INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Νέες καταδίκες κατοίκων της Χαλκιδικής σε δίκη-παρωδία

Σε ένα χρόνο φυλάκισης καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου τέσσερις κάτοικοι Ιερισσού και Μεγάλης Παναγίας για «κατάληψη» του δημαρχείου Ιερισσού στις 21 Μαρτίου 2012. Πρόκειται για μια εξωφρενική καταδίκη, γιατί δεν υπήρξε ούτε εισβολή ούτε κατάληψη ούτε οποιοδήποτε έκνομη ενέργεια.

Το περιστατικό για το οποίο κατηγορούνταν οι τέσσερις κάτοικοι έλαβε χώρα την επομένη της επίθεσης των τραμπούκων της “Ελληνικός Χρυσός” στο φυλάκιο αγώνα στις Σκουριές (που τότε ήταν ακόμα δάσος) και του ξυλοδαρμού των τριάντα κατοίκων που βρίσκονταν εκεί. Την επόμενη μέρα πολλές εκατοντάδες κάτοικοι μαζεύτηκαν έξω από το δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν για τα γεγονότα. Οι τέσσερις πήγαν στο δημαρχείο για να εκφράσουν την ανησυχία τους για πιθανά επεισόδια και είπαν ότι θα ήταν καλό να προστατευθεί το κτίριο από αυτά. Οι δημοτικοί υπάλληλοι επικοινώνησαν με τον αντιδήμαρχο, ο οποίος επικοινώνησε με τον δήμαρχο που αποφάσισε να κλειδωθεί το δημαρχείο. Οι υπάλληλοι κλείδωσαν την πόρτα και παρέδωσαν τα κλειδιά σε δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, κάτοικο Ιερισσού.

Αυτά ακριβώς κατέθεσαν όλοι ανεξαιρέτως οι μάρτυρες:

  • Οι δημοτικοί υπάλληλοι είπαν ότι οι ίδιοι κλείδωσαν, γιατί αυτή την εντολή έλαβαν
  • Ο δήμαρχος Χρήστος Πάχτας βεβαίωσε ότι εκείνος έδωσε την εντολή να κλειδωθεί το δημαρχείο – και εν συνεχεία μήνυσε τους τέσσερις για κατάληψη!
  • Οι αστυνομικοί υπηρεσίας δήλωσαν ότι έξω από το δημαρχείο είχε συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά δεν υπήρχε ένταση ούτε απειλή επεισοδίων
  • Στη μιάμιση μέρα που διήρκεσε η «κατάληψη», όλες οι υπηρεσίες του δήμου λειτουργούσαν και οι πολίτες εξυπηρετούνταν κανονικά
  • Οι δημοτικοί υπάλληλοι κατέθεσαν επίσης ότι παρέλαβαν το κτίριο από τους υποτιθέμενους «καταληψίες» ακριβώς στην κατάσταση που το άφησαν, χωρίς καμία φθορά.

Η πρωτοδίκης Πολυγύρου κα Σαγάνη και η εισαγγελέας κα Χατζηνότα φαίνεται ότι δεν άκουσαν καμία από τις καταθέσεις και καταδίκασαν τους τέσσερις που θέλησαν να προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία, στη μεγαλύτερη δυνατή ποινή. Ένα χρόνο. Φυσικά ασκήθηκε έφεση.

Τις τελευταίες μέρες είδαμε στις λεπτό προς λεπτό μεταδόσεις του Σκάι, μεταλλωρύχους της “Eldorado Gold” να εισβάλλουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση από την αστυνομία, όχι μία αλλά δύο φορές, να σπάνε την πόρτα, να κάνουν κατάληψη, να εκβιάζουν και να απειλούν τον ίδιο τον υπουργό. Αν κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί από αντιδρώντες στην «επένδυση» της καταστροφής, θα είχαμε φάει ξύλο, θα είχαμε συλληφθεί αμέσως και θα είχαμε περάσει αυτόφωρο. Αλλά για την αστυνομία, το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη είναι εξ ορισμού εγκληματίες. Οι μεταλλωρύχοι είναι «άλλο». Καμία σύλληψη, καμία επίπτωση, πλήρωσαν απλά την πόρτα (δηλαδή την πλήρωσε η εταιρεία) και σηκώθηκαν κι έφυγαν.

Η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, κατευθυνόμενη είναι.

πηγή

 

Σχετικά άρθρα

Καταρρέουν μέρα με τη μέρα οι ελληνικές υποδομές

Super User

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Στους δρόμους και οι αγρότες της Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies