INDEXANTHI.GR
e-Ξανθη-ματα

Προβλέψεις που έγιναν στο παρελθόν

Μια ακτινογραφία της ανθρώπινης “διορατικότητας” και φαντασίας, μέσα από κοντόφθαλμες, ανόητες ή απλά αποτυχημένες προβλέψεις που έγιναν στο παρελθόν.

«’Ο,τι ήταν δυνατόν να εφευρεθεί, έχει ήδη εφευρεθεί». Charles Duell, διευθυντής υπηρεσίας ευρεσιτεχνιών ΗΠΑ, 1899.

«Οι μετοχές έφτασαν σε ένα σταθερό ύψος που φαίνεται να είναι ένα μόνιμο πλατό». Irving Fisher, καθηγητής οικονομικών Yale University, λίγο πριν το μεγάλο χρηματιστηριακό κραχ (1929).

«Mozart και Beethoven είναι ξεπερασμένοι, ξεχάστηκαν ήδη μόλις πέθαναν». Μουσικοκριτικός σε άρθρο εφημερίδας της Βιέννης, 1830.

«Ποτέ δεν θα έχουμε αρκετά αυτοκίνητα για να γεμίσουμε αυτούς τους δρόμους». Charles Scott, συγκοινωνιολόγος, για τις λεωφόρους του Los Angeles (δεκαετία 1940).

«Δεν μας αρέσει αυτός ο ήχος και η μουσική κιθάρας δεν έχει έτσι κι αλλιώς ζήτηση στον κόσμο». Απορριπτική απάντηση εταιρίας δίσκων DECCA στους Beatles, 1962.

«Το κουτί που παίζει ασύρματα μουσική, δεν φαίνεται να έχει εμπορική αξία. Ποιος θα πλήρωνε για μηνύματα που στέλνονται στον αέρα;» David Sarnoff στη δεκαετία του 1920, όταν του ζητήθηκε να συμμετάσχει σε εταιρία κατασκευής ραδιοφώνων.

«Δεν είναι δυνατόν να πετάξουν μηχανές με μεγαλύτερο βάρος από τον αέρα». William Thomson, αργότερα λόρδος Kelvin, πρόεδρος της Royal Society, (1895).

«Δεν βλέπω απολύτως κανένα λόγο να χρειάζεται κάποιος έναν υπολογιστή στο σπίτι του». Ken Olson, Ιδρυτής και πρόεδρος της Digital Equipment, 1977.

«Ποιος μπορεί να ενδιαφέρεται να ακούει τους ηθοποιούς να μιλάνε;» H. M. Warner, της εταιρίας Warner Brothers, 1927, οπαδός βωβού κινηματογράφου.

«Θάλασσα, παντού θάλασσα!» Ο Vasco Nunez de Balboa  αφού ανακάλυψε τον Ειρηνικό Ωκεανό δίχως να το ξέρει, 1513.

«Ναι, αλλά πού μπορεί να χρησιμεύσει αυτό το πράγμα;» Τεχνικός IBM για τον πρώτο μικροεπεξεργαστή, 1968.

«Δεν θα υπάρξουν ποτέ πάνω από χίλια αυτοκίνητα στην Ευρώπη, δεν θα βρεθούν τόσοι σωφέρ να τα οδηγήσουν». Υπεύθυνος τύπου Daimler Benz, κατασκευάστριας αυτοκινήτων Mercedes, 1928.

«Γεωτρήσεις για πετρέλαιο; Εννοείς να κάνουμε τρύπες στη γη για να βρούμε πετρέλαιο; Είσαι τρελός!» Γεωτρυπανιστές, όταν ζητήθηκε να κάνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο αντί για νερό (1859).

«Οι θεωρίες του Pasteur για τα μικρόβια είναι γελοίες φαντασιώσεις». Pierre Pachet, καθηγητής Πανεπιστημίου Toulouse, 1872.

«Όσα βιβλία κι αν τυπωθούν, η καλλιτεχνική γραφή δεν θα υποχωρήσει ποτέ, γιατί τα έντυπα βιβλία δεν θα μπορέσουν να συναγωνιστούν σε ποιότητα τα χειρόγραφα». Τζιοβάνι Τριτέμιο (1492), λίγο μετά την εφεύρεση της τυπογραφίας.

«Δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να πάει ποτέ άνθρωπος στο φεγγάρι, είναι πολύ δύσκολο». Richard Wooly, Βρετανός αστρονόμος, 1957.

«640 KB RAM είναι αρκετά για όλες τις εφαρμογές». Bill Gates, Ιδρυτής και ιδιοκτήτης Microsoft, 1981.

«Αυτή η συσκευή έχει τόσες ελλείψεις ώστε πρέπει να θεωρείται ακατάλληλη ως μέσο επικοινωνίας. Αυτό το πράγμα δεν έχει καμία αξία!» Εταιρία συμβούλων Western Union Finance Services, 1876.

«Οι υπολογιστές δεν θα ζυγίζουν στο μέλλον πάνω από 1,5 τόνο». Περιοδικό Popular Mechanics, σε προβλέψεις για την τεχνολογική εξέλιξη (1949).

«Τα αεροπλάνα είναι ενδιαφέροντα παιχνίδια, αλλά δεν έχουν στρατιωτική σημασία». Στρατάρχης – καθηγητής στρατηγικής Ferdinand Foch, 1917, Ecole Superieure de Guerre.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Επίκαιρο…

Super User

“Συμπτώσεις” του χθες με το σήμερα

Super User

Φορτικό φορτηγό

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies