Διήμερο βιωματικό σεμινάριο ψυχοδράματος με ελεύθερη συμμετοχή ενδιαφερομένων θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Απριλίου στο Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και Σώματι» στην Ξάνθη.
Το ανοιχτό βιωματικό σεμινάριο ψυχοδράματος απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν την ψυχοδραματική μέθοδο.
Το πρόγραμμα
- Σάββατο 5 Απριλίου (17:30-20:30) – «Η ζωή μου στην Ελλάδα του σήμερα»: Πώς τα βγάζω πέρα στην Ελλάδα του σήμερα; – Πώς αισθάνομαι για τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μου; – Πώς μπορώ να δράσω; (Δεν) Μπορώ;
- Κυριακή 6 Απριλίου (10:30-13:30) – «Ο μύθος του τέλειου γονέα»: Υπάρχει τέλεια οικογένεια, τέλειοι γονείς, τέλεια παιδιά; – Τελικά υπάρχουν μαγικές συνταγές;
Συντονίστριες
- Γραμματή Νταλώση, σύμβουλος ψυχικής υγείας – ψυχοδραματίστρια, συνεργάτιδα του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Κατάρτισης στο Ψυχόδραμα «Ενδοχώρα» (Αθήνα)
- Σωτηρία Δριβάλου, ψυχοπαιδαγωγός – ψυχοδραματίστρια, συνεργάτιδα του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Κατάρτισης στο Ψυχόδραμα «Ενδοχώρα» (Αθήνα)
- Σοφιάννα Χατζοπούλου, ψυχολόγος – ψυχοδραματίστρια
Το ψυχόδραμα
Είναι μια μέθοδος ομαδικής ψυχοθεραπείας που βασίζεται στη χρήση θεατρικών τεχνικών. Χωρίς να παρακάμπτει τον λόγο, το ψυχόδραμα επιτρέπει στα άτομα -με τη χρήση της σκηνής- να επικεντρωθούν στο βίωμα και να ανακαλύψουν νέες, πιο υγιείς αντιδράσεις στα προβλήματά τους, καλλιεργώντας τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητα. Η βιωματική προσέγγιση της τεχνικής του ψυχοδράματος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα σήμερα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, η συνάντηση με τους άλλους μέσα σε μια βιωματική ομάδα βοηθάει στην ξανα-γνωριμία με τον εαυτό μας αλλά και με τους άλλους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Πληροφορίες
Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και Σώματι», Πινδάρου 11Β (πίσω από το ξενοδοχείο Elisso), τηλέφωνο 25411 00434, ιστοσελίδα http://www.ptks.gr/
Συνομιλώντας με τη Σωτηρία Δριβάλου που τον τελευταίο χρόνο ζει στην Ξάνθη και σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών σκέφτηκαν να διοργανώσουν το διήμερο, δηλώνει ότι αυτό προέκυψε με γνώμονα ότι δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο στην πόλη και με σκοπό τη διάδοση του ψυχοδράματος. Το ετοιμάζει η ίδια, καθώς οι συνεργάτιδές της θα έρθουν από την Αθήνα, λέγοντας «αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με την τοπική κοινωνία και να διαπραγματευτούμε δύο θέματα, ένα πιο γενικό (για την κρίση) και ένα πιο ειδικό (για τους γονείς)».
Εξηγώντας τα περί το ψυχόδραμα, η κα Δριβάλου λέει:
Γεγονός είναι ότι οι συνθήκες φαίνονται απόλυτα κατάλληλες για να υπάρξει ανταπόκριση από τον κόσμο. Ωστόσο αυτός –ιδιαίτερα στην επαρχία- δεν ανοίγεται εύκολα και ιδίως σε τέτοια ζητήματα. «Θα έρθουν κάποιοι, υπάρχει μια ανταπόκριση» εκτιμά η συνομιλήτριά μας, λέγοντας: «Εμείς θα το δοκιμάσουμε και αν δεν πετύχει την πρώτη φορά, θα το ξαναδοκιμάσουμε. Γιατί η κοινωνία έχει αυτή την ανάγκη. Η κατάθλιψη είναι πια μεγάλη, υπάρχουν συνέχεια περιστατικά παρ’ ότι είμαστε κουμπωμένοι απέναντι σ’ αυτό. Το βλέπουμε ότι υπάρχει πολλή λύπη και στεναχώρια». Και προσθέτει: «Αν κάποιος έρθει στην ομάδα και το πει, είναι αρκετό. Δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο, αρκεί η παρουσία του εκεί, το να δει πώς λειτουργεί αυτό το εργαλείο χωρίς να συμμετέχει άμεσα σε κάτι περισσότερο. Θα είναι ένα διήμερο μικρής αυτογνωσίας, απλά θα συναντηθούμε και θα μιλήσουμε με τη βοήθεια της εμπειρίας μας».