική οικονομία. Άποψή μας είναι ότι αν θέλουμε ως περιφερειακό συμβούλιο να εκφράσουμε αυτό το οποίο συμβαίνει στην κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πρέπει να διατυπώσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτό το σύστημα με τους πολλαπλούς φόρους και ειδικά με τον ΕΝΦΙΑ, που είναι το «κερασάκι στην τούρτα», έρχεται να δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα και ταυτοχρόνως να «φρενάρει» την κάθε μορφής ανάπτυξη, που θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε». «Ένα πολύ πρακτικό αναπτυξιακό μέτρο, ειδικά για την περιοχή μας, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει, θα ήταν να απαλειφθεί αυτός ο φόρος», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Μαρκόπουλου στο κλείσιμο αυτής της αναφοράς του.

Το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου για τον ΕΝΦΙΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος, της εναντίωσης στο περιεχόμενο, αλλά και στο πνεύμα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις εκ μέρους των υπόλοιπων παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εκδοθεί το ακόλουθο καταγγελτικό ψήφισμα, το οποίο έρχεται να προστεθεί στη σωρεία των μηνυμάτων αποδοκιμασίας, που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση…

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζει την αντίθεση του στο νέο Νόμο που μονιμοποιεί και διευρύνει το ειδικό τέλος (ΕΝΦΙΑ) γιατί κανένας πολίτης και καμιά οικογένεια -πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων – δεν θα μπορεί να πληρώσει τους πολλαπλούς φόρους που επιβάλλονται.

Ο ΕΝΦΙΑ ισοπεδώνει την ακίνητη περιουσία πλήττοντας ιδιαίτερα την πρώτη κατοικία και τη μικρή ιδιοκτησία, που με κόπο αποκτήθηκε. Ιδιαίτερα δε η φορολόγηση των αγροτεμαχίων λειτουργεί ως σοβαρό αντικίνητρο στην επιβίωση του αγροτικού κόσμου. Επιπλέον θεωρούμε απαράδεκτη την επιχειρούμενη προσπάθεια να συνδεθεί η Περιφερειακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, ειδικά την ώρα που τα οικονομικά των Περιφερειών και των Δήμων όλης της Χώρας βρίσκονται κυριολεκτικά σε δεινή κατάσταση».

πηγή: Θωμάς Σταμούλης – Παρατηρητής της Θράκης

 

Σχετικά άρθρα

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Η 16η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

Super User

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ.-Θ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies