INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Το χέρι του κράτους ανάβει τις πυρκαγιές στα δάση!

Στις 8 του περασμένου Ιούλη, στην αρχή άρθρου μας με τίτλο «Για τρίτη συνεχή χρονιά επί Τσιπροκαμμένων: Άφησαν τα δάση στην τύχη τους» (ολόκληρο το άρθρο εδώ), γράφαμε:

 

«Καίγονται και φέτος τα δάση και όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες γίνεται όλο και μεγαλύτερη η απειλή για το δασικό πλούτο της χώρας. Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, όταν είναι πολύ ψηλές οι θερμοκρασίες και οι περισσότερες περιοχές στεγνώνουν. Και έχει συγκεκριμένες αιτίες. Οι χωματερές είναι διάσπαρτες στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Στις ηλεκτροφόρες γραμμές της ΔΕΗ, που διασχίζουν τα δάση, και στους πυλώνες τους δεν παίρνονται τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας. Το κυριότερο: η κρατική χρηματοδότηση για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων είναι πενιχρότατη εδώ και αρκετά χρόνια και αρχίζει να καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα σε σημαντικό βαθμό να καθίσταται άχρηστη».

Δεν μας εξέπληξαν καθόλου, λοιπόν, οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, που μαίνονται ακόμα. Η Ελλάδα καίγεται και ο δασικός της πλούτος καταστρέφεται εδώ και αρκετές μέρες, καθώς οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και στέγνωσε η ατμόσφαιρα, ενώ οι ηλεκτροφόρες γραμμές της ΔΕΗ και οι πυλώνες της που διασχίζουν τα δάση δε συντηρούνται και δεν καθαρίζονται, οι χωματερές είναι ανεξέλεγκτες στα δάση, στις δασικές εκτάσεις, ακόμα και στα πάρκα και άλση που βρίσκονται στις παρυφές  των πόλεων, όπως στο άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, ενώ η κρατική χρηματοδότηση για έργα προστασίας είναι πενιχρότατη και καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση, κυριολεκτικά «κατόπιν εορτής».

Kι ενώ όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν για πολλοστή φορά, τα παπαγαλάκια των Μαζικών Μέσων Παραπληροφόρησης, από κοινού με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των δασικών υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (και όχι μόνο) κατασκεύαζαν εμπρηστές, προκειμένου να αποσείσουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (της σημερινής συμπεριλαμβανομένης). Φυσικά, τους ξεπέρασαν και κυβερνητικοί παράγοντες, σαν τον αρμόδιο για την καταστολή των πυρκαγιών υπουργό Τόσκα, που βλέπει σχεδόν παντού εμπρηστές και σαν τον υπουργό Δικαιοσύνης Κοντονή, που ανακάλυψε… σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας! Ο «στρατηγός άνεμος» του αλήστου μνήμης Πολύδωρα ωχριά μπροστά στα σκοτεινά σχέδια που… ανακάλυψε ο Κοντονής.

Όμως, η χωματερή από την οποία ξεκίνησε η φωτιά στο άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, στην καρδιά της Αθήνας, και τα καλώδια της ΔΕΗ από τα οποία ξεκίνησε η φωτιά στο Καπανδρίτι, ούτε από έναν συγγραφέα παραμυθιών επιπέδου Κοντονή δεν μπορούν να συγκαταλεγούν στις… σκοτεινές δυνάμεις που προωθούν σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Τα ίδια τα ρεπορτάζ του κρατικά ελεγχόμενου ΑΠΕ-ΜΠΕ μας δίνουν όψεις της αλήθειας. Μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο για την πυρκαγιά στο άλσος Βεΐκου: «Οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος εξετάζουν όλες τις ενδείξεις, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό από πρόθεση, ενώ το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Γαλατσίου επιχείρηση για τον καθαρισμό της περιοχής από σκουπίδια και άλλα αντικείμενα που ευνοούν το έργο των επίδοξων εμπρηστών» […] «Η χθεσινή φωτιά ξεκίνησε εκεί όπου είχε σταματήσει η προηγούμενη […] Και οι δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε χώρο με σκουπίδια, όπου κάποιοι είχαν πετάξει πολλά ελαστικά, τα οποία άρπαξαν φωτιά». […] «Για προληπτικούς λόγους οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής ζήτησαν και πραγματοποιήθηκε από το δήμο καθαρισμός της περιοχής από όλα τα επικίνδυνα υλικά» […] «Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στους δήμους και οι εκθέσεις των κλιμακίων της Πυροσβεστικής από τον έλεγχο στα περιαστικά δάση, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα σε καθαρισμό, όπου χρειάζεται».

Ομολογούν, λοιπόν, ότι η πυρκαγιά στο άλσος Βεΐκου ξεκίνησε δύο φορές από αδέσποτη χωματερή που υπήρχε εκεί, την οποία καθάρισε εκ των υστέρων ο Δήμος, μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής. Ομολογούν, ακόμα, ότι η Πυροσβεστική έκανε έλεγχο σε όλα τα περιαστικά δάση της Αττικής και στη συνέχεια θα υποχρεώσει τους δήμους να τα καθαρίσουν! Στα μέσα Αυγούστου, θα κάνουν (αν το κάνουν και σε όποιο βαθμό το κάνουν) αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει από τις αρχές της άνοιξης, ελέγχοντας τακτικά και συστηματικά να μη δημιουργούνται αδέσποτες χωματερές στα άλση.

Στις αδέσποτες χωματερές δεν χρειάζεται να πάει κάποιος εμπρηστής για να βάλει φωτιά και να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Στις αδέσποτες χωματερές, που είναι διάσπαρτες στα περιαστικά δάση, οι πυρκαγιές προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τα υλικά που υπάρχουν σ’ αυτές (π.χ. σπασμένα γυαλιά). Κι ακόμα γίνονται σ’ αυτές τις χωματερές διάφορες χημικές διεργασίες που προκαλούν φωτιές. Αυτά τα γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι, όμως επειδή δεν είναι ευρέως γνωστά, κυβέρνηση, δήμοι, Πυροσβεστική και παπαγαλάκια κατασκευάζουν τα παραμύθια με τους εμπρηστές που πηγαίνουν και βάζουν φωτιές.

Για την πυρκαγιά στο Καπανδρίτι το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε: «Σε ό,τι αφορά τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του μηχανισμού πυρόσβεσης, με βάση ενδείξεις εξετάζεται η εκδοχή να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ» (η έμφαση δική μας). Εμμέσως πλην σαφώς, η ηγεσία της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας ομολογεί, ότι η πυρκαγιά στο Καπανδρίτι ξεκίνησε από τα καλώδια της ΔΕΗ.

Tα δυο αυτά παραδείγματα δείχνουν πόσο διάτρητος και πόσο πρόστυχος είναι ο κυβερνητικός μύθος για τις αιτίες των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε μαζική κλίμακα την καλοκαιρινή περίοδο. Δεν είναι το χέρι των εμπρηστών, αλλά τα εγκαταλελειμμένα καλώδια και οι ακαθάριστοι πυλώνες της ΔΕΗ μέσα στα δάση, καθώς και οι αδέσποτες χωματερές, σε συνδυασμό με την πενιχρότατη κρατική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και προστασία των δασών, που επιπλέον χορηγείται πολύ καθυστερημένα (σε χρόνο που έχουν ήδη εκδηλωθεί οι καταστροφικές πυρκαγιές), που σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών που στεγνώνουν την ατμόσφαιρα, οδηγούν στο ξέσπασμα αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών.

Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη οι νέες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές

Καίγονται και πάλι τα δάση της χώρας, ενώ παπαγαλάκια και άσχετοι, συντονισμένοι αρμονικά, αναζητούν και πάλι εμπρηστές, επειδή οι μεν θέλουν να υπηρετήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα, οι δε πέφτουν εύκολα θύματα αυτής της προπαγάνδας.

Εμείς «δικαιούμαστε για να ομιλούμε», γιατί είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει γι’ αυτή την εξέλιξη, η οποία οφείλεται στη χρόνια εγκατάλειψη των δασών απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Αναδημοσιεύουμε το σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο φύλλο μας της 29ης Ιούνη και αφήνουμε τα σχόλια στους αναγνώστες μας.

Η εγκατάλειψη ανάβει (και θα ανάβει) τις φωτιές στα δάση

Η θερμοκρασία άρχισε ν’ ανεβαίνει σ’ όλες τις περιοχές της χώρας και ταυτόχρονα οι περισσότερες απ’ αυτές άρχισαν να στεγνώνουν, λόγω λειψής υγρασίας. Οταν η θερμοκρασία αγγίξει τους 40 βαθμούς, θ’ αρχίσουν να πυκνώνουν και πάλι οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

  • Γιατί η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων εξακολουθεί να είναι πενιχρότατη και αρχίζει να καταβάλλεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα σε σημαντικό βαθμό να καθίσταται άχρηστη.
  • Γιατί οι χωματερές είναι διάσπαρτες στα δάση και τις δασικές εκτάσεις.
  • Γιατί οι ηλεκτροφόρες γραμμές της ΔΕΗ διασχίζουν τα δάση και δεν παίρνονται τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας.
  • Γιατί η χρηματοδότηση που δίνεται στους δήμους για εργασίες πυροπροστασίας (π.χ. για καθαρισμό της βλάστησης σε άλση και περιαστικά δάση, για καθαρισμό και έλεγχο χωματερών που ανήκουν στην διοικητική τους ευθύνη κτλ.), είναι πενιχρή, ενώ κανένας δεν ελέγχει τους «τοπικούς άρχοντες» στο κατά πόσο αυτή η χρηματοδότηση πηγαίνει ολόκληρη για εργασίες πυροπροστασίας.

Το 2009 είχαν προσληφθεί 1.150 εποχιακοί δασεργάτες και δασολόγοι σε χρόνο που είχε ολοκληρωθεί η «σεζόν». Το 2010 οι προσλήψεις μειώθηκαν σημαντικά, ενώ και πάλι έγιναν σε χρόνο που είχε περάσει η «σεζόν». Προσλήφθηκαν μόνο 695 (447 οκταμηνίτες και 248 τριμηνίτες). Το 2010 ήταν η τελευταία χρονιά που προσλήφθηκαν εποχιακοί δασεργάτες, δασολόγοι και δασοπόνοι.

Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος εισηγούνταν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την πρόσληψη εποχιακών δασεργατών (λιγότερων, αφού αυτές ήταν οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας), όμως δεν έγιναν προσλήψεις ούτε το 2011 ούτε το 2012. Για το 2013, μετά από εισήγηση της ΓΔΑΠΔΦΠ, οι υπουργοί Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος είχαν αποφασίσει να προσληφθούν 313 εποχιακοί δασεργάτες, δασοπόνοι και δασολόγοι. Η τρικομματική κυβέρνηση τους θεώρησε πολλούς και με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αποφάσισε να προσληφθούν μόνο 251 εποχιακοί εργαζόμενοι (198 οκταμηνίτες και 53 τριμηνίτες).

Οι τρεις υπουργοί ζητούσαν να προσληφθούν μόνο 112 τριμηνίτες, αριθμός εξαιρετικά μικρός, γιατί σύμφωνα με την απόφασή τους «θα συγκροτήσουν συνεργεία, που θα απασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με εργασίες για την αποτροπή του κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. Ειδικότερα με την συγκρότηση των συνεργείων αυτών, θα γίνουν προληπτικοί καθαρισμοί στην παρεδάφια βλάστηση σε επικίνδυνα σημεία για έναρξη δασικών πυρκαγιών, θα απομακρυνθούν τα ξερά χόρτα, θάμνοι και φρύγανα, θα γίνουν κλαδεύσεις δένδρων και λοιποί σχετικοί δασοκομικοί χειρισμοί, με σκοπό την μείωση της πυκνότητας της καύσιμης δασικής ύλης και ως εκ τούτου την καλύτερη αντιπυρική προστασία των περιοχών με την μείωση του κινδύνου τυχόν έρπουσες πυρκαγιές να εξελιχθούν σε επικόρυφες».

Και μόνο από την απλή ανάγνωση των εργασιών που χρεώνονται να κάνουν τα συνεργεία των τριμηνιτών δασεργατών γίνεται φανερό, ότι όχι οι 112 (που πρότειναν οι τρεις υπουργοί) αλλά χιλιάδες δασεργάτες δεν φτάνουν για να κάνουν όλες αυτές τις εργασίες. Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι αυτές οι αναγκαίες εργασίες δεν έγιναν το 2011 και το 2012, αντιλαμβάνεστε ότι φέτος έπρεπε να προσληφθούν αρκετές χιλιάδες δασεργατών αορίστου χρόνου, προκειμένου να γίνει μια σχετικά καλή προετοιμασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ώστε οι όποιες πυρκαγιές ξεσπάσουν φέτος να μην είναι καταστροφικές.

Όπως προαναφέραμε, η τρικοματική κυβέρνηση αποφάσισε να προσληφθούν μόνο 53 τριμηνίτες! Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι θα συμβεί όταν ανέβει ο υδράργυρος και στεγνώσει το περιβάλλον. Θα ξεσπάσουν καταστροφικές πυρκαγιές και θα έχουν να κάψουν μπόλικη στεγνή πρώτη ύλη που υπάρχει διάσπαρτη μέσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις. Για τους 53 τριμηνίτες θα διατεθούν μόνο 203.520 ευρώ!

Για να γίνουν μερικές εργασίες απαραίτητες για την ανάπτυξη και προστασία των δασών. μέχρι τώρα αποφασίστηκε να δοθούν από το περιβόητο Πράσινο Ταμείο γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ εισρέουν σ’ αυτό γύρω στα 20 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό εγκρίθηκε μόνο για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και αν δούμε πώς γίνεται η κατανομή στα Δασαρχεία και τις Διευθύνσεις Δασών της περιφέρειας, θα διαπιστώσουμε ότι η χρηματοδότηση δεν φτάνει ούτε για «ζήτω».

Υπάρχει και η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 για έργα δασοπροστασίας. Έχουν γίνει εντάξεις 55 έργων, 26 περίπου εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο 473 χιλιάδες ευρώ ανά έργο, ενώ θα χρειαστεί να περάσει ακόμη αρκετός χρόνος προκειμένου να ξεκινήσουν αυτά τα έργα. Θα περάσουν δηλαδή τα επτά χρόνια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και δε θα έχουν αρχίσει ακόμη ούτε τα έργα που έχουν ενταχθεί στο μέτρο της δασοπροστασίας. Αυτή η στρατηγική των κυβερνήσεων, πράσινων, μπλε και ανάμικτων, απορρέει από τη γενικότερη στρατηγική της δραστικής συρρίκνωσης του δασικού πλούτου της χώρας προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος του περιβάλλοντος και της εργαζόμενης και σκληρά εκμεταλλευόμενης ελληνικής κοινωνίας. Είναι λοιπόν η σκόπιμη εγκατάλειψη του δασικού πλούτου που βάζει τις καταστροφικές φωτιές στα δάση (Κόντρα, Σάββατο 29 Ιουνίου 2013).

πηγή: Κόντρα

 

Σχετικά άρθρα

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Μείωση επιβατών στα ελληνικά λιμάνια

Super User

Η Π.Α.Μ.-Θ. για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies