INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Η Ρώμη αναζητά χρήματα για τα μνημεία

Ο δήμος της Ρώμης απηύθυνε έκκληση για τη συντήρηση των αρχαίων μνημείων της πόλης, προσδιορίζοντας το συνολικό κόστος στα πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ. Εταιρείες και πολίτες καλούνται να προχωρήσουν σε δωρεές.

Πολλά από τα εντυπωσιακά αρχαία μνημεία της Ρώμης έχουν ξεπεράσει τις δυο χιλιετίες ζωής. Ο χρόνος όμως είναι εχθρός για τα κτήρια, όπως το Κολοσσαίο για παράδειγμα. Πριν από λίγες μέρες, ο εντεταλμένος για την πολιτιστική κληρονομιά στον δήμο της Ρώμης Κλάουντιο Παρίζι Πρέζιτσε απηύθυνε έκκληση για τη συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης.

Ο δήμος της Ρώμης βρίσκεται αντιμέτωπος με χρέη ύψους δώδεκα δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι υπεύθυνοι δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν τη συντήρηση όλων των μνημείων της πόλης. Μέχρι τώρα αρκετές εταιρείες ειδών πολυτελείας ενίσχυσαν το έργο της πόλης. Ο οίκος μόδας “Fendi” χρηματοδότησε τη συντήρηση του σιντριβανιού Fontana di Trevi, ενώ ο οίκος “Bulgari” ανέλαβε τα έργα στην Ισπανική Σκάλα. Πρόσφατα ο οίκος μόδας “Tod’s” -που ειδικεύεται στην κατασκευή υποδημάτων- ανέλαβε το έργο της συντήρησης του Κολοσσαίου.

Πάντως ο προσωρινός δήμαρχος της Ρώμης Φραντσέσκο Πάολο Τρόνκα διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το πόση διάθεση θα επιδείξουν οι κάτοικοι και οι εταιρείες της Ρώμης να συμβάλουν οικονομικά σε αυτό το τεράστιο έργο. Μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα θεωρεί τα σκάνδαλα διαφθοράς που έπληξαν το γόητρο της δημοτικής διοίκησης. Έρευνες αποκάλυψαν ότι η μαφία συγκυβερνούσε παρασκηνιακά στην πρωτεύουσα της Ιταλίας και αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τα σκάνδαλα αποθαρρύνουν τους Ρωμαίους

Επιπλέον, τον περασμένο Οκτώβριο ο προκάτοχος του κ. Τρόνκα Ιγκνάτσιο Μαρίνο αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω ενός οικονομικού σκανδάλου. Ο πρώην δήμαρχος φέρεται να καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, χρησιμοποιώντας την πιστωτική κάρτα της Ρώμης για προσωπικούς σκοπούς και επιβαρύνοντάς την με το ποσό των 20.000 €. Τέτοιες εγκληματικές ενέργειες δεν πρόκειται να ενισχύσουν τη διάθεση των πολιτών να δωρίσουν χρήματα στην πόλη.

Παρ’ όλα αυτά ο προσωρινός δήμαρχος Τρόνκα συνέταξε μια λίστα των πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ για τη Ρώμη. Πέρα από τα μεγάλα έργα συντήρησης, στον κατάλογο βρίσκονται και πρότζεκτ για τους Ρωμαίους που δεν έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν με χρήματα, όπως το ξεχορτάριασμα γύρω από τη Στήλη του Τραϊανού για 300€.

Αλεξάνδρα Κοσμά (afp) – Deutsche Welle

 

Σχετικά άρθρα

Οι αξύριστοι… συλλαμβάνονται

Super User

Απονομιμοποίηση

Super User

Δεκαεπτά νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι μετά από κατάρρευση δύο φραγμάτων μεταλλευτικών αποβλήτων στη Βραζιλία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies