INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Πορτογάλοι μαθητές μηνύουν 47 ευρωπαϊκές χώρες

Πορτογάλοι μαθητές από την περιοχή που έπληξαν οι χειρότερες δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι, μήνυσαν 47 ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζοντας ότι η αδυναμία των κρατών να αντιμετωπίσουν την αλλαγή του κλίματος απειλεί το δικαίωμά τους στη ζωή.

Τα παιδιά από τη Leiria της κεντρικής Πορτογαλίας, όπου οι πυρκαγιές το καλοκαίρι σκότωσαν περισσότερους από εξήντα ανθρώπους -μεταξύ αυτών και παιδιά- και άφησαν εκατοντάδες τραυματίες, εκπροσωπούνται από Βρετανούς δικηγόρους που είναι ειδικοί στο δίκαιο του περιβάλλοντος και της αλλαγής τού κλίματος. Υποστηριζόμενοι από το Δίκτυο Παγκόσμιας Νομικής Δράσης των Μ.Κ.Ο., οι μαθητές ζητούν αρχικά 20.000 λίρες για να «χτίσουν» τον φάκελο της υπόθεσης και 350.000 λίρες συνολικά για προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί περισσότερες από 6.000 λίρες ενώ η συμμετοχή του κόσμου αυξάνεται συνέχεια

Η δημοπρασία του δημοψηφίσματος δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην πλατφόρμα CrowdJustice, η οποία έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια μέλη για να βοηθήσουν τις υποθέσεις των πολιτών να οδηγούνται στα δικαστήρια. Οι δικηγόροι θα ζητήσουν από το δικαστήριο να αποφανθεί ότι οι χώρες που έχουν μηνυθεί πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά τις πολιτικές μείωσης των εκπομπών και να δεσμευτούν να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων τους στο έδαφος.

Ο επικεφαλής σύμβουλος του Court Courts Chambers Marc Willers, δήλωσε: “Η υπόθεση αυτή σκοπεύει να αξιοποιήσει τις επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί μέσω των διαφορών για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής. Θα είναι μοναδική, διότι θα είναι η πρώτη περίπτωση κατά την οποία πολλές κυβερνήσεις θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου την ίδια στιγμή σε σχέση με την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν σωστά την αλλαγή του κλίματος. Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί σοβαρή και ολοένα και επιδεινούμενη απειλή για πολλά ανθρώπινα δικαιώματα και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη απλά δεν κάνουν αρκετά για να την αντιμετωπίσουν“.

Ένας δεκατετράχρονος-μέλος της ομάδας δράσης, δήλωσε: “Η κλιματική αλλαγή προκαλεί πολλά προβλήματα, αλλά αν έπρεπε να ονομάσω αυτά που με ανησυχούν περισσότερο, θα ήταν η άνοδος της στάθμης της θάλασσας η οποία οδηγεί στην καταστροφή των ακτών και των υποδομών όπως φράγματα, δρόμοι και σπίτια, καθώς και η αύξηση του αριθμού δασικών πυρκαγιών που παρατηρούμε τελευταία. Ειδικά αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι φωτιές προκάλεσαν πολλούς θανάτους και άφησαν τη χώρα μας σε πένθος“.

Η νομική δράση θα στοχεύει τα 47 κράτη που είναι οι σημαντικότεροι παραγωγοί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένου Βασιλείου, Ιρλανδίας, Γερμανίας και Γαλλίας. Οι 47 ήταν συλλογικά υπεύθυνοι για το 15% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών και κατείχαν ένα σημαντικό ποσοστό των παγκοσμίως γνωστών αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων, δήλωσε ο διευθυντής της “Glan” Dr Gearóid Ó Cuinn, προσθέτοντας: “Θα συνεργαστούμε με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την Ευρώπη για να χρησιμοποιήσουμε την υπόθεσή μας, για να τονίσουμε το γεγονός ότι αν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν επειγόντως πολύ ισχυρότερη δράση για την πρόληψη της έκλυσης αερίων θερμοκηπίου, είναι θέμα δεκαετιών να παρακολουθούμε τις καταστροφικές συνέπειες τής ανεπαρκούς δράσης“.

Πριν από δύο χρόνια, μια ομάδα Ολλανδών πολιτών μήνυσε με επιτυχία την κυβέρνηση της χώρας για συνειδητή αμέλεια πού συνέβαλε στην παραβίαση του μέγιστου στόχου 2οC για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τρεις δικαστές κάλεσαν την ολλανδική κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές κατά 25% έως το 2020, λέγοντας ότι οι χαμηλότεροι στόχοι ήταν παράνομοι, δεδομένης της έκτασης της απειλής που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές.

Όλο και περισσότερα παιδιά παγκοσμίως προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις, όπως στο Σιάτλ των Η.Π.Α. όταν μια ομάδα παιδιών πέρυσι μήνυσε την πολιτεία Ουάσιγκτον για τον ίδιο λόγο ή στην Ινδία όταν ένα ενιάχρονο κορίτσι έκανε το ίδιο, διαμαρτυρόμενο για το ότι ή κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να εμποδίσει την κλιματική αλλαγή. Τα παιδιά μάς δείχνουν τον δρόμο για μια νομική αντίσταση σ’ αυτούς πού με τις πράξεις τους υπονομεύουν την επιβίωση του φυσικού κόσμου, και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από κράτη και κυβερνήσεις που δεν κάνουν τίποτε για την πρόληψη των πυρκαγιών και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

 

Σχετικά άρθρα

Ρουμανία: Καινούργια παράνομη εξόρυξη χρυσού από την “Eldorado Gold”

Super User

Δεκάδες επιζήσαντες του ολοκαυτώματος καλούν σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ

Super User

Άνοδος του φασισμού (και) στη Βραζιλία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies