INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Στη βουλή το θέμα της Ryanair

Σάλο έχει προκαλέσει η τακτική της αεροπορικής εταιρείας Ryanair στις προσλήψεις προσωπικού. Αφορμή η «απόβαση» της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποίησε «Ημέρα αξιολόγησης», με τα ρεπορτάζ να αποκαλύπτουν μέρα με τη μέρα διάφορες λεπτομέρειες για τη διαδικασία.

Έντονο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι προδιαγραφές εμφάνισης. Ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη έπρεπε να έχει ύψος από 1,57 μ. έως 1,88 μ., σωματικό βάρος ανάλογο του ύψους, ικανότητα κολύμβησης τουλάχιστον για 20 μέτρα χωρίς βοήθεια, καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, καλή όραση (να μη φορούν γυαλιά ή φακούς επαφής), να μην έχει τατουάζ και να φορά φούστα έως το γόνατο με διάφανο καλσόν και κοντό μπλουζάκι ή πουκάμισο αν είναι γυναίκα, επίσημο παντελόνι και κοντομάνικο πουκάμισο αν είναι άνδρας.

Όμως οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εκεί. Η διαδικασία που έχει ανακοινωθεί αποτελεί τομή στην ελληνική εργασιακή πραγματικότητα καθώς οι υποψήφιοι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν 500 ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να μπουν στη διαδικασία της επιλογής. Η “Ryanair” έχει αναθέσει μάλιστα σε άλλη εταιρία, την “Crewlink”, τη διαδικασία ελέγχου των υποψηφίων αλλά και την εκπαίδευση όσων κριθούν κατάλληλοι στο πρώτο στάδιο. Συγκεκριμένα, βάσει όσων αναφέρονται στο επίσημο site της “Crewlink”, όσοι υποψήφιοι περάσουν τη διαδικασία της αρχικής συνέντευξης θα πρέπει να καταβάλλουν 500 ευρώ για την εγγραφή στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και άλλα 700 ευρώ για το κόστος διαμονής στα ειδικά καταλύματα στις εγκαταστάσεις της “Crewlink”, που βρίσκονται στην κωμόπολη Hahn της Γερμανίας. Όσον αφορά το ποσό των 500 ευρώ γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτό δεν επιστρέφεται στους υποψήφιους ακόμα και αν αυτοί δεν επιλεγούν τελικά ή εγκαταλείψουν για οποιοδήποτε λόγο το πρόγραμμα ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο αν τελικά το ποσό των 700 ευρώ που δίνουν οι υποψήφιοι για τη διαμονή τους επιστρέφεται ή όχι σε αυτούς. Η οικονομική επιβάρυνση των υποψήφιων εργαζόμενων δεν σταματά στα ποσά αυτά καθώς καλούνται να πληρώσουν και τη διαδικασία της εκπαίδευσης στην “Crewlink”. Το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 1.749 ευρώ και 2.349, αναλόγως αν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι τα πληρώσουν εφάπαξ ή με δόσεις.

Όλα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση της Γ.Σ.Ε.Ε. ενώ το θέμα έφεραν στη βουλή μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣυΡιζΑ. Σε σχετική τους ερώτηση οι Βουλευτές αναφέρουν πως είναι πρωτοφανές να καλούνται οι υποψήφιοι εργαζόμενοι να πληρώσουν ένα ποσό που αθροιστικά φτάνει σχεδόν τα 4.000 ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να μπουν στη διαδικασία πρόσληψης χωρίς να είναι καν σίγουρο ότι τελικά θα προσληφθούν. Επιπλέον χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο ο εργοδότης-“Ryanair” να λειτουργεί ως Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης εκμεταλλευόμενος την ανάγκη για εργασία του 1,5 εκατομμυρίων ανέργων» και «αδιανόητο να καταστρατηγούνται οι πλέον στοιχειώδεις και αδιαπραγμάτευτες αρχές του εργατικού δικαίου».

Από τη πλευρά της η αεροπορική εταιρεία έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το σάλο που έχει προκληθεί και υπογράμμισε πως η ίδια δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης των υποψηφίων, την οποία έχει αναθέσει σε άλλη εταιρεία.

πηγή: alterthess

 

Σχετικά άρθρα

Δεκαπέντε χρόνια από το ναυάγιο του «Sea Diamond» – Ψήφισμα διαμαρτυρίας

Super User

Οι εξελίξεις στην Ε.Β.Ζ. Ορεστιάδας

Super User

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies