INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Ψήφισμα ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας-Η.Π.Α.

Ο σύλλογός μας καταγγέλλει το γεγονός πως η κυβέρνηση της Ν.Δ., προκλητικά, παραμονές Χριστουγέννων έφερε στη βουλή τη συμφωνία Ελλάδας-Η.Π.Α. για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων. Η συμφωνία αυτή μετατρέπει τη χώρα μας όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς Η.Π.Α. – Ν.Α.Τ.Ο. – Ε.Ε., αλλά και σε στόχο, μαγνήτη επιθέσεων, όπως έχει γίνει ξεκάθαρο από δηλώσεις αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν, αυξάνοντας τους κινδύνους για το λαό μας.

Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ότι αυτό συμβαίνει μια περίοδο που «μαύρα σύννεφα» έχουν μαζευτεί στην περιοχή μας, ειδικά μετά την δολοφονία Ιρανού αξιωματούχου από τις Η.Π.Α. Εξελίξεις όπως τα πολεμικά επεισόδια μεταξύ Η.Π.Α.-Ιράν, το νέο πολεμικό μέτωπο στη Λιβύη με την άμεση εμπλοκή της Τουρκίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η συνέχιση του πολέμου στη Συρία και σε άλλες αραβικές χώρες, αποτελούν ένα επικίνδυνο πολεμικό «κοκτέιλ». Την ίδια ώρα, το επιχείρημα πως οι «σύμμαχοι» Η.Π.Α.-Ε.Ε. «θα μας σώσουν» από την επιθετικότητα της Τουρκίας καταρρέει πανηγυρικά, αφού οι ίδιοι δίνουν «αέρα στα πανιά της» προσπαθώντας να την κρατήσουν πάση θυσία στο Ν.Α.Τ.Ο. Δεν είναι τυχαία η σιγή ιχθύος του προέδρου των Η.Π.Α. για το θέμα, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Παλεύουμε να ακυρωθεί η συμφωνία Ελλάδας-Η.Π.Α. για τις βάσεις. Να κλείσουν όλες οι βάσεις στη χώρα.

Ως σύλλογος που αποτελείται από νέους επιστήμονες, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στα παραπάνω! Δεν δεχόμαστε την ίδια ώρα που απαξιώνονται η παιδεία και η υγεία και χιλιάδες επιστήμονες μεταναστεύουν, να δαπανούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα πλαίσια του Ν.Α.Τ.Ο. για στρατιωτικές αποστολές της χώρας μας στο εξωτερικό. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις αντί να βελτιώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, την προστασία του περιβάλλοντος κ.α., να μετατρέπονται σε όπλα μαζικής καταστροφής. Ακολουθούμε τα παραδείγματα λαμπρών επιστημόνων που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον πόλεμο. Παραδειγμάτων όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος αναπτύσσει πλούσια αντιπολεμική δράση ήδη από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και τη συνεχίζει ως και λίγες μέρες πριν τον θάνατό του (1955), όταν και υπέγραψε μαζί με άλλους επιστήμονες (Ράσελ, Κιουρί, Μπορν κ.α.) μανιφέστο για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Εμπνεόμαστε από τον αγώνα χιλιάδων επιστημόνων του παρελθόντος ενάντια στον πόλεμο και δυναμώνουμε τον αγώνα μας! Αυτό τον αγώνα συνεχίζουμε σήμερα, ενάντια σε αυτή τη νέα συμφωνία η οποία:

  • Δίνει το ελεύθερο στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων
  • Ενισχύει τις πολεμικές δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που διαχρονικά έχει εκπληρώσει βρώμικο ρόλο σε όλους τους πολέμους κι επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, κ.α.
  • Εντάσσει κι επίσημα πλέον στο πλέγμα των ευρωατλαντικών υποδομών στη χώρα μας τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου ήδη έχουν κάνει “απόβαση” στρατιωτικές δυνάμεις των Η.Π.Α.

Συμμετέχουμε ως σύλλογος στην κινητοποίηση στην οποία καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, τη μέρα ψήφισης της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις στην ελληνική βουλή, απαιτώντας:

  • Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις και να μην κατατεθεί στη βουλή
  • Όχι στην εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη
  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις στην Ελλάδα. Αποδέσμευση από Ν.Α.Τ.Ο.-Ε.Ε.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα της Ε.Ι.Υ.Ε. Ξάνθης για την πρωτομαγιά

Super User

Το Κ.Κ.Ε. Ξάνθης για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Super User

Κοινή ανακοίνωση ΑντΑρΣυΑ-Λαϊκής Αντίστασης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies