INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στη Σαμοθράκη

Σε ευρωπαϊκή κατασκήνωση στη Σαμοθράκη θα βρεθούν 21 έφηβοι από τη Σέτε (Γαλλία), το Neurupin (Γερμανία) και τη Σαμοθράκη από τις 23 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, στο πλαίσιο διακρατικού προγράμματος ανταλλαγής νέων που διοργανώνει η ΚοινΣΕπ “Ζαθέη” σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους από Γερμανία και Γαλλία.

Η “Ζαθέη” είναι η πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείριση στη Σαμοθράκη. Δημιουργήθηκε από πέντε νέους που ζουν και δραστηριοποιούνται στο νησί, με στόχο την προώθηση της τοπικής ταυτότητας της Σαμοθράκης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την εκπαίδευση, διάδοση και εφαρμογή της αειφόρου ανάπτυξης, την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση, την άτυπη εκπαίδευση και τις ανταλλαγές νέων.

Η “Ζαθέη” σε συνεργασία με τους DECODANSE/Γαλλία και Interkurturelles Nezwerk/Γερμανία υλοποιεί πρόγραμμα εκπαιδευτικών κατασκηνώσεων στις τρεις συνεργαζόμενες χώρες σε βάθος τριών χρόνων με τους ίδιους συμμετέχοντες. Στις κατασκηνώσεις συμμετέχουν νέοι ηλικίας 14-18 ετών ενώ σε κάθε κατασκήνωση συμμετέχουν επτά άτομα από κάθε χώρα.

Πριν τη φετινή κατασκήνωση που θα πραγματοποιηθεί στη Σαμοθράκη, έγινε μία στο Brunne της Γερμανίας το 2015 με θέματα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την Ευρώπη, τους πρόσφυγες και τη φύση. Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν μαζί και δημιούργησαν ένα διαπολιτισμικό μονοπάτι μέσα σε ένα δάσος του Brunne, αναπτύσσοντας καλλιτεχνικά τα παραπάνω θέματα με σκοπό να χρησιμοποιηθεί το μονοπάτι τις επόμενες χρονιές για εκπαιδευτικούς λόγους από τα σχολεία της περιοχής. Ακολουθεί του χρόνου η τελευταία κατασκήνωση αυτής της φάσης που θα γίνει στη Σέτε της Γαλλίας.

Στη φετινή κατασκήνωση οι νέοι θα κατασκευάσουν μία ξύλινη μεταφερόμενη κυκλική σκηνή παραστάσεων μαζί με τον εκπαιδευτή Γιώργο Μασκαλίδη, την οποία θα παραδώσουν για χρήση στη “Ζαθέη”, στο camping της Πλατιάς. Η σκηνή θα χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις όπως χορός, θέατρο, μουσικές εκδηλώσεις, γιόγκα κ.α. Επίσης θα ετοιμάσουν μια αυτοσχεδιαστική παράσταση με την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας Μότα Μαριάνθης, βασισμένη σε μεθόδους θεάτρου, χορού και τσίρκου, η οποία θα αναπτύξει το θέμα της διαφορετικότητας. Ο γενικός τίτλος της συνεργασίας είναι «Μαζί ενεργοί στην Ευρώπη» ενώ η θεματική γι’ αυτή τη χρονιά είναι «Ανακαλύπτοντας την ανθρώπινη γλώσσα μας». Ο στόχος έγκειται στο να αναγνωριστούν μέσα τους όλα τα κοινά χαρακτηριστικά που ενώνουν τους ανθρώπους, όπως η γλώσσα του σώματος, η έκφραση μέσα από τη τέχνη, η φύση και η λειτουργία των συναισθημάτων, η ανάγκη για εργασία και για συνεργασία. Ανακαλύπτοντας την ενότητα, ενώ την ίδια στιγμή αγκαλιάζουν την διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου μέσα στο σύνολο.

Εκτός από τις παραπάνω κύριες δραστηριότητες οι νέοι θα περιπλανηθούν για να γνωρίσουν τη Σαμοθράκη με ποδηλασία, κολύμπι, πεζοπορία και θα κάνουν το γύρο του νησιού με το καραβάκι. Πρόκειται να επισκεφτούν την αρχαία και πρόσφατη ιστορία της Σαμοθράκης στον αρχαιολογικό χώρο και στη Χώρα. Τέλος σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών θα μάθουν να καταγράφουν τη βιοποικιλότητα σ’ έναν από τους πολλούς υγροτόπους του νησιού μαθαίνοντας για τη σημαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στις 2 Αυγούστου στις 20.00 στον πρώτο τομέα του camping της Πλατιάς οι νέοι θα παραδώσουν το έργο τους, εγκαινιάζοντας τη σκηνή παίζοντας την παράσταση που θα ετοιμάσουν κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους.

Το πρόγραμμα των ευρωπαϊκών κατασκηνώσεων υλοποιείται στα πλαίσια τουEwoca3(+) for everyone, ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων το οποίο συγχρηματοδοτείται από το γερμανικό υπουργείο για την οικογένεια, τα παιδιά, τις γυναίκες και τους νέους και το γαλλογερμανικό γραφείο νεολαίας, υποστηρίζεται επίσης από το Erasmus+, ενώ διοργανώνεται από το I.B.B. του Διεθνούς Οργανισμού για την Εκπαίδευση και την Ανταλλαγή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Οι Έλληνες συμμετέχοντες είναι οι Γιαμάγα Πολυξένη, Τσοτουλίδης Παναγιώτης, Λέντι Γκρέμσι, Μαριάνα Κουμούκοβα, Φωτεινή Παλαμούτη, Μαρίνα Καραγιάννη και Ζωή Κιοσέογλου, όλοι μαθητές του λυκείου.

Η άφιξη στη Σαμοθράκη είναι προγραμματισμένη για τις 23 Ιουλίου. Οι δεκαεπτά νέοι και τρεις ομαδάρχες από το εξωτερικό, θα ταξιδέψουν από τη Γερμανία και τη Γαλλία για να βρεθούν μετά από ένα χρόνο και να συνεργαστούν ξανά παίζοντας στους Βαράδες. Η κατασκήνωση θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, έως τις 4 Αυγούστου. Αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία για συμμετοχή νέων της Σαμοθράκης σε ευρωπαϊκές ανταλλαγές.

Ένας από τους βασικότερους στόχους του προγράμματος είναι να δοθούν ευκαιρίες σε νέους με λιγότερες ευκαιρίες λόγω γεωγραφικής, κοινωνικής, οικονομικής ή σωματικής δυσκολίας. Επίσης στόχοι του προγράμματος είναι να ξεπεραστούν τα σύνορα, τα εμπόδια της επικοινωνίας λόγω διαφορετικής γλώσσας, κουλτούρας και της θρησκείας. Το πρόγραμμα ewoca3(+) for everyone στηρίζει τη διαφορετικότητα και στέκεται απέναντι στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον αποκλεισμό δυναμικά και ευαισθητοποιημένα με σκοπό την εξάλειψη τους από την Ευρώπη.

Πληροφορίες: Μαίρη Πιτιακούδη, τηλέφωνο 6983 910980, e-mail koinsep.zathei@gmail.com, ιστοσελίδα www.facebook.com/koinsepzathay.

 

Σχετικά άρθρα

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Σαν σήμερα – μνήμες

Super User

Πενήντα δωρεάν θέσεις στο δημοτικό camping Σαμοθράκης για τους δημότες της Κομοτηνής

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies