INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Μεταλλευτική εταιρεία είναι ο ένοχος για τον κόκκινο ποταμό στη Σιβηρία

Ο ένοχος αποκαλύφθηκε και ήταν αυτός που όλοι υποπτεύονταν. Ο ρωσικός μεταλλευτικός γίγαντας “Norilsk Nickel” παραδέχθηκε ότι διαρροή που σημειώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο φράγμα αποβλήτων ενός από τα εργοστάσιά του ήταν η αιτία που ο ποταμός Daldykan στη Σιβηρία βάφτηκε κόκκινος.

Οι πρώτοι που έδωσαν στη δημοσιότητα τις ανατριχιαστικές εικόνες του κόκκινου ποταμού ήταν οι ιθαγενείς πληθυσμοί της χερσονήσου του Taimyr, οι οποίοι κατηγόρησαν ευθέως τη “Norilsk Nickel” για «διαρροή από αγωγό». H εταιρεία είχε τότε αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη και συνέχισε να ψεύδεται επί μια ολόκληρη εβδομάδα. Όταν οι αρχές διέταξαν να διερευνηθεί η καταγγελία περί διαρροής, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ενοχή της. Στο ενδιάμεσο, έφτασε μέχρι το σημείο να ισχυριστεί ότι τίποτα δε συνέβαινε και ότι ο ποταμός είχε «το φυσιολογικό του χρώμα»! Παράλληλα, στα μέσα ενημέρωσης διοχετεύθηκαν «γνώμες» που έλεγαν ότι «ο ποταμός άλλαξε χρώμα φυσιολογικά λόγω σιδήρου στο έδαφος». Τυπικές ψευτιές ενός φονιά που πιάστηκε με τα χέρια βουτηγμένα στο αίμα.

Μόνο που τα ποτάμια δεν αλλάζουν χρώμα από τη μια μέρα στην άλλη. Και όταν βάφεται ξαφνικά κόκκινο ένα ποτάμι που περνάει δίπλα από μια μεγάλη μεταλλευτική-μεταλλουργική βιομηχανία, ο βασικός ύποπτος είναι εκ των προτέρων γνωστός – και δεν είναι η γεωλογία. Είναι σα να γίνεται κόκκινος ο Κοκκινόλακκας -το ποτάμι της ΒΑ Χαλκιδικής που περνάει μέσα από το μεταλλείο της “Ελληνικός Χρυσός”- μια μέρα χωρίς βροχή και να αποδίδεται το φαινόμενο σε γεωλογικούς παράγοντες. Η εικόνα του Κόκκινόλακκα, κόκκινου από τα υγρά απόβλητα του μεταλλείου, είναι συνηθισμένη στην περιοχή και το ίδιο συνηθισμένες είναι και οι φτηνές δικαιολογίες των υποστηρικτών της εταιρείας για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

«Παρά τον πρόσκαιρο χρωματισμό του νερού… δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους ανθρώπους ή το περιβάλλον», είπε η Ρωσική εταιρεία αφού παραδέχθηκε την υπαιτιότητά της. «Οπτική ρύπανση» είχε ονομάσει το κοκκίνισμα της θάλασσας του Στρατωνίου από τα υγρά απόβλητα του μεταλλείου τον Δεκέμβριο του 2002 ο τότε εκπρόσωπος της εταιρείας «TVX Ελληνικός Χρυσός» – που άλλαξε ρούχα κι έγινε «Eldorado Ελληνικός Χρυσός». Ψεύτικες διαβεβαιώσεις που δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή κριτική, οι ίδιες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Εταιρείες-εγκληματίες

Σημειώνουμε ότι η “Νorilsk Nickel” δεν είναι μια τυχαία εταιρεία: είναι η μεγαλύτερη παραγωγός νικελίου και παλλαδίου στον κόσμο και μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων παραγωγών χαλκού, με μεταλλεία και μεταλλουργικά εργοστάσια στη Ρωσία, τη Φινλανδία, την Αυστραλία, τη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική. Η αέρια ρύπανση από τη μεταλλουργία του νικελίου έδωσε στην πόλη Νορίλσκ τον καθόλου ζηλευτό τίτλο ενός από πλέον ρυπασμένα μέρη στον κόσμο («Πόλη του τρόμου» κατά το Ινστιτούτο “Blacksmith”). Η κατάσταση ελάχιστα έχει βελτιωθεί από τη σοβιετική εποχή.

πηγή: antigold

 

Σχετικά άρθρα

Ζιζανιοκτόνο της “Monsanto” σε 28 είδη δημητριακών

Super User

239 νεκροί Παλαιστίνιοι σε δεκατρείς μήνες

Super User

Ζητούνται εργάτες στα γερμανικά σκλαβοπάζαρα!

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies