INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

Ένα ψάρι που το λένε σφυράτσα

Είναι ένα ψάρι που το λένε σφυράτσα. Μακρύ σαν φίδι… Αγκαθωτό. Το συναντάς σε ανοιχτά πέλαγα. Δεν ξέρω αν τρώγεται. Ξέρω πως οι ψαράδες όταν το βρίσκουν στα δίχτυα τους το ξεραίνουν και το φυλάνε για άλλη χρήση.

Θα τα πούμε παρακάτω. Τώρα επείγει κάτι άλλο.

Τα μάθατε; Έρχονται… Όχι οι Γερμανοί. Αυτοί ήρθαν και έμειναν. Άσε που μάλλον δεν έφυγαν ποτέ. Έρχονται οι «άλλοι». Ετοιμάζονται πάλι να εισβάλλουν στη ζωή μας και να την αλώσουν. Να καταβροχθίσουν το φθινόπωρό μας, να καταπιούν το χειμώνα μας, να μας ζαλίσουν την… άνοιξη. Με την ανοχή μας βέβαια. Με την αποδοχή μας, ενδίδοντας. Μας βρίσκουν ανοχύρωτους αλλά όχι, δεν είμαστε τελείως άμοιροι ευθυνών. Όμως αυτή είναι μια άλλη, μεγάλη, μακριά κουβέντα.

Έρχονται και το διαλαλούν λες, οι σάλπιγγες της Ιεριχούς. Ενθουσιασμένοι μας ανακοινώνουν την άφιξή τους σαν για να καθησυχάσουν την αγωνία μας. Τους φόβους μας, τις υπαρξιακές μας φοβίες. «Καλέ, μην ανησυχείτε» μας λένε. «Εδώ είμαστε εμείς. Πού να σας αφήσουμε μονάχους». Και έρχονται…

Βέβαια υπάρχουν και μερικοί που ενέσκηψαν ήδη. Πιο συνεπείς, πιο ευαίσθητοι στις ανάγκες μας, ήδη διατελούν εν υπηρεσία. Τι να πει κανείς… Η δημοσιογραφία, πράγματι, στα μεγάλα κανάλια είναι λειτούργημα. Σπάει ο άλλος τις διακοπές του και θυσιάζεται στο βωμό της ενημέρωσής σου, ω, πολίτα. Είναι κάποιοι λοιπόν που ήδη έχουν έρθει.

Αυτή τη στιγμή πάντως, κάποια μέλη της Μεγάλης Οικογένειας είναι ακόμη καθ’ οδόν. Αλλά από Δευτέρα τα τηλεοπτικά κενά σχεδόν θα καλύπτονται. Και μέσα από τον ανένδοτο αγώνα των λειτουργών τους που θα τελεσφορήσει κάποια στιγμή, θα έρθει η ώρα που θα καλύπτονται και τα κενά στα σχολεία μας.

Ενδεικτικά και προς παρηγορίαν να πούμε ότι φτάνει πια ο «Ένας και Μοναδικός». Οι τρίτες γίνονται της… (θου Κύριε φυλακή τω στόματι), κάποιοι κομάντος με βαριά στρατιωτική εξάρτυση βαδίζουν προς το μέρος μας και απειλούν τα πρωινά μας αλλά κάνοντας αστειάκια, έτσι για να παίξουμε λιγάκι. Οι μάγισσες κι οι αστρολόγες μας καθησυχάζουν. Θα μας ενημερώνουν εγκαίρως για τους πλειστηριασμούς. Κι όσο για την Ελένη, κουτσομπολιά. Στην Τροία δεν πήγε ποτέ. Εδώ, στην πατρίδα η καρδιά της τουφεκίζεται.

Κι έρχονται, έρχονται, έρχονται. Προδοσίες, επιτραπέζια (ρουά ματ), καρντάσια και δεν συμμαζεύεται. Δε θα λείπει κανείς. Οι ανακοινώσεις δε, γίνονται μέσα σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα.

Ο καπεταν Νικόλας από τη Μηχανιώνα, ιδιοκτήτης μηχανότρατας, όποτε πίναμε παρέα τσίπουρο σχολιάζοντας την καθημερινότητα στα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση της ταβέρνας, συχνά-πυκνά μονολογούσε: «Βρε, σφυράτσα που σας χρειάζεται». Με τα πολλά κάποια φορά, δοθείσης ευκαιρίας μας τη σύστησε τη «σφυράτσα». Τα πιο εμπνευσμένης κατασκευής μεσαιωνικά μαστίγια ωχριούν μπροστά της. Μάλιστα τη χάρισε στους ιδιοκτήτες, που διακόσμησαν με το αποξηραμένο ψάρι ένα τοίχο του παραθαλάσσιου καφενέ τους.

Βλέποντας μια γκαγκά λέιντι να τουρλώνει τα οπίσθιά της στο «Βενιζέλος» και να μένει ακίνητη μερικά δεύτερα, επιδεικνύοντάς τα σε ένα λαό που σχεδόν λιμοκτονεί, που παραπαίει, αυτοκτονεί, απελπίζεται, τρικλίζει αλλά προσπαθεί από κάπου να πιαστεί, στα δελτία ειδήσεων και στους υπεύθυνους των ειδήσεων που συμπεριέλαβαν στο δελτίο τους τον κώλο της Γκάγκα, ένα έχω να πω: «Σφυράτσα που σας χρειάζεται».

Κ. Σ.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Διημερεύει

Super User

Μπορεί να κατηγορηθούν Τσίπρας και Καμμένος για εγκλήματα πολέμου;

Super User

Διημερεύει

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies