INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Πρώτα γενέθλια για τη “Ρωγμή”

Ένα χρόνο λειτουργίας κλείνει η “Ρωγμή” και το γιορτάζει το βράδυ (20.00) του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου με προβολή video με στιγμές της διαδρομής της και βραδιά με μουσικές από όλο τον κόσμο.

Σε σχετική ανακοίνωση-απολογισμό, σημειώνονται τα ακόλουθα:

Η “Ρωγμή” κλείνει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της στην Ξάνθη. Ένα χρόνο μέσα στον οποίο αποτέλεσε χώρο έκφρασης των ανησυχιών και των προβληματισμών όσων τη στηρίζουν, αναδεικνύοντας μέσα από διάφορους τρόπους κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα, δίνοντας σε αυτά το ιδιαίτερο στίγμα της. Ένα χρόνο μέσα στον οποίο προσπαθήσαμε να διευρύνουμε το πεδίο ενασχόλησής της, φτιάχνοντας θεματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο. Ένα χρόνο μέσα στον οποίο μάθαμε αρκετά, μοιραστήκαμε αγωνίες και προβληματισμούς, βάλαμε τις βάσεις για να συνεχίσουμε πιο δυναμικά και το επόμενο διάστημα.

Η “Ρωγμή” εξαρχής ήθελε να είναι ένας χώρος που θα λειτουργεί σε άμεση σχέση με τις εξελίξεις που σε σημαντικό βαθμό καθορίζουν τη ζωή μας, αναδεικνύοντας πληθώρα ζητημάτων που απασχολούν το λαό και τη νεολαία. Βάζοντας πάντα τη λογική της ανάπτυξης αγώνων, της συλλογικής στάσης και της αλληλεγγύης. Αποτελώντας χώρο φιλόξενο για κάθε αγωνιζόμενο, για κάθε έναν και κάθε μία που ασφυκτιά στην πραγματικότητα που ζούμε. Ως προς αυτό, θα θέλαμε να κάνουμε μία σύντομη παράθεση των δραστηριοτήτων της “Ρωγμής”, περισσότερο για να κάνουν πιο σαφές το «πού το πάμε» και «τι θέλουμε» από ένα τέτοιο χώρο.

Αξίζει να αναφέρουμε τις εκδηλώσεις και τις πλούσιες συζητήσεις που τις ακολούθησαν για το λεγόμενο “μακεδονικό”, για το γυναικείο ζήτημα, για τον Μάη του ’68, για τη νεολαία και την προοπτική της. Επίσης, τις ανοιχτές συζητήσεις των πολιτικών και συνδικαλιστικών σχημάτων που στηρίζουν τη “Ρωγμή”, τις συνελεύσεις και τις πρωτοβουλίες για δράση. Την προσπάθεια μέσω των κινηματογραφικών προβολών να αναδείξουμε επίκαιρα ζητήματα, όπως τις εργασιακές σχέσεις εξαθλίωσης που κυριαρχούν, την ανάπτυξη του φασιστικού φαινομένου, την απειλή του πολέμου που πλησιάζει επικίνδυνα την περιοχή μας. Από την άλλη, να αναδείξουμε και τους αγώνες των λαών από την Παλαιστίνη ως την Αργεντινή, από την ηρωική εθνική αντίσταση ως τις Σκουριές της Χαλκιδικής. Ξεχωριστή στιγμή για εμάς η προβολή του (απαγορευμένου στην Τουρκία) ντοκιμαντέρ «Όπου γης και πατρίς», με παρουσία της διωκόμενης από το φασιστικό καθεστώς σκηνοθέτιδος Χιτζράν Ουρούν.

Πλάι σε όλα αυτά, η θεατρική ομάδα «Επενέργεια» μας παρουσίασε μονόπρακτα του Μπρεχτ από το έργο του «Τρόμος και αθλιότητα στο Γ’ Ράιχ», αποδεικνύοντας πως σε λίγο χρονικό διάστημα μπορούν να γίνουν σημαντικά προχωρήματα, ακόμα και από άτομα που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία. Ενώ σε συνεργασία με την ομάδα βιβλίου, διοργάνωσαν ένα ιδιαίτερα πλούσιο αφιέρωμα στον αγωνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Πολύτιμες παρακαταθήκες για τα επόμενα βήματα των ομάδων, που είναι ανοιχτές σε όποιον έχει τη διάθεση και το μεράκι να συνεισφέρει. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη λειτουργία της “Ρωγμής” με καφενεία και bar, απαραίτητα τόσο για την οικονομική ανεξαρτησία του χώρου, όσο και για την ανάγκη όλων μας να κοινωνικοποιηθούμε! Και βέβαια τα πάρτι και τα γλέντια για να διασκεδάσουμε με συλλογικό τρόπο. Θέλοντας εδώ να ευχαριστήσουμε ξανά όλους όσους με τα όργανα και τις φωνές τους στήριξαν την προσπάθειά μας.

Όσοι δραστηριοποιούμαστε στη “Ρωγμή”, σε αυτόν τον ένα χρόνο πήραμε πολλά. Περισσότερα απ’ όσα ίσως περιμέναμε, παίρνοντας θάρρος για να κάνουμε πιο σταθερό το επόμενο βήμα του χώρου αυτού, το άνοιγμά του σε περισσότερο κόσμο. Ούτως ή άλλως η επιλογή λειτουργίας ενός χώρου που προσπαθεί να γειώνεται με την καθημερινότητα και τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί μια δύσκολη επιλογή. Παρ’ όλα αυτά είναι η και μόνη δυνατή να δώσει διέξοδο σε έναν κόσμο που νιώθει να μη χωρά στα κυρίαρχα πρότυπα που του πλασάρουν για την πολιτική, για το κίνημα, για τις κοινωνικές σχέσεις και τον τρόπο ζωής. Αυτές τις αμφισβητήσεις του κάθε ένα και της κάθε μίας, η “Ρωγμή” επιχειρεί να τις κάνει πιο συλλογικές, να τις συνδέσει με την αντίσταση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Να προτάξει στον κόσμο που έρχεται σε επαφή μαζί της μια διαφορετική κουλτούρα, με στόχο το προχώρημα της σκέψης και του προβληματισμού, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλίας δράσης, όπως σημειώνουμε και στον «τίτλο» που μας συνοδεύει.

Για όλα αυτά κρατάμε την αισιοδοξία και τη θετική εμπειρία αυτού του πρώτου χρόνου, αντιμετωπίζουμε πιο ώριμα τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν και βάζουμε μπρος τα επόμενα σχέδιά μας. Και σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε μαζί μας.

 

Σχετικά άρθρα

Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης στην Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Δακτυλιώσεις πουλιών σε Πόρτο Λάγος και Μάνδρα

Super User

Οι εκλογές του Νομαρχιακού Τμήματος Ξάνθης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies